Toyota Corolla Cross: Prekvapenie prichádza z Thajska

Rodinu najpredávanejšieho auta planéty obohatí SUV, ktoré nik nečakal. Či však zamieri aj do Európy, ostáva tajomstvom.

13.07.2020 06:00
debata (4)
Corolla Cross síce stojí na základoch Corolly,... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2020 Corolla Cross síce stojí na základoch Corolly, teda platforme TNGA-C, no má plne autonómny dizajn.

Toyota úspešne surfuje na vlne popularity SUV. Časy, keď mala v ponuke len RAV4, sú dávno preč. Dnes tu máme nový Yaris Cross, C-HR a nad RAV 4 novučičký 7-miestny Highlander. To ale nebude všetko. Japonci sa totiž rozhodli využiť pre ďalšie SUV základy legendárnej Corolly. Nehovoríme pritom o Corolle Trek, ktorá je len o 20 mm zvýšenou outdoorovou verziou kombi Touring Sports. Nová Corolla Cross bude mať totiž všetky znaky, patriace tejto kategórii.

Cross síce zdieľa s Corollou platformu TNGA-C s identickým rázvorom 2 640 mm, ale dostal úplne autonómnu karosériu, podobne ako je to s novým Yarisom Cross. To znamená aj zmenu proporcií. Nové SUV má na dĺžku 4 460, na šírku 1 825 a na výšku 1 620 mm. Tým jasne zapadá medzi extravagantné C-HR a väčšiu Toyotu RAV4. Dizajn stavia na robustnosti, čo vidieť masívnej kolmej maske, svalnatých blatníkoch či bohatej plastovej ochrane podvozkových partií.

Kým pri pohľade na exteriér si na Corollu... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2020 Kým pri pohľade na exteriér si na Corollu nespomeniete, interiér jasne prezrádza ich vzájomnú príbuznosť.

Príbuznosť s Corollou je tak viditeľnejšia skôr v interiéri, kde nájdeme identickú palubnú dosku a rovnaký infotainment. O veľkosti batožinového priestoru Toyota zatiaľ mlčí. Tvrdí len, že Corolla Cross ponúkne zákazníkom ďalšiu možnosť výberu Corolly podľa ich predstáv. Pripojí sa teda k hatchbacku, sedanu, ku kombi Touring Sport a „oplastovanému“ kombi Trek. Bohužiaľ, zatiaľ nie je isté, či sa tak stane aj v Európe. Corollu Cross predstavila totiž automobilka zatiaľ len v Thajsku.

Niet pochýb, že nové SUV zamieri aj na ďalšie trhy, starý kontinent však Toyota konkrétne nespomína. No ani nevylučuje. Svojich zákazníkov by si tu Corolla Cross nepochybne našla a Toyote by nemusela spôsobiť ani starosti s rastom flotilových emisií. Tak ako je pri Toyote zvykom, aj pre novinku bude k dispozícii hybridná verzia, kombinujúca atmosférický 4-valec s objemom 1,8 litra (72 kW) a elektromotor (53 kW), teda dobre známa sústava so systémovým výkonom 90 kW z hybridnej Corolly alebo C-HR.

Robustnosť podporuje nielen masívna predná... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2020 Robustnosť podporuje nielen masívna predná maska, ale aj svalnaté blatníky a zvýšený podvozok.

Okrem toho bude v Thajsku na vber benzínová verzia, kde vzrastie výkon 4-valca na 103 kW. Do úvahy pripadá aj výkonnejšia hybridná verzia 2,0 Hybrid Dynamic Force, ktorá posiela k predným kolesám slušných 135 kW. A vzhľadom na modularitu platformy TNGA sa nemusia Corolle Cross vyhnúť ani ďalšie motorizácie, ako preplňovaný agregát 1,2 Turbo (85 kW), ktorý je v C-HR kombinovaný s pohonom oboch náprav. Potom by sa Corolla Cross mohla naozaj zaradiť medzi nefalšované SUV.

V každom prípade je SUV z Corolly skvelý marketingový ťah. Corolla je totiž synonymom pre jeden z najúspešnejších príbehov automobilovej histórie. Od roku 1966 sa z tohto modelového radu dostalo k zákazníkom viac ako 48 miliónov exemplárov, čo robí z Corolly bezkonkurenčne najpredávanejšie auto planéty. V súčasnosti je Corolla prítomná na 150 trhoch, takže názov Corolla je celosvetovým fenoménom. Tak prečo ho nevyužiť v zatiaľ sa nekončiacej móde SUV.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Corolla #Toyota Corolla Cross
Články podľa značiek