Mini Countryman: Retuše, nový displej a zelenšie motory

Najväčšie Mini všetkých čias prešlo po štyroch rokoch dôkladnou revíziou dizajnu, infotainmentu aj techniky pod kapotou.

02.06.2020 10:00
debata (1)
Vynovený Countryman má prepracovaný nárazník a... Foto: Mini
Mini Countryman - 2020 Vynovený Countryman má prepracovaný nárazník a masku s novým výpletom. Nové sú aj štandardne dodávané full-LED svetlá.

Prémiový crossover s britskými koreňmi prišiel na trh v druhej generácii v roku 2016. A na trhu sa mu darilo. Napriek sebavedomej cene si Countryman vedel nájsť ročne len v Európe aj viac ako 50 000 zákazníkov. Udržať v kondícii ho má modernizácia. Zvonka ju spoznáte vďaka retušiam prednej masky. Tá má 6-uholníkový tvar a podľa verzie tri horizontálne lišty alebo plástový výplet. Nárazník pôsobí homogennejším dojmom, aj vďaka väčšej lakovanej ploche. Prepracované reflektory používajú LED diódy už v základnej verzii, vrátane hmlových svetiel. Príplatkové adaptívne svetlá Matrix LED pracujú so štyrmi individuálne riadenými segmentmi. Aj vzadu zasiahli zmeny nárazník a svetlá s grafikou Union Jack.

Individualizácia pokračuje rozšírenou paletou... Foto: Mini
Mini Countryman - 2020 Individualizácia pokračuje rozšírenou paletou farieb a novými diskami s priemerom 17 alebo 19 palcov. Všetky verzie dostali odteraz zadné svetlá s grafikou Union Jack.

Celé to dopĺňa rozšírená paleta lakov karosérie o odtiene White Silver a zelený Sage Green. Naďalej môžu zákazníci voliť kontrastnú čiernu, bielu alebo striebornú strechu. Individualizácia pokračuje dekoračným paketom Piano Black alebo striebornými krytmi spätných zrkadiel s motívom britskej vlajky. Novinkou v ponuke diskov sú 17-palcové kolesá Channel Spoke Black a luxusné devätnástky Turnstile Spoke. Viac možností je aj v interiéri, kde pribudli kožené poťahy Chester Indigo Blue a Malt Brown. Športový kožený volant je odteraz štandardom pre všetky verzie. No najväčšou zmenou je zámena analógových prístrojov pred vodičom za 5-palcovú obrazovku známu z elektrického Mini SE a ostrého Mini JCW GP.

V kabíne sa stáva štandardom kožený športový... Foto: Mini
Mini Countryman - 2020 V kabíne sa stáva štandardom kožený športový volant, ale najmä digitálny prístrojový panel s uhlopriečkou 5,5 palca.

Modernizácia infotainmentu pokračuje príplatkovým 8,8-palcovým displejom a novými dotykovými tlačidlami. Zabudovaná SIM karta umožňuje prístup k digitálnym službám Mini Connected a využitie hlasovej asistentky Amazon Alexa. Pod kapotou pracujú vynovené motory, plniace emisnú normu Euro 6d. Benzínový 3-valec TwinPower Turbo s objemom 1,5 litra (75 kW) a dvojlitrové 4-valce (100, 131 kW) preto dostali nové vstrekovanie paliva pod tlakom 350 barov a časticové filtre. Naftový 3-valec s objemom 1,5 litra (85 kW) a dvojlitrové 4-valce (110, 140 kW) zasa upravujú spaliny pomocou systému SCR a dvojstupňové preplňovanie. Špecifickú pozíciu má plug-in hybridná verzia Cooper SE All4 (162 kW).

K štyrom motorizáciám je dostupný pohon oboch náprav All4. Štandardom je aj pre zástrčkový hybrid s 3-valcom poháňajúcim predné a elektromotorom poháňajúcim zadné kolesá. Batéria s kapacitou 9,6 kWh umožňuje čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 55 km. Rozširuje sa aj počet modifikácií dodávaných štandardne s automatickou prevodovkou. Kým plug-in hybrid využíva 6-stupňový automat, Cooper D All4, Cooper S All4, Cooper SD a Cooper SD All4 dostali 8-stupňovú prevodovku. Za príplatok je dostupná aj pre Cooper bez pohonu oboch náprav. A potom je tu 7-stupňová a 8-stupňová „dvojspojka“ pre najvýkonnejšie verzie.
Mini Countryman - 2020
Mini Countryman - 2020
+30Mini Countryman - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #facelift #Mini Countryman
Články podľa značiek