Human Horizons HiPhi X: Číňania predstavili vlastnú ‘Teslu X‘. Mieri do výroby

Čínsky automobilový priemysel napreduje míľovými krokmi. Dôkazom je aj elektrické SUV Human Horizons HiPhi X. Prekvapí nielen vyspelým dizajnom, ale aj originálnymi zadnými dverami.

20.08.2020 10:00
debata
Nové čínske elektrické SUV je vraj tesne pred... Foto: Human Horizons
Human Horizons HiPhi X - 2021 Nové čínske elektrické SUV je vraj tesne pred štartom výroby. na jedno nabitie prejde viac ako 600 km.

Spoločnosť Human Horizons sídliaca v čínskej provincii Ťiang-su sa vydáva na „tenký ľad“. Tam, kde pohoreli projekty Faraday Future FF91, čínsky Byton či Dyson N526, mieni zasadiť úder vlastným elektrickým SUV HiPhi X. A myslí to vážne. Len nedávno predstavila koncept HiPhi 1 a dnes tu máme snímky prototypu, ktorý už nemá ďaleko k finálnej verzii. Dokladajú to napríklad klasické spätné zrkadlá namiesto kamier, ktorými sa pýšila štúdia. Napokon predaj chce Human Horizons spustiť už v prvej polovici budúceho roka. Takže vo vývoji sa čínska firma dostala ďalej ako jej konkurenti z USA či Veľkej Británie.

A na zahodenie nie je veru ani jej prvý projekt. Veľké elektrické SUV HiPhi X, ktoré by mohlo s prehľadom konkurovať americkej Tesle X, prekvapuje vyspelým dizajnom kombinujúcim prvky SUV a superšportov. Asi najväčšou inováciu je koncept prístupu k zadným sedadlám. „Samovražedné“ zadné dvere, navyše bezrámové, kombinuje totiž s výklopnými panelmi strechy. Tie zasahujú až za profil samotných dverí a otvárajú sa spolu s tretím bočným okienkom. Je to praktickejšie a konštrukčne jednoduchšie riešenie ako sokolie dvere známe z Tesly. Navyše to uľahčuje prístup k tretiemu radu sedadiel. Áno, HiPhi X má odviezť šiestich pasažierov v usporiadaní 2 + 2 + 2.

Najväčšou vychytávkou sú bezrámové zadné dvere... Foto: Human Horizons
Human Horizons HiPhi X - 2021 Najväčšou vychytávkou sú bezrámové zadné dvere kombinované s výklopnými strešnými panelmi.

A Takto vyzerá nedávny koncept HiPhi 1

Bude ich poriadne rozmaznávať, pretože prvý aj druhý rad disponujú vyhrievanými, ventilovanými a masážnymi sedadlami. Futuristickej karosérii zodpovedá digitálny interiér plný displejov. Viaceré funkcie sa budú dať ovládať kapacitnými senzormi vo výplniach dverí. Infotainment má podporovať sieť 5G, čím HiPhi predbieha konkurentov. Naproti tomu autonómne riadenie na úrovni SAE 3 naznačuje, že toto SUV rešpektuje súčasný stav vývoja autonómnej technológie aj legislatívu – ďalší dôkaz, že HiPhi X mieri na cesty. Bohužiaľ, o technike toho veľa nevieme.

Spoločnosť prezradila len toľko, že novinka bude v ponuke vo verziách so zadným náhonom aj s pohonom oboch náprav. Vrcholová verzia má zrýchľovať na stovku za 3,9 sekundy, čo je výkon hodný Bentleya Bentayga Speed, a vďaka batériám s kapacitou 96 kWh má absolvovať na jedno nabitie až 610 km. To sú veľmi pekné čísla. Uvidíme, či sa čínskej spoločnosti podarí presadiť, pretože prosperovať na výrobe elektromobilov je zatiaľ veľmi komplikované. Zakladateľ Human Horizons Ding Lei si však verí. Tvrdí, že HiPhi X osloví bohatú a technologicky orientovanú klientelu. Tej by sa mal páčiť nielen ekologický pohon, ale aj použitie „vegánskych“ materiálov ako recyklovaného polyesteru či priadze z oceánskeho odpadu.
Human Horizons HiPhi X - 2021
Human Horizons HiPhi X - 2021
+5Human Horizons HiPhi X - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla X #Human Horizons #Human Horizons HiPhi X
Články podľa značiek