Toyota Hilux: Vynovený pikap má silnejší diesel a verziu Invincible

Najpredávanejší pikap všetkých čias podstúpil po troch rokoch ďalšiu modernizáciu. A nejde o detaily. Nová verzia Invincible mu dáva komfort SUV.

10.06.2020 10:00
debata (1)
Absolútnym nováčikom v ponuke je „dobrodružná“... Foto: Toyota
Toyota Hilux - 2020 Absolútnym nováčikom v ponuke je „dobrodružná“ verzia Invincible s úplne odlišným dizajnom masky s integrovaným ochranným rámom, masívnymi blatníkmi a 18-palcovými čiernymi diskami.

Hilux je medzi pikapmi skutočnou legendou. Na svet prišiel v roku 1968, oveľa skôr ako jeho konkurenti od Nissanu a Mitsubishi. A jeho budúcnosť v Európe je ešte svetlejšia ako kedykoľvek predtým. Je totiž možné, že konkurencia mu čoskoro uvoľní priestor. Osud španielskeho závodu Nissanu, kde z liniek schádza hneď trojica sesterských pikapov – Nissan Navara, Renault Alaskan a Mercedes-Benz triedy X – je neistý. Mohol by sa stať jednou z obetí koronakrízy. Minimálne automobilka zo Stuttgartu už potvrdila, že s výrobou triedy X do budúcna nepočíta. Tým pádom sa sťahujú mračná aj nad jeho súrodencami. A do tejto situácie vstúpi Hilux vo výrazne modernizovanej podobe.

Prepracovanú prednú časť dostali aj ostatné... Foto: Toyota
Toyota Hilux - 2020 Prepracovanú prednú časť dostali aj ostatné verzie Hiluxu. Charakterizuje ju masívna chrómová maska.

Odolnú koncepciu s rámovým podvozkom a listovými perami zadnej tuhej nápravy síce Hilux nemení, ale prináša viac výkonu a prvky, ktoré ho dokážu komfortom a jazdnými vlastnosťami priblížiť k svetu SUV. Stále však zvládne odviezť jednu tonu a ťahať 3,5-tonový príves. Dodávať sa bude s krátkou kabínou, predĺženou Extra Cab a 4-dverovou Double Cab. Dizajnové zmeny zasiahli celú prednú časť s masívnym rámom masky, novým nárazníkom či príplatkovými full-LED reflektormi. K dispozícii sú efektné čierne 18-palcové disky a tri nové odtiene laku karosérie – červená Emotional Red, tmavomodrá Dark Blue a bronzová Oxide Bronze.

Interiér dostal nový infotainment s 8-palcovou... Foto: Toyota
Toyota Hilux - 2020 Interiér dostal nový infotainment s 8-palcovou obrazovkou či výkonnú aparatúru JBL s výkonom 800 W.

A potom je tu úplne nová verzia Invincible, orientovaná na voľný čas. Má odlišnú prednú masku s integrovaným ochranným rámom, masívnu ochranu podvozka a bohaté vybavenie kabíny, ktoré vychádza z najvyššej úrovne. V interiéri sú tak najnovšie vychytávky Hiluxu ako nový prístrojový panel, multimediálne rozhranie s 8-palcovou dotykovou obrazovkou a kompatibilitou so smartfónmi cez Apple CraPlay a Android Auto. Nechýba bezkľúčové otváranie a štartovanie, satelitná navigácia, predné a zadné parkovacie senzory či výkonné audio JBL s deviatimi reproduktormi. K tomu Invicible pridáva dekorácie z čierneho chrómu, klavírnej černe, kožené čalúnenie či modré ambientné osvetlenie.

Hilux odvezie na svojej korbe tonu nákladu. K... Foto: Toyota
Toyota Hilux - 2020 Hilux odvezie na svojej korbe tonu nákladu. K dispozícii je elektrická hliníková roletka.
V širokom zozname príplatkov ponúka Hilux napríklad krytý ochranný rám alebo elektricky ovládanú hliníkovú roletku nákladného priestoru. Pod kapotou má premiéru naftový 4-valec s objemom 2,8 litra, dopĺňajúci starší diesel s objemom 2,4 litra. Výkon sa tým posunul zo 110 na 150 kW a krútiaci moment zo 400 na 500 Nm. Kombinovaný bude so 6-stupňovou manuálnou alebo 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Stovku vďaka tomu Hilux zvládne za rovných 10 sekúnd, čo je zlepšenie o 2,8 sekundy. Lepšej dynamike prispôsobili konštruktéri podvozok s novým naladením tlmičov a riadenie s elektrickým posilňovačom. Toyota sľubuje vyšší komfort pri zachovaní terénnych schopností. Predaj vynoveného Hiluxu odštartuje už v júli.
Toyota Hilux - 2020
Toyota Hilux - 2020
+22Toyota Hilux - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #Toyota Hilux #pikap
Články podľa značiek