Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition: Nádherná ‘limitka‘ spomína na zlaté časy

Len pár dní po predstavení nového Porsche 911 Targa láka automobilka zo Zuffenhausenu na špeciálnu edíciu. Vznikne z nej iba 992 exemplárov. Je to však len začiatok veľkej „nostalgie“. Po Targe 4S Heritage Design Edition prídu ďalšie históriou inšpirované „limitky“.

03.06.2020 10:00
debata
Targa Heritage Design Edition dostala bordový... Foto: Porsche
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition - 2021 Targa Heritage Design Edition dostala bordový lak Cherry Metallic a biele polepy karosérie. Históriu evokuje aj dizajn 20-, prípadne 21-palcových kolies.

Porsche je fabrikou na peniaze. Jej modely, zvlášť ikonická deväťstojedenástka, sa predávajú s obrovskou maržou. A aby toho nebolo málo, Porsche má záľubu v limitovaných edíciách, ktoré znamenajú prísun ďalších miliónov eur do firemnej kasy. Majetní zákazníci za výnimočnosť radi zaplatia. A teraz majú novú príležitosť. Len dva týždne po premiére novej generácie 911 Targa 4 a 4S predstavuje Porsche krásnu „limitku“ Heritage Design Edition na základoch výkonnejšej verzie 4S. Ako inak, témou je história, konkrétne päťdesiate a šesťdesiate roky. Targa si tak požičala viacero motívov z modelov 356 či raných verzií deväťstojedenástky (996), zvlášť tých, ktoré bodovali v súťažiach.

Interiér má vyvolávať asociácie s Porsche 356,... Foto: Porsche
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition - 2021 Interiér má vyvolávať asociácie s Porsche 356, predchodcom legendárnej deväťstojedenástky. Tomu zodpovedá výber materiálov vrátane semišu či dizajn stupnice analógového otáčkomera.

Targa Heritage Design Edition je lakovaná špecifickým odtieňom Cherry Metallic. Dostupné však budú aj ďalšie štyri odtiene. Na predných blatníkoch sa objavujú biele pásy v tvare kopije, ktoré sprevádzali prvé modely Porsche nasadené na športovom poli. Nechýbajú ani bočné nápisy, súťažné číslo, zlaté logá a špecifické 20– či 21-palcové disky kolies Carrera Exclusive Design, evokujúce tie z prvých generácií Porsche 911. Brzdové strmene sú lakované čiernou farbou. Detailom je plaketa Porsche Heritage na mriežke motora. Interiér je zušľachtený kožou Bordeaux Red v kombinácii s menčestrovým čalúnením sedadiel či výplní dverí. Na palubnej doske nájdeme zlaté logo 911 s poradovým číslom série.

Karosériu zdobia zlaté logá, ale aj plaketa... Foto: Porsche
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition - 2021 Karosériu zdobia zlaté logá, ale aj plaketa Porsche Heritage na kapote motora.
Zákazníci si budú môcť dopriať k svojmu retro Porsche špeciálne náramkové hodinky s dizajnom pripomínajúcim analógové prístroje a remienkom z kože použitej v interiéri. Technika sa však nemení. Za zadnou nápravou pracuje 6-valcový boxer z 911 Targa 4S, ktorý dáva z troch litrov 331 kW a krútiaci moment 530 Nm. Spojený je štandardne s 8-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou PDK a pohonom oboch náprav. To znamená šprint na stovku za 3,6 sekundy a maximálku 304 km/h. Nová „limitka“ je však len začiatkom „spomínania“ Porsche na zlaté časy. Po Targe Heritage Design prídu ďalšie štyri edície. Niektoré z prvkov si budú môcť vďaka paketu Heritage Design dopriať aj zákazníci „bežných“ modelov Porsche 911. „S líniou Heritage Design chceme vyvolať spomienky na päťdesiate, šesťdesiate, sedemdesiate, ale aj osemdesiate roky. Nielen u našich zákazníkov, ale aj u fanúšikov. Vytvoríme celý produktový rad, ktorý bude v našej stratégii akcentovať životný štýl,“ povedal k téme novej edície šéf Porsche Oliver Blume. Prvé kusy sa majú dostať k zákazníkom už na jeseň. Ceny Porsche zatiaľ nezverejnilo.
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition -...
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition -...
+3Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche 911 #Porsche 911 Targa
Články podľa značiek