BMW a Mercedes rozšíria ponuku zástrčkových hybridov. Inak budú platiť

Prémiové značky ako BMW či Mercedes-Benz čelia najvyšším pokutám za nadlimitnú produkciu CO2. Ich výkonné autá, najmä SUV, majú totiž vysokú spotrebu paliva. Daimler by tak prišiel už v budúcom roku o približne 997 miliónov a BMW o 754 miliónov eur. Liekom majú byť plug-in hybridy.

23.03.2020 12:00
debata
Plug in-hybridná technológia s dostatočne... Foto: BMW
BMW - plug-in hybrid Plug in-hybridná technológia s dostatočne veľkou kapacitou batérií, môže veľmi pomôcť k zníženiu emisných priemerov prémiových automobiliek. Aspoň na papieri, keďže len málokto zástrčkové hybridy aj dobíja.

Mercedes-Benz a BMW sa v oblasti emisií nemajú veru čím chváliť. Vlani dosiahla stuttgartská automobilka flotilový priemer 140,9 a tá z Mníchova zas 129 gramov CO2 na kilometer. Tento rok by to ale malo byť 95 g/km. Zatiaľ to však na veľkú zmenu nevyzerá. Podľa agentúry PSA Consulting Daimler môže čeliť pokute vo výške 997 miliónov eur, keďže nesplní tento rok svoj emisný cieľ na úrovni 103,1 g/km. Odhad je, že sa dostane maximálne na 114,1 gramu. Podobne BMW zaplatí pravdepodobne 754 miliónov, keďže ani ono nedosiahne cieľ 102 g/km, zvládne podľa odhadu iba 110 gramov.

Liekom na rýchlejšie znižovanie flotilových emisií sa majú stať najmä plug-in hybridy, teda dobíjateľné hybridy. Aj za tie si môžu automobilky zarátať dvojnásobné emisné kredity, podobne ako za čisté elektromobily, ktoré by priemer výrazne vylepšili. Zámerom Daimleru je zdvojnásobiť predaje mild-hybridov a odbyt plug-in hybridov zvýšiť až štvornásobne. A to do konca tohto roku, čím by emisie klesli o 20 %. Plug-in hybridný pohon dostanú modely CLA, CLA Shooting Brake a SUV GLA, vždy v kombinácii s benzínovým 4-valcom s objemom 1,33 litra (75 kW) a batériou s kapacitou 15,6 kWh, ktorá by mohla zabezpečiť bezemisný dojazd aj 70 či 80 km.

Pribudnú tiež plug-in hybridné verzie triedy E s benzínovými aj naftovými motormi. BMW zas v tomto roku rozšíri ponuku nového radu 3 o plug-in hybridnú verziu kombi s pohonom jednej aj dvoch náprav (xDrive). Štvorkolku dostane aj už existujúci plug-in hybridný sedan 330e. Hybridný pohon zas doplní kompaktné SUV X1 a X2. Už teraz Mníchov zaznamenal nárast predaja elektrifikovaných vozidiel o 43 %. BMW verí, že vďaka tomu zníži emisný priemer o 20 % a splní emisné kvóty na rok 2020 aj 2021. Do konca roka 2021 chce mať na cestách viac ako milión elektrifikova­ných áut.

Analytická spoločnosť LMC Automotive predpokladá, že celkovo sa v Európe tento rok predá 717 000 „zástrčkových“ hybridov v porovnaní so 198 853 v minulom roku, pričom čisté elektromobily by mali tvoriť štyri percentá zo všetkých nových registrácii. Znamenalo by to, že ich na európskych cestách pribudne 652 000. Vlani to bolo len 365 372.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Mercedes-Benz #plug-in hybrid #emisie áut
Články podľa značiek