Nissan Rogue: Toto je nový X-Trail. Najprv dorazí do USA

Japonský Nissan obnovuje svoje modelové portfólio. Po malom Juke prichádza na rad X-Trail. Zatiaľ v USA pod názvom Rogue, no čoskoro sa ho dočkáme aj v Európe.

17.06.2020 12:00
debata (1)
Nový X-Trail, v USA známy ako Rogue, stavil na... Foto: Nissan
Nissan X-Trail - 2020 Nový X-Trail, v USA známy ako Rogue, stavil na off-roadové línie. Masívnu prednú masku V-motion lemujú delené LED svetlá.

Nissan prežíva zložité obdobie. Predstavil drastický revitalizačný plán, ktorý sa nevyhne prepúšťaniu ani zatváraniu niektorých fabrík. Situáciu komplikuje aj fakt, že na trhu má s výnimkou nového Juke modely, ktoré už majú to najlepšie dávno za sebou. To sa má ale zakrátko zmeniť. V pláne je nový Qashqai, niekdajší hit triedy crossoverov, elektrické SUV Ariya a v neposlednom rade nový X-Trail. Práve ten príde na rad ako prvý. K zákazníkom by sa mal dostať na jeseň. Tajomstvom však nie je. Za Atlantikom totiž Nissan predstavil jeho americkú verziu predávanú pod názvom Rogue. Od tej, ktorá príde na starý kontinent, sa ale líšiť veľmi nebude. S výnimkou priestoru pod kapotou.

Z profilu zaujmú masívne podbehy a „plávajúca“... Foto: Nissan
Nissan X-Trail - 2020 Z profilu zaujmú masívne podbehy a „plávajúca“ strecha. Novinka je pritom o 38 mm kratšia a dve milimetre nižšia.

Ako vidieť, X-Trail staví na na off-roadovú vizáž. Nissan popisuje dizajn ako „dobrodružný“. Vysokú masku V-motion budú lemovať delené LED svetlá. Diódy nájdeme aj v tých hmlových. Profil zvýrazňuje „plávajúca“ strecha a masívne podbehy. Vzadu zaujmú široké svetlá. Napriek jednoduchým tvarom sľubuje automobilka lepšiu aerodynamiku. To aj vďaka miernej redukcii rozmerov. X-Trail je totiž o 38 mm kratší a o dva milimetre nižší ako jeho predchodca. Interiér, poskytujúci miesto pre sedem cestujúcich, má byť akýmsi rodinným centrom. Nissan si preto zakladal na ľahkom prístupe cez široké dvere, ktoré sa otvárajú v uhle takmer 90 stupňov, a bezkľúčovom odomykaní aj na zadnom páre dverí. Komfort majú ponúkať všetky tri rady sedadiel.

Nové časy veští digitálny prístrojový panel,... Foto: Nissan
Nissan X-Trail - 2020 Nové časy veští digitálny prístrojový panel, voľne stojace rozhranie a head-up displej. X-Trail bude tiež vybavený asistovaným riadením ProPilot Assist.

Preto je X-Trail prvýkrát vybavený 3-zónovou klimatizáciou, roletkami zadných okien, vyhrievaním zadných sedadiel či veľkým odkladacím boxom, prístupným pre predných cestujúcich aj cestujúcich v druhom rade. Ten, mimochodom, ponúka úchyty až pre tri detské sedačky. Nové časy veští moderný infotainment s digitálnym kokpitom s uhlopriečkou 12,3 palca, centrálnou 9,9-palcovou obrazovkou a head-up displejom s priemerom 10,8 palca. Nechýba bezdrôtová kompatibilita smartfónov cez platformy Apple CarPlay a Android Auto ani indukčné nabíjanie či viacero USB-A a USB-C portov v celej kabíne. O bezpečnosť sa stará balík asistenčných systémov Nissan Safety Schield 360.

Pod kapotou americkej verzie bude pracovať... Foto: Nissan
Nissan X-Trail - 2020 Pod kapotou americkej verzie bude pracovať 2,5-litrový 4-valec s výkonom 133 kW a krútiacim momentom 245 Nm.

Za príplatok obsahuje ProPilt Assist, čo je asistované riadenie na diaľnici, kombinujúce inteligentný tempomat s udržiavaním v jazdnom prúde. Rýchlosť upravuje aj na základe profilu trasy či dopravného značenia. Jeho funkčnosť zlepšuje nová kamera a nový radar. Funkcia Stop & Go umožňuje automatický rozjazd vozidla, napríklad pri státí v zápche v priebehu 30 sekúnd. X-Trail si tiež monitoruje priestor za vozidlom pri cúvaní a varuje vodiča pred križujúcimi vozidlami. Ak nereaguje, aktivuje autonómne brzdy. O technike pod kapotou toho veľa nevieme. Nissan zverejnil zatiaľ len základnú motorizáciu pre USA, ktorou je 4-valec s objemom 2,5 litra s výkonom 133 kW a krútiacim momentom 245 Nm.

Pohon 4×4 ťaží z novej elektrohydraulickej spojky, ktorá reaguje prediktívne. Kolesá zadnej nápravy teda aktivuje ešte pred preklzom tých predných. Verzie AWD ponúkajú okrem režimov Standard, Eco a Sport aj dva pre nespevnené povrchy – Off-road a Snow. Lepšie jazdné vlastnosti má zabezpečiť prepracovaný podvozok s viacprvkovým zavesením zadných kolies a nový elektrický posilňovač riadenia. Zákazníci si budú môcť dopriať množstvo komfortných prvkov, ako vyhrievaný volant alebo výkonnú audiosústavu Bose Premium. Zatiaľ však len v USA. Kedy dorazí X-Trail do Európy, Nissan nezverejnil.
Nissan X-Trail - 2020
Nissan X-Trail - 2020
+14Nissan X-Trail - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan X-Trail #Nissan Rogue
Články podľa značiek