Ostrá Fabia RS chce do služieb polície

Škoda ponúka slovenskej polícii upravenú Škodu Fabia RS.

17.06.2011 00:00

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Policajný špeciál má výkon 132 kW a balistickú ochranu triedy IIIA.
debata

Škoda Fabia je bežným arzenálom našich policajných garáží. Priznajme si, jej dizajn ani výkon nebudia príliš rešpekt. No nemusí to tak byť navždy. Už čoskoro si to s cestnými pirátmi bude môcť rozdať vo veľkom. Na šiestom ročníku veľtrhu policajnej, zabezpečovacej, hasičskej a záchranárskej techniky, ktorý sa konal v Bratislave, predstavila totiž Škoda svoj policajný špeciál – Fabiu RS.

Takže pozor! Na prvý pohľad „krotký baránok“ má pod kapotou najvýkonnejšiu verziu motora 1.4 TSI, ktorý dáva vďaka dvojstupňovému prepĺňaniu kompresorom a turbodúchadlom celkovo 132 kW pri 6200 otáčkach. Motor spolupracuje so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG a k tomu systémom rozdelenia krútiaceho momentu medzi kolesami prednej nápravy. Na stovku tak zrýchľuje za 7,3 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 225 km/h. To stačí na väčšinu vodičov, ktorí si nerobia ťažkú hlavu z porušovania povolenej rýchlosti.

Okrem toho sa policajný špeciál nemusí báť ani ostrých akcií. Jeho karoséria je totiž chránená balistickým plášťom triedy IIIA, ktorý si poradí aj s takými strelnými zbraňami akými sú Magnum 44, Magnum 357 alebo 9-milimetrovým Lugerom. Nepriestrelné panely s celkovou hmotnosťou 33 kg sú umiestnené vo dverách, palubnej doske či v priečke medzi motorom a kabínou. Ochranu možno dodatočne rozšíriť o ochranu stĺpika A alebo nepriestrelné sklá. O tom, či slovenská polícia plánuje kúpu týchto vozidiel, zatiaľ nepadlo ani slovo.

debata chyba
Články podľa značiek