Ford Bronco: Wrangler už nie je sám. Súper sa vracia po 24 rokoch!

Jeep Wrangler, ale aj Land Rover Defender majú problém. Ford totiž po viac ako dvoch dekádach oživil legendárne Bronco. A dal si na ňom naozaj záležať.

15.07.2020 06:00
debata (6)
Bronco sa inšpirovalo vlastnou históriou.... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Bronco sa inšpirovalo vlastnou históriou. Nadväzuje skôr na prvú generáciu zo šesťdesiatych rokov ako na tie mladšie, vyrábané až do roku 1996. Vidieť to na prednej maske s okrúhlymi reflektormi.

Ford sa rozhodol postaviť svoju budúcnosť na off-roadoch, pikapoch a SUV. Tie súčasné mu však nestačia. A tak už dávnejšie oznámil, že chystá návrat legendárneho Bronca, vyrábaného v rokoch 1965 až 1996. V tých časoch bol zdatným súperom pre Jeep Wagonner, Cherokee, Land Rover Discovery či Range Rover. Automobilka ho plánovala nadšeným priaznivcom Bronca predstaviť už na jar, no koronavírus posunul termín až na polovicu júla. No čakať sa oplatilo. Bronco sa vracia v úžasnej forme so správnym nádychom retra a schopnosťami, ktorými má najbližšie k Wrangleru a novému Land Roveru Defender.

Posunulo sa teda smerom k svetu off-roadov. A navyše, po prvýkrát v histórii prichádza v predĺženej 4-dverovej verzii a tiež civilnejšom vyhotovení Bronco Sport, ktoré by sa malo cítiť skvelo aj na asfalte. Bronco tak zasiahne zákazníkov SUV aj nefalšovaných terénnych áut. Že ide o Bronco, niet najmenších pochybností. Na pôvodnú klasiku nadväzuje kruhovými reflektormi a maskou, ktorá evokuje prvú generáciu ešte zo šesťdesiatych rokov. Pridalo však drsnejší štýl, čo vidieť na rozšírených plastových blatníkoch, mohutnej ochrane podvozka a modulárnej karosérii, inšpirovanej práve Jeepom Wrangler.

Po prvýkrát bude Bronco v ponuke v predĺženej... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Po prvýkrát bude Bronco v ponuke v predĺženej 4-dverovej verzii, čo jeho šance na úspech len a len zvýši.

Zákazníci budú môcť demontovať dvere aj strechu, ktorá je tvorená odnímateľnými panelmi. Môžu si tiež vybrať rôzne nárazníky, vrátane tých najodolnejších s integrovaným navijakom. K dispozícii su „deravé“ dvere. Zaujímavým prvkami sú lišty nad svetlometmi, ktoré slúžia na uchytenie nákladu alebo ako držiaky kamier. Základ Bronca je naozaj „drsný“. Využíva rámový podvozok budúcej generácie Rangeru a tuhú zadnú nápravu. Len predné kolesá sú zavesené nezávisle, čo ocenia majitelia z hľadiska komfortu a jazdných vlastností. O odpruženie a tlmenie sa starajú tlmiče a vinuté pružiny.

Modulárna karoséria má odnímateľné dvere aj... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Modulárna karoséria má odnímateľné dvere aj strešné panely. Umožňuje to pevný základ v podobe rámového podvozka.

Do terénu sa Bronco zahryzne obrovskými 35-palcovými pneumatikami, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií. Vďaka svetlej výške až 294 mm si dvojdverové Bronco trúfne na veľké nerovnosti, dokladujú to jeho nájazdové uhly (43,2/37,2 stupňa). Nestratí sa ale ani predĺžená verzia, hoci jej prejazdový uhol klesne z 21,1 na 20,0 stupňa. Obe verzie zvládajú brody hlboké 851 mm. To všetko sú parametre, ktoré stavajú Bronco do silnej pozície proti Wrangleru a Defenderu. A sily dosť by malo mať aj pod kapotou, kde sa na úvod objaví dvojica benzínových motorov. Základom je 2,3-litrový preplňovaný 4-valec EcoBoost s výkonom 198 kW a krútiacim momentom 420 Nm.

Interiér je strohý, ale funkčný. Povrchy sú... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Interiér je strohý, ale funkčný. Povrchy sú odolné voči vode. Napriek tomu nechýba moderný infotainment Sync4.

Silnejšou alternatívou je 6-valec 2,7 EcoBoost s výkonom 231 kW a krútiacim momentom 542 Nm. Štvorvalec je spojený s atypickou 7-stupňovou manuálnou prevodovkou. Ford ju označuje ako „6 +1“, to preto, že prvý prevodový stupeň je v podstate redukčným prevodom. Takzvaný „crawel gear“ má pomer 94,75 : 1, čo znamená obrovskú silu v teréne. Dopriať si však môžete aj komfortný 10-stupňový automat. Ten je pre výkonnejší 6-valec štandardom. Vďaka dvojrýchlostnej rozvodovke ponúkne terénny prevod s pomerom 67,8 : 1. Pomôžu aj ďalšie terénne „vychytávky“. Systém voľby jazdných režimov G.O.A.T (Go Over Any Terrain), obsahuje napríklad trakčné módy Baja, Slippery and Sand, Mud/Ruts nebo Rock Crawl.

Na úvod sa predstaví Bronco so 4-valcom 2,3... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Na úvod sa predstaví Bronco so 4-valcom 2,3 EcoBoost a 6-valcom 2,7 EcoBoost. Slabší motor je spojený s atypickou 7-stupňovou manuálnou prevodovkou. Prvý prevod je vlastne redukciou.
Pohon 4×4 dokáže v prípade potreby nasmerovať všetok výkon len na jedno z kolies. Terénny tempomat Trail Control uľahčuje pohyb na nespevnených cestách. Udržuje konštantnú rýchlosť do 20 km/h (6 km/h dozadu), takže vodič sa môže venovať len vedeniu vozidla. Ak vám to nestačí, k dispozícii budú elektricky ovládané uzávierky oboch diferenciálov a odpojiteľný predný stabilizátor, ktorý zväčší kríženie náprav. Novinkou je systém Trail Turn Assist, ktorý pribrzďovaním vnútorných kolies a zvyšovaním dávky hnacieho momentu na tie vonkajšie zmenšuje polomer zatáčania. O okolí informuje vodiča kamerový systém s 360-stupńovým záberom. Ak zídete z asfaltu, orientovať sa môžete pomocou špeciálnych off-roadových máp NeoTreks, AccuTerra alebo získať užitočného terénneho sprievodcu FunTreks.

Napriek množstvu elektroniky vrátane infotainmentu Ford Sync4 vybaveného 8,4– alebo 12-palcovou obrazovkou, je Bronco nesmierne odolné aj v interiéri. Povrchom nevadí vode ani nečistoty. V pogumovanej podlahe nájdete výpustné otvory, takže vystriekať znečistenú kabínu Bronca „vapkou“ nie je žiaden problém. Majitelia tu tiež nájdu množstvo praktických úchytných bodov a rukovätí. V ponuke bude sedem úrovní vybavenia (Base, Big Bend, Black Diamond, Outer Banks, Wildtrak, Badlands a limitované First Edition), no okrem toho pripravil Ford pre Bronco neuveriteľných 200 doplnkov vrátane svetelných rámp, kamier a ďalších terénnych či štylistických prvkov.

K prvým zákazníkom sa má nové Bronco dostať na jeseň budúceho roka. Základná verzia bude štartovať na 29 995 dolároch. Objednávky sú však už otvorené. Bronco má nepochybne veľké šance na úspech.
Ford Bronco - 2021
Ford Bronco - 2021
+30Ford Bronco - 2021

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Bronco
Články podľa značiek