BMW 5: Sedan aj kombi dostali facelift . Pribudli zástrčkové hybridy

Netrvalo dlho a po modernizácii Mercedesu-Benz triedy E prichádza mníchovská odpoveď. Vynovené BMW radu 5 zabojuje športovejšími líniami, novým infotainmentom a úspornejšími motormi. V ponuke sú až dva plug-in hybridy.

28.05.2020 10:00
debata
Podľa vzoru mladšieho BMW radu 3 dostala aj... Foto: BMW
BMW 5 - 2020 Podľa vzoru mladšieho BMW radu 3 dostala aj päťka spojené ľadvinky a užšie reflektory. Dopriať si môžete aj tie laserové s dosvitom až 650 metrov

Päťkový rad z Mníchova je úspešným príbehom, ktorý siaha až do roku 1972. Je vlastne najdlhšie kontinuálne vyrábaným BMW. Siedma generácia, predstavená pred štyrmi rokmi, si zaknihovala už viac ako 600 000 zákazníkov. V kondícii ju má udržať rozsiahla modernizácia. Tá sa dotkla nielen dizajnu, ale aj techniky pod kapotou. Inak to v súvislosti s prísnejšími emisnými normami ani nešlo. Štylistické zmeny približujú päťku k aktuálnemu dizajnovému jazyku BMW. Predné spojené ľadvinky dostali podľa vzoru menšieho BMW 3 osemuholníkový tvar, čo ich opticky rozširuje. Nadväzujú na ne užšie svetlá s denným diódami v tvare písmena L. Vonkajšie „elká“ slúžia zároveň ako smerové svetlá. Okrem adaptívnych reflektorov Matrix LED si môžete teraz dopriať laserovú technológiu s dosvitom 650 metrov. Dostupná bude totiž pre všetky verzie.

Všetky zmeny sa týkajú aj verzie Touring.... Foto: BMW
BMW 5 Touring - 2020 Všetky zmeny sa týkajú aj verzie Touring. Retuše sa podpísali na miernom náraste celkovej dĺžky o 21 mm.

Horizontálne sacie otvory v prednom nárazníku umocňujú športový vzhľad tohto sedanu a kombi. Aj vzadu nájdeme svetlá s vynovenou 3D grafikou a mierne prepracovaný nárazník. Dizajnové retuše sa podpísali na zväčšení celkovej dĺžky o 21 mm. Obe karosárske verzie majú teraz zhodných 4 963 mm. Vynovený M Sport paket prináša väčšie sacie otvory v prednom nárazníku s mriežkovou štruktúrou, matnú úpravu ľadviniek a nový zadný difúzor. Príplatková línia High-gloss Shadow uprednostňuje lesklé čierne ľadvinky a čierne výfuky. Interiér prináša väčší základný displej infotainmentu s uhlopriečkou 10,25 palca a za príplatok aj BMW Live Cockpit Professional s uhlopriečkou 12,3 palca. Okrem športových a komfortných sedadiel pribudli v ponuke multifunkčné sedadlá s integrovanými opierkami hláv, dostupné doteraz len pre BMW M5.

Zadné svetlá majú vynovenú 3D grafiku. Spolu s... Foto: BMW
BMW 5 - 2020 Zadné svetlá majú vynovenú 3D grafiku. Spolu s M paketom dostanete nový difúzor.

Pod kapotou sú najväčšou novinkou plug-in hybridné sústavy pre BMW 530e a 530e xDrive. Kombinujú preplňovaný 4-valec 2,0 TwinPower Turbo (135 kW) s elektromotorom (80 kW) a 8-stupňovou prevodovkou Steptronic. Celkový výkon je naladený na 185 kW a 420 Nm, ale funkcia XtraBoost umožňuje pri prudkej akcelerácii krátkodobé zvýšenie až na 215 kW. Zásoba li-ion akumulátorov stačí na čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 62 až 67 km. Zážitok z jazdy má podporiť zvukový generátor, ktorý v kabíne vytvára podmanivú akustickú kulisu. Na jeseň sa k plug-in hybridným sedanom pridá kombi Touring. Rovnako ako výkonnejší plug-in hybrid 545e xDrive, ktorý vďaka 6-valcu 3,0 TwinPower Turbo (210 kW) zvýši celkový výkon sústavy až na 290 kW a krútiaci moment na 600 Nm.

Najväčšou zmenou v interiéri je nový... Foto: BMW
BMW 5 - 2020 Najväčšou zmenou v interiéri je nový infotainment založený na operačnom systéme BMW Operating 7.0, ktorý umožňuje využívanie nových aplikácií a úplne novej navigácie. Objavuje sa tu aj virtuálny kokpit.

Ponuka benzínových motorov siaha od základnej 4-valcovej verzie 520i (135 kW) až po vrcholový 8-valec 4,0 TwinPower Turbo (390 kW) pre BMW M550i. Novinkou 4– a 6-valcových naftových motorov je dvojstupňové preplňovanie. Týka sa to základnej verzie 520d (140 kW) až po 540d (250 kW). Zvýšenie tlaku priameho vstrekovania comon rail na 2 500 až 2 700 barov sa podpisuje na kultivovanom chode a vysokej účinnosti. Okrem toho dostanú všetky motorizácie mild-hybridnú technológiu so 48 V štartér-generátorom (8 kW), ktorá zabezpečuje bezproblémové plnenie emisnej normy Euro 6. Samozrejmosťou sú časticové filtre aj pre zážihové motory a katalyzátory SCR pre tie vznetové. Pohon xDrive bude dostupný pre všetky verzie s výnimkou základnej 520i. Zaujímavé je, že motory sú štandardne spárované s 8-stupňovými automatmi Steptronic. S manuálmi sa teda BMW radu 5 definitívne rozlúčilo.

Všetky motory dostali úspornú mild-hybridnú... Foto: BMW
BMW 5 - 2020 Všetky motory dostali úspornú mild-hybridnú technológiu a diesle aj dvojstupňové preplňovanie. No v ponuke sú aj dva nové plug-in hybridy 530e a 545e s výkonom 185, respektíve 290 kW.
Je to logické, automatické prevodovky si lepšie rozumejú s asistenčnými systémami. Tie obohatila funkcia aktívneho navrátenia do jazdného prúdu, ktorá využíva aj dáta navigácie, a tiež funkcia vytvorenia záchranárskej uličky. Parkovací asistent zvládne odteraz cúvanie v pôvodnej trajektórii na vzdialenosť 50 metrov. Majitelia ocenia aj nový infotainment s operačným systémom BMW Operating 7.0, ktorý umožní využívanie množstva aplikácií a on-line aktualizácie softvéru. Ovládať sa dá dotykom, gestami, otočným controllerom, ale aj inteligentným hlasovým ovládaním. Úplnou novinkou v oblasti digitalizácie je navigácia BMW Maps. Tento cloudový systém má priniesť intuitívne zadávanie cieľa a mimoriadnu presnosť, pričom berie do úvahy aktuálne dopravné informácie. Prepracovaný podvozok s rozložením hmotnosti v pomere 50 : 50 je štandardne vybavený aktívnym riadením a za príplatok aj integrálnym aktívnym riadením s natáčaním zadných kolies, ktoré je k dispozícii pre všetky verzie, vrátane plug-in hybridných. Kombi Touring dostalo už v základe vzduchové odpruženie zadnej nápravy. Vybrať si ale môžete aj športový M podvozok alebo adaptívny podvozok Adaptive Drive s aktívnymi tlmičmi a aktívnymi stabilizátormi, ktorý je dostupný pre 6-valcové verzie. Vrcholový 8-valec M550i xDrive disponuje špecifickým adaptívnym M podvozkom a za príplatok aj podvozkom M Proffesional, ktorý pridáva riadenie zadných kolies. Vynovené BMW 5 bude naďalej schádzať z výrobných liniek závodu v Dingolfingene a niektoré verzie z rakúskeho závodu Magna Steyr v Grazzi. K zákazníkom sa dostane v júni.
BMW 5 - 2020
BMW 5 - 2020
+38BMW 5 - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #facelift #BMW 5 #BMW 5 Touring
Články podľa značiek