Armani, Bvlgari, Kartell: Tri módne domy ‘obliekli‘ elektrický Fiat 500

Ako vieme, Fiat sa rozhodol zariskovať a svojmu bestselleru 500 naordinoval čisto elektrickú budúcnosť. Pritiahnuť zrak k odvážnej novinke sa snaží aj konceptmi, ktoré „obliekli“ tri ikonické talianske módne značky.

06.05.2020 10:00
debata
Budúcnosť Fiatu 500 je už len elektrická. A... Foto: Fiat
Fiat 500 - 2020 koncepty Budúcnosť Fiatu 500 je už len elektrická. A takto si ho predstavujú tri ikonické talianske módne domy.

Fiat predstavil novú generáciu päťstovky v múzeu dizajnu v Miláne začiatkom marca, keď Taliansko ešte celkom netušilo, čo ho čaká v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Pre Fiat išlo o dôležitý okamžik, keďže nový Fiat New 500 sa zmenil na čistý elektromobil a s iným ako elektrickým pohonom do budúcnosti ani nepočíta. K vízii bezemisnej mobility sa snaží pritiahnuť pozornosť podobne, ako to robil v minulosti. Bolo zvykom, že každú premiéru nového Fiatu, zvlášť v dobách slávnych turínskych autosalónov, okorenili koncepty z dielne talianskych dizajnových štúdií ako Pininfarina, Bertone či Italdesign. Tie však medzičasom stratili svoje postavenie a tak sa tentoraz Fiat obrátil na talianske módne domy.

Fiat 500 Giorgio Armani – Armani sa zameral na... Foto: Fiat
Fiat 500 Giorgio Armani Concept - 2020 Fiat 500 Giorgio Armani – Armani sa zameral na zvýraznenie elegancie. Použil na to kombináciu sivozelenej farby s hodvábnym efektom.
Fiat 500 Giorgio Armani Concept - 2020 Foto: Fiat
Fiat 500 - Giorgio Armani Fiat 500 Giorgio Armani Concept - 2020

A nie hocaké. Novú 500 „obliekli“ počas premiéry podľa svojich predstáv spoločnosti Armani, Bvlgari a Kartell. Vznikli tri štýlové solitéry New 500 Giorgio Armani, 500 Mai Troppo od Bvlgari a Fiat 500 od Kartellu. Každý z nich má nezameniteľný charakter. Armani nalakoval karosériu päťstovky sivozelenou farbou s hodvábnym efektom a na povrchu vytvoril pomocou lasera a leptaním špecifickú štruktúru pripomínajúcu látku. Celé to dopĺňajú bronzové kovové detaily, napríklad na diskoch kolies v tvare firemného loga GA a tiež jantárovo sfarbené okná. Interiér je zušľachtený zrnitou kožou Poltrona Frau sivej farby s ktorou kontrastuje palubná doska obložené pórovitým drevom. Cieľom bolo dosiahnuť elegantný štýl typický pre súčasnú líniu Armani/Casa.

Fiat B.500 Mai Troppo - Bvlgari dalo svojej... Foto: Fiat
Fiat 500 Mai Troppo Concept Bvlgari - 2020 Fiat B.500 Mai Troppo - Bvlgari dalo svojej interpretácii Fiatu 500 žiarivo oranžový lak s čiastočkami zlata.
Fiat 500 Mai Troppo Concept Bvlgari - 2020 Foto: Fiat
Fiat 500 Mai Troppo Concept Bvlgari - 2020 Fiat 500 Mai Troppo Concept Bvlgari - 2020

Bvlgari zas svoju interpretáciu Fiatu New 500 založilo na štýle „La Dolce Vita, ktorého je päťstovka neodmysliteľnou ikonou. Bvlgari z nej stvorilo neprehliadnuteľný šperk. Karosériu B.500 Mai Troppo pokrýva šafranová farba s perleťovým efektom. Lak obsahuje čiastočky zlatého prášku získané zo šperkov, takže je ako žiarivý západ slnka nad Rímom. Leštené zlato našlo miesto aj v pôvodne chrómových lištách a nápise 500 na prednej maske. Na hviezdicových kolesách sa objavuje motív loga Bvlgari. Palubná doska je čalúnená hodvábom s dizajnom elegantných šatiek z dávnejších kolekcií Bvlgari. Sedadlá pokrýva sivozelená koža s výšivkou Diva, zlaté detaily a opäť motívy inšpirované šatkami. Čerešničkou na torte sú tri polodrahokamy (ametyst, topás, citrín) zasadené do loga 500 na volante.

Fiat 500 Kartell – Slávny taliansky výrobca... Foto: Fiat
Fiat 500 Kartell Concept - 2020 Fiat 500 Kartell – Slávny taliansky výrobca plastového nábytku pokryl celú päťstovku modrou farbou. Dokonca aj okná a pneumatiky.
Fiat 500 Kartell Concept - 2020 Foto: Fiat
Fiat 500 Kartell Concept - 2020 Fiat 500 Kartell Concept - 2020

Kartell, známy výrobca plastového nábytku sa pochválil nemenej kreatívnym prístupom. Ústredným motívom je neprehliadnuteľná zrkadlová modrá farba Kartell Blue. Tá robí z celého vozidla jediný objekt, keďže pokrýva všetky plochy a všetky druhy materiálov – kov, sklo, gumu či plast. Modré sú teda aj pneumatiky či okná. Celé to dopĺňa transparentná štruktúra inšpirovaná vzorom Ferruccia Lavianiho, vyrobená z recyklovaného polykarbonátu. Pokrýva napríklad spätné zrkadlá alebo časti nárazníkov. Vzor sa v prenáša aj do kabíny. Obložená je ním palubná doska a nájdeme ho tiež na čalúnení sedadiel vyrobenom zo 100-percentne recyklovateľného polypropylénu, ktorý Kartell používa vo svojom nábytku.

Bohužiaľ, dizajnové trojčatá ostanú vzácnymi solitérmi. Do výroby sa žiadne z nich nechystá. Otázkou ostáva, či pomôžu naštartovať komerčný úspech elektrickej päťstovky. V triede elektromobilov sa síce New 500 nestratí, ale jeho šance zastúpiť v ponuke klasickú päťstovku sú minimálne. Vlani sa v Európe predalo 356 000 elektro­mobilov, čo je len 2,3 % z celkových registrácií a menej, ako predá Fiat svojich súčasných päťstoviek a Pánd. Z toho viac ako 90 000 kusov si „ulovila“ Tesla Modelom 3. To nie je práve dobrá východisková pozícia. Fiat má napriek tomu veľké oči a tvrdí, že ročne predá 80 000 kusov. Lenže pri cene okolo 30 000 eur to nebude ľahké.
Fiat 500 Giorgio Armani Concept - 2020
Fiat 500 - Giorgio Armani
+15Fiat 500 - Giorgio Armani

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat 500 #Fiat #Bvlgari #Giorgio Armani #Fiat New 500 #Kartell
Články podľa značiek