Polestar Precept: Toto je vízia samostatnej značky Volva. Nemá zadné okno!

Koncept Precept mal mať premiéru na autosalóne v Ženeve. Ten sa však neuskutočnil, a tak Polestar odhaľuje štúdiu aspoň formou tlačovej správy. Elektrické 4-dverové GT naznačuje dizajn budúcich modelov.

09.04.2020 12:00
debata
Precept ukazuje, že dizajn samostatnej značky... Foto: Polestar
Polestar Precept Concept - 2020 Precept ukazuje, že dizajn samostatnej značky Volva plánuje ísť svojou vlastnou cestou. V prednej časti ukrýva senzory či kameru a na streche laserový radar.

Z Polestaru, niekdajšieho dvorného úpravcu modelov Volva, je des samostatná značka. A fascinujúca. Spomeňme si na karbónové plug-in hybridné kupé Polestar 1 a vlaňajší Polestar 2, druhý produkt Polestaru, ktorý to má namierené na výrobné linky, aby skomplikoval život americkej Tesle. Švédi tu však nekončia. Naznačuje to koncept luxusného 4-dverového GT Precept, ktorý mal mať pôvodne premiéru v Ženeve a ktorý by mohol byť zdatným súperom Tesly S. Vyzerá úžasne. Už rázvor náprav s hodnotou 3,1 metra naznačuje, že Precept je naozaj veľkolepým projektom.

Krásne 4-dverové kupé s rázvorom 3,1 metra a... Foto: Polestar
Polestar Precept Concept - 2020 Krásne 4-dverové kupé s rázvorom 3,1 metra a jazdiace na 22-palcových diskoch vyniká aerodynamickými líniami.

Prvé husle pri návrhu hrala aerodynamika. Nejde len o splývavé línie, hladké povrchy, zapustené kľučky dverí a spätné zrkadlá nahradené kamerami. Vpredu môžeme vidieť atypickú lamelu, usmerňujúci prúdenie vzduchu v oblasti prednej kapoty. Nachádza sa nad takzvanou Smart Zone, čo je zaslepená predná maska ukrývajúca dva radarové senzory a kameru s vysokým rozlíšením. Systémy podpory vodiča rozširuje laserový radar umiestnený na streche. Úzke LED svetlá predstavujú novú interpretáciu grafiky Thorovho kladiva.

Zvláštnosťou zadnej časti je absentujúce zadné... Foto: Polestar
Polestar Precept Concept - 2020 Zvláštnosťou zadnej časti je absentujúce zadné okno. Jeho funkciu nahrádza kamera.

No najzaujímavejším prvkom je absentujúce zadné okno. Toto riešenie umožnilo podľa Polestaru predĺžiť sklenenú strechu, vytvoriť viac miesta nad hlavou zadných cestujúcich a zároveň väčší vstup do batožinového priestoru. Výhľad vzad zabezpečuje kamera, prenášajúca obraz na displej v mieste tradičného spätného zrkadla. Prúdnice vzduchu opúšťajú Precept ostrou odtrhovou hranou lemovanou diódovou lištou. Štvormiestny interiér si zakladá na vegánskych materiáloch. Interiérové panely či sedadlá sú vyrobené z ľanových kompozitov a sú až o 50 % ľahšie.

Do interiéru sa vstupuje dvoma pármi dverí, ako... Foto: Polestar
Polestar Precept Concept - 2020 Do interiéru sa vstupuje dvoma pármi dverí, ako inak, bez obmedzenia stredovým stĺpikom. Kabína je vytvorená z recyklovaných materiálov.
Čalúnenie využíva vlákna z recyklovaných plastových fliaš, opierky hláv korok a koberce zas materiál vytvorený recykláciou rybárskych sietí. Vyspelý infotainment je založený na spolupráci s Google. Beží na platforme Android a obsahuje 2,5-palcový virtuálny kokpit spolu s vertikálnym rozhraním HMI s uhlopriečkou 15-palcov. Systém reaguje na priblíženie ruky a obsah displejov upravuje na základe snímania očí vodiča a tiež podporuje pokročilé hlasové ovládanie s umelou inteligenciou. Systémy pre podporu vodiča využívajú dáta Google Maps. Bohužiaľ, Polestar neprezradil nič o technike. V každom prípade je Precept čistým elektromobilom. Veľkorysý rázvor náprav vytvára dostatok priestoru pre blok akumulátorov s veľkou kapacitou elektrickej energie. Iste to bude viac ako 78 kWh, ktoré používa Polestar 2. Automobilka však upozorňuje, že Precept je len víziou prvkov, ktoré sa objavia v jej produkcii. „Je to demonštrácia vízie toho, čo znamená Polestar, a reakcia na výzvy, ktorým čelí spoločnosť a priemysel. Toto nie je sen o vzdialenej budúcnosti, ale ukážka inovácií, ktoré majú minimalizovať náš vplyv na životné prostredie,“ povedal šéf Polestaru Thomas Ingenlath.
Polestar Precept Concept - 2020
Polestar Precept Concept - 2020
+24Polestar Precept Concept - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Polestar #Polestar Precept
Články podľa značiek