VW Amarok: Nová generácia spojí sily s Fordom. Možno zavíta aj do zámoria

Koncern Volkswagen sa rozhodol spolupracovať s americkou značkou Ford v oblasti ľahkých úžitkových vozidiel. Do tejto kategórie patria aj čoraz populárnejšie pick-upy, čo Amaroku otvára nové možnosti.

06.04.2020 18:00
Volkswagen Amarok skica Foto:
Prekvapením je vzhľad prednej masky chladiča, ktorá na prvý pohľad pripomína konkurenčné Mitsubishi L200.
debata (2)

Súčasná generácia Volkswagenu Amarok je na trhu už od roku 2010. Hoci prešla niekoľkými modernizáciami, je načase, aby prebral štafetu nasledovník. A ten nebude mať čisto nemecký rodokmeň. Nemecká značka totiž spojí sily v oblasti ľahkých úžitkových vozidiel s americkým výrobcom Ford. Okrem dodávok patria do tejto sféry aj pick-upy, a tak budú nový VW Amarok a Ford Ranger vyrábané na jednej linke.

Prečo by malo byť toto spojenie výhodné? Jednak ide o tradičnú deľbu nákladov a pracovnej sily, čo nie je v automobilovom priemysle nič nezvyčajné, ale pre Volkswagen to znamená jedinečnú príležitosť zabojovať na trhu Spojených štátov amerických s ďalším modelom. Okrem Touaregu a nám neznámeho veľkého SUV Atlas nemá wolfsburgská značka v populárnych amerických segmentoch veľkých SUV a pick-upov iné zastúpenie.

Dôvodom je americký zákon starý niekoľko desaťročí, ktorí uplatňuje na dovezené ľahké a stredne ťažké úžitkové vozidlá clo, čo ich výrazne predražuje oproti domácej produkcii. Keď tak chce európska či ázijská značka predávať autá v danom segmente, najlepšou možnosťou je vyrábať dodávky a pick-upy priamo na území Spojených štátov. Volkswagen tak bude môcť spojením výroby s Fordom produkovať v továrňach amerického partnera nemecký pick-up. Aby to však dávalo ekonomický zmysel, väčšinu dielov budú mať nový Ranger aj Amarok spoločných.

Pri oboch modeloch tak bude rozhodujúci dizajn a výbava interiéru, ktoré ich budú navzájom odlišovať. Keďže do predaja sa má VW Amarok dostať až začiatkom roka 2022, výrobca zatiaľ zverejnil len skicu vonkajšieho vzhľadu. Ten možno nazvať odvážnym a zároveň málo pravdepodobným. Priblížiť realite by sa mohol hádam len v prípade vrcholnej verzie, ktorú by si požičal od Fordu Ranger Raptor. Ten už teraz používa vylepšené odpruženie kolies obklopených rozšírenými blatníkmi.

Prekvapením je vzhľad prednej masky chladiča, ktorá na prvý pohľad pripomína konkurenčné Mitsubishi L200, a to tvarom a hojným použitím chrómu. Terénne pneumatiky na skici určite nahradia klasické cestné a na dverách pribudnú kľučky. Zároveň však vzhľad svetiel jednoznačne odkazuje na modelovú rodinu Volkswagen.

Okrem prepojenia výroby pick-upov môžeme očakávať podobný prístup aj v prípade dodávok a to v podobe poskytnutia základov dodávky Ford Transit pre výrobu dvojčaťa s logom Volkswagenu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #spolupráca #Ford #Ford Ranger #Volkswagen Amarok
Články podľa značiek