Bentley Bentayga Speed: Najrýchlejšie SUV planéty je po facelifte

Po facelifte Bentaygy prichádza na rad modernizácia najvýkonnejšej verzie Speed. Zmeny sa týkajú najmä dizajnu a infotainmentu. Aristokratický 12-valec ponúka stále úžasných 467 kW a 900 Nm. Na stovke je toto hyperluxusné SUV za 3,9 sekundy.

24.08.2020 10:00
debata (3)
Bentayga Speed preberá dizajnové retuše nedávno... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Speed - 2021 Bentayga Speed preberá dizajnové retuše nedávno modernizovaného modelového radu. Pridáva však agresívnejšie nárazníky, čierny výplet masky či špecifické 22-palcové disky kolies.

Vlani priviedol Bentley na svet športovú verziu Bentaygy s prívlastkom Speed. Dôvod bol jasný. Vrátiť tomuto aristokratickému SUV titul najrýchlejšieho SUV planéty po tom, čo ho oň „oskalpovalo“ Lamborghini Urus. V Crewe cieľ splnili, pretože novinka bola o jeden kilometer za hodinu rýchlejšia, ako jej taliansky rival. Je to síce tesné víťazstvo, ale na zákazníkov, ktorí si potrpia na superlatívy, to zabralo. V modelovom roku 2021 bude v tejto misii Bentayga Speed pokračovať vo vynovenej podobe. Nadväzuje na nedávny facelift modelového radu. Dobrou správou je, že napriek emisným škrtom sa najvýkonnejšia verzia nevzdala 12-valca.

Bentayga Speed si požičala viacero úprav z nedávnej modernizácie Bentaygy, čo znamená nové oválne reflektory či kolmejšiu masku. Športový imdž však podporuje matným výpletom, matným pozadím svetiel a agresívnejšie tvarovanými nárazníkmi. Ten zadný obsahuje dve elipsoidné koncovky výfukov, ladiace s tvarom svetiel, ktoré sú odteraz integrálnou súčasťou nového zadného veka. Špecifický je tiež predĺžený strešný spojler. Eleganciu zas zvýrazňujú lakované podbehy. Kolesá majú štandardne priemer 22 palcov, pričom zákazníci majú na výber lesklú alebo tmavú povrchovú úpravu.

Nový je nielen zadný nárazník, ale aj veko... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Speed - 2021 Nový je nielen zadný nárazník, ale aj veko piatych dverí s integrovanými svetlami. Verzia Speed umocňuje športovú DNA väčším strešným spojlerom a príplatkovým difúzorom.

Individualizácia pokračuje ponukou sedemnástich základných odtieňov karosérie a štyridsiatimi siedmimi príplatkovými lakmi v paketoch Extended a Mulliner. Voliť možno aj 24 dvojfarebných kombinácií. V pakete Black Specification bude Bentayga Speed vyšľachtená čiernymi strešnými nosičmi, čiernym difúzorom či matnými chrómovými doplnkami. Aj kabína využíva matné odtiene. Čierne čalúnenie s kosoštvorcovým kontrastným prešívaním Mulliner Driving Specification dopĺňa po prvýkrát použitá Alcantara, ktorou môže byť pokrytý dokonca aj strop. Na operadlách sa podľa priania objavuje vyšívaný nápis Speed alebo Bentley.

Interiér sa nesie v tmavých odtieňoch.... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Speed - 2021 Interiér sa nesie v tmavých odtieňoch. Čalúnenie dostalo kontrastné kosoštvorcové prešívanie. Infotainment využíva novú 10,9-palcovú obrazovku, zlepšený virtuálny kokpit a head-up displej, ktorý zobrazuje aj údaje navigácie.

Infotainment sa môže pochváliť novou 10,9-palcovou obrazovkou, bezdrôtovou konektivitou smartfónov cez Apple Car Play či novou integrovanou navigáciou s využitím satelitných máp a 3D grafikou. Viac grafických možností ponúka aj virtuálny kokpit a head-up displej. Našťastie, pod kapotou ostalo všetko po starom. Tróni tu dnes už extrémne vzácny preplňovaný 12-valec 6,0 W12 s výkonom 467 kW a krútiacim momentom 900 Nm, ktorého vrchol je k dispozícii v širokom rozmedzí od 1 500 do 5 000 otáčok za minútu. Motor spolupracuje s prekalibrovanou 8-stupňovou automatickou prevodovkou a pohonom oboch náprav.

Pod kapotou tróni dnes už extrémne vzácny... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Speed - 2019 Pod kapotou tróni dnes už extrémne vzácny preplňovaný 12-valec 6,0 W12 s výkonom 467 kW a krútiacim momentom 900 Nm.

Za takýchto okolností šprintuje Bentayga Speed na stovku za úžasných 3,9 sekundy a virtuálna ručička rýchlomera sa zastaví až pri údaji 306 km/h. Spotreba paliva síce pre zákazníkov Bentleya nehrá rolu, ale prevádzka by mala byť predsa len ekonomickejšia. S emisiami totiž Bentayga Speed bojuje nielen novým režimom plachtenia, ale aj systémom vypínania šiestich valcov pri nízkom zaťažení. Elektronická riadiaca jednotka pritom rozhoduje, či deaktivuje ľavý, alebo pravý blok, čím minimalizuje riziko chladnutia katalyzátora. Vodič má cez systém Bentley Drive Dynamic k dispozícii tri predvolené jazdné režimy (Comfort, Sport, Bentley) a jeden individuálny.

O stabilitu na ceste sa stará aktívny podvozok so 48 V elektrickým systémom redukcie náklonov, ale aj vektorovanie krútiaceho momentu na zadnej náprave. K tomu môžu voliť zákazníci keramickú brzdovú sústavu, jednu z najvýkonnejších na svete. Okrem brzdného momentu 6 000 Nm a odolnosti voči teplotám až do 1 000 stupňov Celzia prinášajú keramické brzdy aj úsporu 20 kilogramov na strane neodpružených hmôt, čo má priaznivý vplyv na jazdné vlastnosti. Zlou správou je, že Bentley pre emisné normy pravdepodobne obíde Európu. Bentaygu Speed plánuje predávať v USA, na Strednom východe a v ázijsko-tichomorskom regióne.
Bentley Bentayga Speed - 2021
Bentley Bentayga Speed - 2021
+12Bentley Bentayga Speed - 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #facelift #SUV #Bentley Bentayga #Bentley Bentayga Speed
Články podľa značiek