Cupra El Born: Elektrický Volkswagen sa zmení na španielsky hothatch

Elektrifikácia neminie ani ostrú divíziu Seatu. A zdá sa, že to bude zábava. Cupra zmení ID.3 na nabrúsený hothatch.

05.08.2020 10:00
debata (1)
VW ID.3 a Seat El Born dostanú aj takéhoto... Foto: Cupra
Cupra El Born - 2021 VW ID.3 a Seat El Born dostanú aj takéhoto parádneho súrodenca s logom Cupry. Tomu zodpovedá ostrý tuning.

V roku 2019 predstavil Seat elektrický koncept El Born. Bola to jasná predzvesť, že po VW ID.3 plánuje elektromobil na platforme MEB aj španielska značka. Tam sa ale jej elektrifikácia neskončí. Na svet sa totiž derie aj rovnomenná elektrická Cupra – Cupra El Born. A nechce ničím zaostať za športovou DNA značky. Na rozdiel od ID.3 a Seatu El Born, ponúkne imidž nefalšovaného hothatchu. Tomu zodpovedá úplne prepracovaná predná časť s agresívnejším nárazníkom a veľkým logom v medenej farbe umiestneným priamo na kapote. Tento typický odtieň nájdeme aj na kolesách, ktoré by nemuseli mať menej ako 20 palcov. V kabíne používa Cupra El Born športový perforovaný volant a sedadlá čalúnené Alcantarou.

Interiér zvyšuje emócie športovým volantom s... Foto: Cupra
Cupra El Born - 2021 Interiér zvyšuje emócie športovým volantom s tlačidlom jazdných režimov či anatomickými sedadlami. K dispozícii má byť aj head-up displej s rozšírenou realitou.

Bohužiaľ, zatiaľ netušíme, či novinka priostrí aj pod kapotou. Nemusel by to byť problém, pretože platforma MEB môže byť vybavená jedným, ale aj dvoma elektromotormi. Cupra zatiaľ prezradila len jediný dynamický údaj. Vieme, že El Born zvládne zrýchlenie z 0 na 50 km/h za 2,9 sekundy. To by mohlo zodpovedať dynamike zatiaľ najsilnejšej verzie VW ID.3 s výkonom 150 kW a krútiacim momentom 310 Nm, ktorá šprintuje na stovku za 7,9 sekundy. Spojitosť naznačuje aj kapacita akumulátorov 82 kWh (77 využiteľných), so sľubovaným dojazdom 500 km.

Ak by aj Cupra El Born nedostala vyšší výkon, viac emócií sľubuje špecificky naladeným podvozkom s adaptívnymi tlmičmi DCC Sport (Dynamic Chassis Control Sport), ktorý bol vyvinutý špeciálne pre Cupru. Odlišné sú aj nastavenia jazdných módov, vrátane ostrého Cupra, ktorý sa aktivuje priamo na volante. Automobilka ešte doplnila, že vďaka podpore rýchlonabíjania bude možné načerpať za 30 minút energiu na 260 kilometrov jazdy. Na bližšie informácie si budeme musieť počkať, k prvým zákazníkom by sa totiž Cupra El Born mala dostať až v priebehu budúceho roka. Vyrábať sa bude po boku VW ID.3 v nemeckom závode v Zwickau.
Cupra El Born - 2021
Cupra El Born - 2021
+1Cupra El Born - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #elektromobily #Seat #Cupra #VW ID.3 #Cupra El Born #Seat El Born
Články podľa značiek