Audi S3 Sportback a Sedan: Športové kompakty nešetria výkonom ani technikou

V kategórii hot-hatch panuje tvrdá konkurencia, no Audi skúša prilákať zákazníkov aj ostrým sedanom. S 310-konskými silami a prvotriednou technikou má určite šancu uspieť.

13.08.2020 06:00
6489996 Foto:
Audi S3 bude v ponuke v karosárskom prevedení hatchback aj sedan.
debata

V Európe sa zmráka nad objemnými a výkonnými motormi. Emisné pravidlá vyhovujú viac maloobjemovým preplňovaným agregátom. Vo výsledku to môže nahrávať kompaktnej triede vozidiel, do ktorej sa môžu dostať pohonné jednotky z väčších segmentov. Napriek komplikovanej emisnej situácii sa v Audi rozhodli nezanevrieť na športové deriváty, a preto prichádza na trh model S3.

Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
+12Audi S3 Sportback

V ponuke bude v karosárskom prevedení hatchback aj sedan. Od štandardnej verzie sa bude odlišovať čiernou prednou maskou chladiča so šesťuholníkovým vzorom a väčšími otvormi pre prívod vzduchu. Vzadu upúta štvorica koncoviek výfukového potrubia, difúzor a tmavé pozadie svetiel. Základom sú 18-palcové disky kolies, no za príplatok je možné auto vybaviť 19-palcovými. Navyše podvozok je oproti „A-trojke“ o 15 mm bližšie k zemi.

Audi S3 Sedan
Audi S3 Sedan
+12Audi S3 Sedan

V rámci príplatkovej výbavy je možné štandardne dodávaný športový podvozok vybaviť elektronicky riadenými tlmičmi, ktoré dokážu reagovať na situáciu na vozovke za tisícinu sekundy. To sa bude nepochybne hodiť, keďže dvojlitrový preplňovaný štvorvalec má výkon 228 kW (310 k) a krútiaci moment 400 Nm. Na všetky kolesá systému quattro prenáša silu motora sedemstupňová automatická prevodovka S-tronic. Vďaka tomu zrýchlia hatchback aj sedan na 100 km/h za 4,8 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h.

Vzadu upúta štvorica koncoviek výfukového... Foto: Audi
Audi S3 Sportback Vzadu upúta štvorica koncoviek výfukového potrubia, difúzor a tmavé pozadie svetiel.

V interiéri sú pasažieri obklopení displejmi. Pred vodičom sa nachádza 10,25-palcový virtuálny prístrojový panel. Za príplatok je k dispozícii Audi Virtual Cockpit s uhlopriečkou 12,3 palca. Obrazovka informačno-zábavného systému má 10,1 palca a v ponuke je aj head-up displej.

Dvojlitrový preplňovaný štvorvalec má výkon 228... Foto: Audi
Audi S3 Sedan Dvojlitrový preplňovaný štvorvalec má výkon 228 kW (310 k) a krútiaci moment 400 Nm.

Športovú atmosféru vnútrajšku dodávajú pretekársky tvarované sedadlá s kontrastným prešívaním, športový volant a dekorácie z hliníka a uhlíkových vláken. Samozrejmosťou je plná kompatibilita cez aplikáciu myAudi alebo Audi Conner key vďaka, ktorej možno auto odomknúť prostredníctvom smartfónu. Paleta asistenčných systémov zahŕňa predkolízny asistent, asistent pre vyhýbací manéver, asistent pre poloautonómnu jazdu, či parkovací asistent.

Predpredaj Audi S3 Sportback a S3 Sedan sa začne už v priebehu augusta. Prví zákazníci si vozidlá preberú začiatkom októbra. Základná cena Sportbacku je v Nemecku stanovená na 46 302 eur. Sedan je o niečo drahší. Jeho základná cena je 47 179 eur. Spočiatku bude v ponuke limitovaná edícia „Edition One“, ktorá obsahuje čalúnenie sedadiel kožou Nappa, 19-palcové disky kolies, čierne dekorácie a žltý lak karosérie Python pre Sportback a červený Tango pre Sedan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #hatchback #sedan #Audi A3 #Audi S3 #hot-hatch
Články podľa značiek