Kia Stinger: Facelift v znamení retuší a vylepšeného interiéru

Športový sedan kórejskej automobilky sa dočkal prvej modernizácie. Kým zvonku sú zmeny minimálne, v interiéri Stinger dobieha zameškané.

17.08.2020 06:00
debata (1)
Kia Stinger je na trhu od roku 2018. Foto: Kia
2021-kia-stinger-front Kia Stinger je na trhu od roku 2018.

Kia Stinger je na trhu od roku 2018 a už svojho predstavenia pútala pozornosť vzhľadom aj technikou. Uviesť do predaja sedan strednej triedy so siluetou fastbacku navyše v základnej konfigurácii s pohonom zadnej nápravy chcelo odvahu. Zjavne úlohou Stingeru nebolo masívne zvýšiť predaje, ale pozdvihnúť reputáciu značky. To sa aj podarilo, keďže Kia už nepatrí medzi sivý priemer hlavného prúdu.

Kia Stinger 2021
Kia Stinger 2021
+2Kia Stinger 2021
Konkurencia však nezaháľa, a tak sa aj Stinger musel podrobiť faceliftu. V nadčasovom dizajne exteriéru však nebolo treba pristúpiť k výrazným zmenám. Maska chladiča v tvare „tygrieho nosa“ a LED svetlá denného svietenia sú mierne upravené vrátane tmavého pozadia. Do ponuky sa dostali 18 a 19-palcové disky kolies s novým dizajnom a na výber bude viac lakov karosérie.

Z hľadiska vonkajšieho vzhľadu sa najviac zmenila zadná časť auta. Brzdové svetlá sú po novom prepojené svetelnou lištou, ktorá kopíruje tvar spojlera. Nové sú aj smerovky, ktoré sa skladajú z desiatich LED segmentov. Výkonnejšia verzia GT bude k dispozícii aj so zväčšenými striebornými koncovkami výfuku a výraznejším difúzorom.

Podstatnejšie zmeny sa však odohrali v kabíne. Predchádzajúci osempalcový displej informačno-zábavného systému už nespĺňal kritéria daného segmentu auta, a tak ho nahradil nový s uhlopriečkou 10,25 palca. Zmazať náskok konkurencie má aj použitie kvalitnejších materiálov a prítomnosť ambientného osvetlenia, ktoré dokáže skrášliť interiér 64 farebnými odtieňmi.

Pocit luxusu zvyšujú chrómové a hliníkové lemy na volante, na stredovej konzole a okolo výduchov ventilácie. Interiér bude môcť byť čalúnený syntetickou alebo pravou kožou, či kožou Nappa.

Osempalcový displej informačno-zábavného... Foto: Kia
2021-kia-stinger-interior Osempalcový displej informačno-zábavného systému nahradil nový s uhlopriečkou 10,25 palca.

Zmeny pod kapotou zatiaľ potvrdené neboli, no v hre je zážihový preplňovaný štvorvalec s objemom 2,5 litra a 3,5-litrový vidlicový šesťvalec zo sesterského modelu Genesis G80. Kým výkon slabšieho agregátu by sa mohol pohybovať okolo hranice 300 konských síl, silnejší ich produkuje až 375.

Modernizovaná verzia sa sprvoti dostane na domáci kórejský trh, a to ešte v priebehu aktuálneho štvrťroka. Zvyšok sveta bude nasledovať potom. Z toho dôvodu má automobil na oficiálnych fotografiách logo pripomínajúce písmeno „E“. Exportná verzia bude mať na kapote zmodernizovaný nápis „KIA“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #Kia Stinger
Články podľa značiek