Kia Rio: ‘Kórejské Polo‘ prináša zelené motory a elektronickú spojku!

Po štyroch rokoch inovuje Kia model nižšej triedy Rio. Zmeny sa odohrali najmä pod kapotou, kde debutuje mild-hybridná sústava EcoDynamics+. Rio bude vôbec prvou Kiou s týmto systémom.

29.05.2020 10:00
debata
Retuše priniesli vynovenému Riu nielen užšiu... Foto: Kia
Kia Rio - 2020 Retuše priniesli vynovenému Riu nielen užšiu masku a nový nárazník ale aj štandardné full-LED svetlá.

Rio štvrtej generácie je na trhu od roku 2016. To je dosť dlhá doba, takže modernizácia modelového roku 2021 neprekvapí. Reaguje na prísnejšie emisné limity a boom digitalizácie. Zmeny však vidieť aj na prvý pohľad. Predná „tigria“ maska je teraz užšia a lemovaná novými LED svetlami. Technológia diód sa stáva štandardom pre všetky verzie. Vynovený je aj nárazník s elegantnejším otvorom a novými hmlovými svetlami. Paletu siedmich farieb rozšírili dva nové laky Perennial Grey a Sporty Blue. Šestnásťpalcové disky zas dostali 8-lúčový dizajn.

Kabína môže byť čalúnená novou modrou látkou. Verzia GT Line používa čierne čalúnenie a pseudokarbónové dekorácie. V prístrojovom paneli nájdeme nový 4,5-palcový displej s vysokým rozlíšením. Infotainment UVO Connect Phase II s 8-palcovou dotykovou obrazovkou reaguje na éru digitalizácie. Umožňuje pripojenie dvoch zariadení pomocou Bluetooth. Samozrejmosťou je podpora Apple CarPlay a Android Auto. Nové telematické funkcie znamenajú využívanie on-line informácií o cenách palív, dopravných správach, počasí, parkovacích možnostiach ale aj diaľkové prepojenie s vozidlom.

Vzadu je zmien pomenej. Verziu GT Line... Foto: Kia
Kia Rio - 2020 Vzadu je zmien pomenej. Verziu GT Line osviežuje dvojitá koncovka výfukov dynamické prvky na nárazníku.

Zistiť môžete na diaľku polohu vozidla a cieľ navigácie zadávať hlasom, podobne ako textové správy. Zmenám sa nevyhli ani asistenčné systémy. Autonómne brzdy odteraz reagujú na chodcov aj cyklistov. Rio tiež monitoruje únavu vodiča, jazdné pruhy a slepé uhly zrkadiel. Adaptívny tempomat aktívny do 180 km/h je spojený s udržiavaním v jazdnom prúde. V preplnenej premávke pomôže asistent dopravných zápch a v noci zas automatické prepínanie diaľkových svetiel. Rio tak preberá bezpečnostné technológie bežné vo vyšších segmentoch.

Najväčšou novinkou interiéru je infotainment... Foto: Kia
Kia Rio - 2020 Najväčšou novinkou interiéru je infotainment UVO Connect Phase II s telematickými službami a 8-palcovou dotykovou obrazovkou. Rio sa nebráni ani hlasovému ovládaniu.

No najväčšie zmeny sa týkajú priestoru pod kapotou. Je sa čím pochváliť. Rio je prvou Kiou s mild-hybridnou sústavou EcoDynamics+. Spája nový 3-valec 1,0 T-GDI SmartStream (nahrádza motor Kappa) s plynulým variabilným časovaním ventilov CVVD a 48V štartér-generátor, prepojený remeňom. Ten sa podieľa na akcelerácii alebo rekuperácii brzdnej energie, ktorú ukladá do malého li-ion akumulátora. Aby pracoval systém efektívne aj so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, využíva elektronickú spojku „clutch by wire“ bez mechanického spojenia so spojkovým pedálom.

Rio je prvou Kiou, ktorá prichádza s... Foto: Kia
Kia Rio - 2016 Rio je prvou Kiou, ktorá prichádza s mild-hybridnou sústavou EcoDynamics+ s 3-valcom 1,0 T-GDI SmartStream a elektroinicky ovládanou spojkou prevodovky iMT. Štartér-generátor využíva 48 V elektrický okruh a li-ion polymérovú batériu.

To umožňuje častejšie vypínanie motora počas jazdy a plachtenie. Mild-hybridná sústav môže mať výkon 73,5 alebo 88 kW, pričom krútiaci moment silnejšej z nich narástol o 16 % na rovných 200 Nm. Podľa Kie by mal systém ušetriť 8,1 až 10,7 % paliva. Motor 1,0 T-GDI SmartStream (73,5 kW) je k dipozícii aj bez mild-hybridnej sústavy. Novinkou je, že sa teraz dodáva so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, namiesto 5-stupňovej, alebo so 7-stupňovou dvojspojkou 7DCT. V ponuke ostáva dnes už vzácny atmosférický 4-valec 1,2 MPi (61,8 kW). S naftovými motormi sa Rio rozlúčilo už dávnejšie. A tak to ostane aj do budúcna.

Novinka sa chystá k prvým zákazníkom v treťom štvrťroku. Rio potrebovalo modernizáciu ako soľ. Kým ešte v roku 2017 sa preň v Európe rozhodlo viac ako 70 000 zákazníkov, vlani to bolo len necelých 40 000. Napriek tomu ostáva z globálneho hľadiska najpredávanejšou Kiou.
Kia Rio - 2020
Kia Rio - 2020
+7Kia Rio - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #Kia Rio #mild-hybrid
Články podľa značiek