Toyota Yaris: Štvrtá generácia má slovenské ceny. Za hybrid si priplatíte 4 000 €

Jedno z najpopulárnejších mestských áut dorazilo na slovenský trh. Základný Yaris štartuje na 12 990 eurách. Za najlacnejší hybrid však zaplatíte minimálne 16 490 eur. Bohatá bezpečnostná výbava cene zodpovedá.

30.04.2020 10:00
debata (2)
Nový Yaris je podstatne atraktívnejší. Je nižší... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Nový Yaris je podstatne atraktívnejší. Je nižší a o čosi širší.

Štvrtá generácia Yarisu je naozaj „nová od podlahy“. Je prvou Toyotou postavenou na platforme TNGA vo verzii GA-B, určenej pre budúce kompaktné modely. To znamená nižšiu hmotnosť, nižšie ťažisko, vyššiu tuhosť karosérie, menej hluku a vibrácií a výrazne lepšie jazdné vlastnosti. Obratnosť zaručujú menšie rozmery, čo nebýva zvykom. Yaris štvrtej generácie má na dĺžku 3 940 mm, takže je o päť milimetrov kratší a až o 40 mm nižší. Strecha sa klenie nad asfaltom vo výške 1 470 mm. Naopak, šírka vzrástla o 50 mm na konečných 1 745 a rázvor náprav na 2 560 (+ 50 mm).

Podvozok s prednými tlmičovými vzperami McPherson a so zadnou torznou priečkou má ťažisko nižšie o 15 mm a lepšie rozdelenie hmotnosti medzi nápravami. Zmena proporcií Yarisu veľmi prospela. Širší postoj, kratšie previsy a nižšia stavba mu dali dynamickejší vzhľad. Dopriať si môžete „dospelácke“ 17-palcové kolesá aj dvojfarebné lakovanie karosérie s čiernou alebo bielou strechou. Napriek redukovanej dĺžke nemá prísť posádka ani o milimeter priestoru. Objem kufra zatiaľ nepoznáme. Že je Yaris síce malé, ale nanajvýš dospelé auto, naznačuje prvkami výbavy z vyšších segmentov.

Zboku zaujme dynamický profil okien,... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Zboku zaujme dynamický profil okien, prekvapujúco svalnaté blatníky aj dvojfarebné lakovanie karosérie. Dlhší rázvor sa zas postaral o kratšie previsy.

Prístrojový panel prináša až tri displeje, z toho stredný TFT. Okrem toho má v Yarise premiéru 10-palcový head-up displej, premietajúci obraz na čelné okno, a tiež veľká 7-palcová dotyková obrazovka rozhrania Toyota Touch, známa z väčšej Corolly. Z luxusných prvkov spomeňme vyhrievaný volant alebo indukčné nabíjanie smartfónov. A potom je tu nová úroveň bezpečnosti. Balík Toyota Safety Sense obsahuje nielen autonómne brzdy a monitoring jazdných prúdov, ale aj adaptívny tempomat a stredový airbag medzi prednými cestujúcimi. To všetko v sérii!

Interiér sa zmenil na nepoznanie. Yaris... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Interiér sa zmenil na nepoznanie. Yaris prichádza s kvalitnejšími materiálmi, trojicou displejov a dokonca s head-up displejom, čo je v tejto kategórii naozaj raritou.

Yaris prichádza s troma úplne novými pohonnými jednotkami. Benzínové 3-valce 1,0 VVT-i (53 kW) a 1,5 Dynamic Force (89 kW) dopĺňa 3-valcová hybridná verzia 1,5 Hybrid Dynamic Force (85 kW), ktorá prezentuje štvrtú generáciu hybridnej technológie. Motor pracujúci v Atkinsonovom cykle je vybavený variabilným časovaním ventilov a dosahuje účinnosť až 40 %. Kým najslabší benzínový motor je vybavený 5-supňovou manuálnou prevodovkou, pre silnejší je pripravená okrem 6-stupňového manuálu aj kontinuálna prevodovka Multidrive S. Hybrid je štandardne vybavený planétovou prevodovkou.

V Yarise má premiéru nová platforma GB-A určená... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 V Yarise má premiéru nová platforma GB-A určená kompaktným modelom. Prináša mu nižšiu hmotnosť, vyššiu tuhosť, nižšie ťažisko aj menej hluku a vibrácií.

Zákazníci budú mať na výber z piatich úrovní vybavenia – Active, Comfort, Selection Elegant, Selection Style a úvodnej Premiere Edition. Základný Yaris 1,0 VVT-i Active stojí 12 490 eur. Jazdí na 15-palcových oceľových diskoch. V sérii je už elektrické ovládanie predných okien a zrkadiel, autonómne brzdy, 7-palcové rozhranie Toyota Touch kompatibilné so smartfónmi cez Android Auto a Apple Caraplay, automatické prepínanie diaľkových svetiel, detekcia únavy vodiča, čítačka dopravných značiek, adaptívny tempomat či udržiavanie v jazdnom prúde. Hybrid s cenou od 16 490 eur dostal navyše automatickú klimatizáciu, stredovú lakťovú opierku, tempomat s funkciou Stop & Go a elektrickú parkovaciu brzdu.

Novým prvkom sú zadné svetlá spojené čiernym... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Novým prvkom sú zadné svetlá spojené čiernym pásom.

Úroveň Comfort, dostupná aj s motorom 1,5 Dynamic Force, pridáva zadnú parkovaciu kameru, predné hmlové svetlá, dažďový senzor, kožený volant a radiacu páku, odhlučnené čelné okno a hybrid aj zadný spojler a dojazdovú rezervu. Úroveň Selection Elegant obohatí Yaris o 17-palcové hliníkové disky, full-LED predné svetlá, hmlové LED svetlá, elektrochromatické spätné zrkadlo, elektricky sklopné spätné zrkadlá, bezkľúčové odomykanie a štartovanie, dvojzónovú klimatizáciu, 8-palcovú dotykovú obrazovku a bielu strechu. Hybrid pridáva vyhrievané predné sedadlá. Úroveň Selection Style vychádza z Elegance. Rozdielom je len strecha v čiernej farbe.

Najvyšším stupňom je Premiere Edition, ktorého základom je Selection Style. Zákazníci však dostanú aj head-up displej, indukčné nabíjanie telefónov, ambientné osvetlenie interiéru a vyhrievaný volant. K úrovni Comfort ponúka Toyota balíky Paket Style a Paket Tech. Prvý obsahuje full-LED svetlá vrátane hmlových a zadných, 16-palcové hliníkové disky kolies či lakovanú prednú masku. Paket Tech pridáva vyhrievané sedadlá, digitálny rýchlomer, elektrochromatické zrkadlo, 8-palcovú obrazovku, elektricky ovládané zadné okná a šesť reproduktorov. Toyota predpokladá, že najväčší záujem bude o verziu Yaris 1,5 Dynamic Force Comfort s oboma balíkmi. Takúto konfiguráciu nacenila na 15 290 eur. Na nový Yaris poskytuje automobilka záruku na tri roky alebo 100 000 kilometrov.

Cenník Toyoty Yaris

Toyota Yaris - cenník 2020 Foto: Toyota
Toyota Yaris - cenník 2020 Toyota Yaris - cenník 2020

Rozmery a objemy

Dĺžka (mm) 3 940
Šírka (mm) 1 745
Výška (mm) 1 470
Rázvor náprav (mm) 2 560
Objem kufra (l) nezverejnené

Zverejnené technické údaje

Motor 1,0 VVT-i 1,5 Dynamic Force 1,5 Hybrid
Počet valcov/ventilov 3/12 3/12 3/12
Max. výkon (kW/ot.) 53/- 89/- 85/-
Prevodovka 5M 6M/Multidrive S e-CVT
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s) 10,3
Toyota Yaris - 2020
Toyota Yaris - 2020
+31Toyota Yaris - 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris
Články podľa značiek