Rolls-Royce Dawn Silver Bullet: ‘Strieborný rebel‘ prišiel o dve sedadlá. Z kabria je roadster!

Limitovaná edícia jediného kabrioletu automobilky Rolls-Royce vznikne len v päťdesiatich exemplároch. A je naozaj zvláštna. Dawn Silver Bullet totiž prišiel o dve zadné sedadlá. Namiesto nich dostanú zákazníci balíček zážitkov.

28.08.2020 10:00
debata
Dawn Silver Bullet chce oživiť spomienky na... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection - 2020 Dawn Silver Bullet chce oživiť spomienky na dvadsiate roky, keď bol synonymom slobody dvojmiestny roadster. Aj preto prišiel o dve zadné sedadlá.

Rolls-Royce má dlhú tradíciu limitovaných edícií, alebo ak chcete kolekcií, a tou najnovšou je Dawn Silver Bullet. Prvýkrát sme o nej počuli už v marci, tesne pred koronakrízou. A ako sa zdá, o miesto na svete neprišla. Naopak, automobilka z Goodwoodu ju predstavuje v pokoronových časoch plnej kráse. Jej cieľom je zabudnúť na svet sužovaný pandémiou a pripomenúť zlaté, v tomto prípade ale skôr strieborné časy hollywoodskej rebélie v dvadsiatych rokoch. Je ódou na slobodu, s ktorou sa vtedy spájali najmä roadstery. Ale ako urobiť z luxusného Dawnu roadster? V Goodwoode na to prišli.

Kolekcia, z ktorej vznikne len 50 vzácnych exemplárov, prišla o zadné sedadlá. Namiesto nich sú tu nádherné, kožou čalúnené a karbónom vyzdobené bubliny Aero Cowling. Nielenže to dobre vyzerá, ale dvojmiestnej posádke to poskytne priestor pre ďalšiu batožinu. Tá sa nepochybne zíde, pretože Rolls-Royce definuje Silver Bullet ako ideál na dlhé výlety krajinou bez konkrétneho cieľa. Strieborným, ultrakovovým lakom Brewster Silver odkazuje Bullet na tradíciu modelov Silver Dawn, Silver King, Silver Silence a Silver Specter. Kontrastuje s ním čierna maska či čierny lem, ktorý sa tiahne okolo kabíny.

Dawn Silver Bullet chce oživiť spomienky na... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection - 2020 Dawn Silver Bullet chce oživiť spomienky na dvadsiate roky, keď bol synonymom slobody dvojmiestny roadster.

Ručne vyrábaný interiér kombinuje medovohnedú kožu s uhlíkovými vláknami, čím prepája podľa automobilky nostalgiu minulosti s inováciami budúcnosti. Čalúnenie stredového tunela má zas evokovať koženú bundu, typickú „uniformu“ rebelantskej mládeže. A s cestovaním to myslí Rolls-Royce naozaj vážne. Dokladuje to ponukou bližšie nešpecifikovaných zážitkových balíčkov, pre každého z majiteľov limitovanej edície. Tí budú môcť šíriť svoje emócie prostredníctvom siete Whispers – vo vlastnom digitálnom priestore značky Rolls-Royce. Technika sa však nemení.

Silver Bullet tak môže počítať s úžasným 12-valcom, ktorý dáva z objemu 6,6 litra 420 kW a 820 Nm krútiaceho momentu. Bude to teda poriadne rýchle dobrodružstvo. Dawn zrýchľuje na stovku v kombinácii s 8-stupňovým automatom za 4,9 sekundy a nebyť obmedzovača, s ľahkosťou by presvišťal hranicu 250 km/h. Pripomeňme, že Dawn sa predstavil v roku 2015 ako otvorená verzia kupé Wright. Dostal však až 80 % nových karosárskych dielcov. Názov prevzal z legendárneho otvoreného modelu z rokov 1949 až 1955. Vzniklo z neho len 28 exemplárov, teda ešte menej, ako vyrobí Rolls-Royce zo Silver Bulletu.
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection - 2020
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection - 2020
+7Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Dawn #Goodwood #Silver Bullet
Články podľa značiek