Tesla Cybertruck dostane ďalšiu nevšednú vlastnosť. Vraj bude plávať!

Prvý pikap Tesly bude nielen nezničiteľný vďaka špeciálnej oceli a v akcelerácii tromfne Porsche 911 Turbo, ale vraj bude tak trochu obojživelníkom. Na Twitteri to prezradil sám Elon Musk.

22.04.2020 12:00
debata (4)
Tesla Cybertruck bude vskutku dobrodružným... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Tesla
Tesla Cybertruck - 2021 Tesla Cybertruck bude vskutku dobrodružným pikapom. Premeniť sa má aj na takýto karavan. Schopnosť krátkej plavby mu príde iste vhod.

Prvý pikap Tesly vyvolal už pri vlaňajšej prezentácii kontroverzné reakcie. Najmä z kvôli dizajnu, ktorým pripomína akési „oceľové origami“. Mnohí ho považovali za zlý vtip. Za všetkým však stojí špeciálny materiál, z ktorého je karoséria vyrobená. Ide o oceľ, ktorá je 38-krát pevnejšia ako tá bežná. Elon Musk ju označuje termínom 30X a popisuje ako nový typ nerezovej ocele, ktorá prechádza procesom spracovania za studena. Nedá sa teda príliš tvarovať, no na druhej strane zabezpečí elektrickému Cybertrucku takmer nezničiteľnosť.

Pikap Tesly však ohuruje aj dynamikou, zrýchľovať má totiž ako Porsche 911 Turbo, teda pod tri sekundy. Takže napriek rozporom má už americký výrobca na stole viac ako 250 000 záväzných objednávok. A iste ich bude viac, keďže Musk práve prezradil, že Cybertruck dostane ešte jednu nezvyklú vlastnosť. Keď sa ho na Twitteri jeden z užívateľov spýtal, ako je to s brodivosťou Cybertrucku, pretože rád chodí na ryby, šéf automobilky odpovedal, že sa poškodenia nemusí báť a že „aspoň chvíľočku bude vedieť plávať“. Čo presne to znamená, zatiaľ nevieme, no v každom prípade, by sa Cybertruck nemal obávať prechodov cez vodné prekážky.

Zvláštne tvary Cybertrucku sú dané vlastnosťami... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Zvláštne tvary Cybertrucku sú dané vlastnosťami špeciálnej ocele, ktorá sa ťažko tvaruje.

Pripomeňme, že pikap sa dostane na trh v troch verziách. Základná so zadným náhonom má mať dojazd 400 km, maximálku 177 km/h a stovku zdolá za 6,5 sekundy. Stredná úroveň s dvoma elektromotormi si trúfa na 482 km na jedno nabitie. Zrýchlenie sa skráti na 4,5 sekundy, čo je už takmer údaj zo sveta superšportov. Maximálka stúpne na 190 km/h. Ale pozor, to nie je koniec. Musk už dávnejšie sľuboval, že jeho pikap pokorí Porsche 911 Turbo. A sľub dodržal.

Kabína ponúkne miesto šiestim cestujúcim v... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Kabína ponúkne miesto šiestim cestujúcim v konfigurácii 3 + 3.

Najvýkonnejšia verzia s troma elektromotormi sa v akcelerácii na 100 km/h dostane pod tri sekundy! To sme už v triede hyperšportov. Až na maximálnu rýchlosť. Tá bude obmedzená na 210 km/h. Šokuje rovnako dojazdom. Batérie dokážu poskytnúť dostatok energie na 800 km jazdy. Zvláštnosťou sú aj nerozbitné okná a usporiadanie interiéru. V kabíne je totiž miesto pre šiestich cestujúcich v konfigurácii 3 + 3 a za ňou korba pripravená na 2 800 litrov nákladu. Odvezie až 1,5 tony. Cybetruck sa nebude brániť ani prívesom. V najsilnejšej konfigurácii utiahne až 6,4 tony, slabšie 4,5, respektíve 3,4 tony.

Novinka sa má dostať k prvým zákazníkom v roku 2021 so základnou cenou 39 900 dolárov, čo nie je až tak veľa. Uvidíme, či sľúbený termín Elon Musk dodrží. Napriek tvrdej ruke, ktorou vládne svojim zamestnancom, mu to s časovým harmonogramom často nevychádza. Spomeňme si na meškanie Tesly 3 alebo kamiónu Semi. Na druhej strane, sľuby o produktoch vždy dodrží.
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
+4Tesla Cybertruck - prototyp 2019

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Cybetruck
Články podľa značiek