Suzuki Jimny: ‘Baby off-road‘ dostane päť dverí. Možno zamieri aj do Európy

Po prvýkrát v histórii Jimny, by mal tento najmenší off-road planéty dostať praktickejšiu 5-dverovú karosériu. Vyrábať sa bude v Indii. Tvrdia to indické zdroje. Vylúčené nie je, že zamieri aj na ďalšie trhy.

07.04.2020 12:00
debata
Predstavu o dizajne 5-dverového Jimny si môžeme... Foto: Kolesa.ru
Suzuki Jimny 5D - ilustrácia Predstavu o dizajne 5-dverového Jimny si môžeme urobiť vďaka ruskému webu kolesa.ru, ktorý priniesol počítačovú ilustráciu novinky, vychádzajúcu z oficiálnej snímky klasického Jimny.

Nová generácia Suzuki Jimny, ktorá je už ovenčená titulom Svetové mestské auto roka 2019 (paradoxne) ale aj titulom Slovenské auto roka 2020, by mohla byť prvou, ktorá dostane v histórii predĺženú 5-dverovú verziu. Informuje o tom indicky web Autocar India, ktorý sa vraj opiera o dorbe informované zdroje z automobilky. Nová verzia bude určená najprv pre tamojší trh, kde sa bude aj vyrábať. V súčasnosti sa 3-dverové Jimny do Indie dováža z japonskej produkcie.

V takejto podobe by Jimny ponúklo posádke... Foto: Kolesa.ru
Suzuki Jimny 5D - ilustrácia V takejto podobe by Jimny ponúklo posádke neporovnateľne priestrannejší interiér aj batožinový priestor. Pritom by si zachovalo všetky off-roadové vlastnosti.

Nová verzia s predĺženým rázvorom náprav a druhým párom bočných dverí poskytne podstatne viac miesta v kabíne aj väčší batožinový priestor. Svojej off-roadovej DNA sa ale nevzdá. Päťdverové Jimny bude mať stále rámový podvozok, dve tuhé nápravy, pripájateľný pohon predných kolies a samozrejme, neodmysliteľnú redukčnú prevodovku. Pod kapotou tiež ostane atmosférický 4-valec 1,5 VVT s výkonom 77 kW a krútiacim momentom 130 Nm.

Výroba 5-dverového Jimny odštartuje v Indii v januári 2021. To už budú pol roka schádzať z indických montážnych liniek závodu Hansalpur Maruti Suzuki v Gujarate klasické Jimny, ktoré však zamieria mimo tento trh. Pre Indiu bude určená práve predĺžená verzia. Stáť by mala pod milión rupií , čo je asi 12 000 eur. Autocar uvádza, že časť produkcie 5-dverového Jimny zamieri na export. Či aj do Európy, nie je isté. V súčasnosti je predaj na starom kontinente veľmi obmedzený, pretože Jimny kazí značke flotilový emisný priemer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Suzuki #Suzuki Jimny
Články podľa značiek