Mercedes-AMG E 53 4Matic+: Rýchly sedan aj kombi sú po facelifte

Netrvalo dlho a po veľkej modernizácii triedy E prichádza na rad aj ostrá verzia 53 AMG. Zatiaľ v podobe sedanu a kombi.

16.04.2020 12:00
debata
Šesťvalcové E 45 AMG má úplne prepracovanú... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG E 53 - 2021 Šesťvalcové E 45 AMG má úplne prepracovanú prednú časť. Agresivitu vyjadruje maska s vertikálnymi lamelami. Nové sú aj ploché reflektory a nárazník.

Divízia z Affalterbachu si triedu E vzala do parády len vlani, keď dostala novú elektrifikovanú hnaciu sústavu. Týkalo sa to sedanu, kombi, kupé aj kabrioletu. Lenže „éčko“ stihlo medzitým prejsť veľkou modernizáciou. Takže ani nie rok po uvedení na trh tu máme E 53 AMG s ďalšími zlepšeniami. Zatiaľ pre sedan a kombi. Zmeny sa dotkli najmä dizajnu a infotainmentu. E 53 AMG, alebo podľa správnej nomenklatúry Mercedes-AMG E 53 4Matic+, má úplne novú prednú masku s agresívnymi vertikálnymi lištami. Rozširuje sa smerom nadol. Lemujú ju nové ploché LED svetlá. Nový je aj nárazník. Centrálny sací otvor nad spojlerom zamenil horizontálne lamely za agresívnejšie vertikálne.

Vzadu sa objavujú dvojdielne svetlá a nová vložka difúzora. Kolesá s priemerom 19 alebo 20 palcov s piatimi dvojitými lúčmi sú aerodynamicky optimalizované. Facelift uzatvára vynovení paleta lakov, v ktorej pribudli strieborné metalické odtiene Mojave Silver a High-tech. Balík AMG Night pridáva vysokolesklé čierne lakovanie predného rozdeľovača, rámov okien, zrkadiel, prahov či koncoviek výfukov. Dopriať si môžete aj tmavý výplet masky či matnú povrchovú úpravu kolies. Zmenám sa nevyhol ani interiér. Najväčšou novinkou je štandardne dodávaný kožený volant AMG Performance so zdvojenými ramenami a dotykovými plochami.

Najväčšou zmenou v kabíne je nový volant so... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG E 53 - 2021 Najväčšou zmenou v kabíne je nový volant so zdvojenými ramenami a úplne novými dotykovými plochami pre ovládanie aktualizovanej generácie infotainmentu MBUX.

Nový volant si lepšie rozumie s aktualizovaným infotainmentom MBUX s dvojicou 12,3-palcových displejov, ktoré sú prekryté spoločným sklom. Vodič môže vyberať z troch grafík zobrazenia – Modern classic, Sport a Supersport. V móde Supersport je dominantou centrálny otáčkomer. Cez ponuku AMG môže vodič vyvolať rôzne špecifické informácie. Napríklad telemetrické údaje, alebo údaje o motore a okamžitom preťažení. Príplatkový systém AMG Track Pace, čo je čosi ako virtuálny tréner, zaznamenáva pri jazde na okruhu až 80 údajov, zobrazuje časy na kolá a jednotlivé úseky, porovnáva ich a vďaka rozšírenej realite poskytuje cez MBUX na head-up displeji ideálnu stopu trate.

Radový 6-valec (320 kW) s jedným klasickým a... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG E 53 - 2021 Radový 6-valec (320 kW) s jedným klasickým a jedným elektrickým kompresorom je spojený s 9-stupňovou prevodovkou. Sústavu dopĺňa reverzibilný alternátor, ktorý dokáže krátkodobo poskytnúť dodatočných 16 kW a 250 Nm.

Vďaka tomu môžete zlepšiť svoje časy s každým pribúdajúcim kolom. Musí to byť zábava, pretože pod kapotou sa skrýva poriadna strojovňa. Srdcom sedanu aj kombi je trojlitrový radový 6-valec, podporený nielen veľkým turbodúchadlom, ale aj elektrickým kompresorom. To však nie je všetko. Medzi motorom a prevodovkou sa ukrýva ďalšia technologická vychytávka s názvom EQ Boost. Štartér-generátor je schopný pridať dodatočných 16 kW výkonu a ďalších 250 Nm krútiaceho momentu. Stará sa tiež o rekuperáciu brzdnej energie a reguláciu voľnobehu. Spolu s elektrickým kompresorom, ktorý reaguje v zlomku sekundy, to znamená priam raketový ohlas na stlačenie plynového pedála.

Ostrú triedu E si môžete dopriať aj ako kombi.... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG E 53 - 2021 Ostrú triedu E si môžete dopriať aj ako kombi. V oboch verziách je novinkou grafika svetiel a nárazník.

Čosi ako turbodieru E 53 AMG nepozná. Celé to obsluhuje 48 V elektrická sústava s vlastnou batériou. Klasické spotrebiče sú napájané cez hlavný 12 V okruh. Výsledkom je finálny výkon 320 kW a krútiaci moment 520 Nm. Motor je spojený s 9-stupňovou automatickou prevodovkou AMG Speed Shift TCT 9G s extrémne rýchlou zmenou prevodov, a to aj o niekoľko stupňov naraz. Ďalej putuje hnací moment k plne variabilnému pohonu oboch náprav 4Matic+. Štvorkolka ostrých éčok síce uprednostňuje zadné kolesá, aby sa zachovali jazdný prejav zadokolky, no len čo je to potrebné, elektricky ovládaná spojka prenesie potrebnú časť hnacej sily k prednej náprave.

Modernizácia neobišla ani 19- a 20-palcové... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG E 53 - 2021 Modernizácia neobišla ani 19- a 20-palcové disky kolies s piatimi dvojitými lúčmi a aerodynamickou optimalizáciu.

Tento systém sa podieľa aj na podpore stability, keďže účinne vektoruje krútiaci moment medzi kolesami jednotlivých náprav. Za takýchto okolností šprintuje E53 AMG na stovku za 4,5 sekundy. Kombi je len o desatinku pomalšie. Maximálku krotí obmedzovač pri údaji 250 km/h. V Affalterbachu vám však ponúknu odblokovanie. Potom stúpne „ručička“ ešte čísel vyššie. Podvozok využíva adaptívne dvojkomorové pneumatické odpruženie AMG Ride Control+, ktoré znižuje svetlú výšku pri vysokých rýchlostiach a umožňuje jej zvýšenie, napríklad pri jazde v meste. Mení tiež tvrdosť odpruženia a úroveň tlmenia. Dvojica ventilov na každom tlmiči reguluje odskokové a tlakové sily. Zároveň tým redukuje náklony karosérie v zákrutách, pri akcelerácii a brzdení.

O deceleráciu sa starajú brzdy AMG s prednými kotúčmi s priemerom 370 a vzadu 360 mm. Všetky adaptívne systémy vrátane riadenia s variabilným účinkom zastrešuje volič jazdných režimov AMG Dynamic Select, ponúkajúci módy Slippery, Comfort, Sport, ostrý Sport+ a Individual, pre nastavenie vozidla podľa vlastných preferencií. Nastavenia môžu prebiehať priamo z volantu jediným dotykom. Ak vám to nestačí, v zálohe je Paket AMG Dynamic Plus, ktorý bol doteraz k dispozícii len pre vrcholové 8-valcové verzie E 63 AMG. Obsahuje napríklad jazdný režim Race, umožňujúci riadený sklz v zákrutách. Viac emócií dodáva volant potiahnutý mikrovláknom Dinamica ale tiež neprehliadnuteľné červené strmene bŕzd.

Technické údaje

Verzia E 53 AMG Sedan E 53 AMG Kombi
Počet valcov/ventilov 3,0 R6 3,0 R6
Zdvihový objem (ccm) 2 999 2 999
Max. výkon (kW/ot.) 320/6 100 320/6 100
Max. krútiaci moment (kW/ot.) 520/1 800 – 5 800 520/1 800 – 5 800
Výkon EQ Boost (kW) 16 16
Krútiaci moment EQ Boost (Nm) 250 250
Prevodovka 9A 9A
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s) 4,5 4,6
Maximálna rýchlosť (km/h) 250 (270) 250 (270)
Spotreba na 100 km (l) 8,5 – 8,7 (NEDC) 8,7 – 8,9 (NEDC)
Mercedes-AMG E 53 - 2021
Mercedes-AMG E 53 - 2021
+26Mercedes-AMG E 53 - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #facelift #Mercedes-AMG #Mercedes-AMG E 53
Články podľa značiek