Mercedes-Benz SL: Veľký krok ku koreňom. Po rokoch sa vráti plátno!

Športovú ikonu Mercedesu-Benz, ktorej korene siahajú až k legendárnemu „gullwingu“, čaká dramatická premena. Nová generácia SL totiž vzniká priamo v AMG. A nahradí aj luxusný kabriolet triedy S.

07.09.2020 16:00
debata (1)
Šiestu generáciu roadsteru SL vyvíja priamo... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020 Šiestu generáciu roadsteru SL vyvíja priamo AMG. Dôvodom je zdieľaná platforma MSA s nadchádzajúcou generáciou kupé AMG GT. Testovacie prototypy už možno vidieť na bežných cestách.

Mercedes-Benz SL síce nepatrí k predajným trhákom stuttgartskej značky, no k jej imidžu nepochybne áno. História tohto roadsteru je totiž nerozlučne spojená s otvorenou verziou slávneho „gullwingu“ 300 SL z roku 1952. A aj keď súčasná doba radikálnych škrtov nehrá do kariet rozmarom pre pár vyvolených, SL predsa len prežije. Dokonca naň už nebudeme čakať dlho. Predstaví sa v priebehu roka 2021. Doslova ho zachráni divízia AMG z Affalterbachu. Tá po prvýkrát v histórii vzala celý projekt pod vlastné krídla. Dôvod? Nové SL postaví na platforme MSA (Modular Sports Architecture) druhej generácie kupé AMG GT.

Veľkou novinkou je návrat k plátenej streche.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020 Veľkou novinkou je návrat k plátenej streche. To SL zabezpečí lepšie proporcie aj nižšiu hmotnosť.
Tým sa znížia vývojové náklady, no zároveň sa vďaka tomu SL vráti k tej najrýdzejšej tradícii. Nová platforma totiž znamená príchod architektúry „transaxle“ s motorom vpredu a prevodovkou pri zadnej náprave. Perfektné rozloženie hmotnosti bude mať blahodarný vplyv na jazdené vlastnosti. A navyše, nové SL podstúpi radikálnu odtučňovaciu kúru. Po dvoch predchádzajúcich generáciách sa konečne zbaví ťažkej výklopnej strechy z pevných materiálov. Nahradí ju skladné a ľahké plátno. To prospeje nielen dynamike a emisiám, ale aj dizajnu. Interiér bude môcť byť, tak ako sa na roadster patrí, posunutý viac vzad, čo predĺži prednú kapotu.

Špekuluje sa aj o ďalšej zásadnej zmene. SL šiestej generácie by totiž malo dostať štyri sedadlá v usporiadaní 2 + 2. Má to logiku. V ponuke by tým zahladilo dieru, ktorá vznikne po triede S Cabrio. Ako je známe, z novej generácie „eska“ už kabriolet nevznikne. Podobne ako kupé. Štvormiestna kabína by tiež SL jasne vyhranila oproti dvojmiestnemu roadsteru AMG GT. Pod kapotou sa má objaviť 6– a 8-valcový mild-hybrid, ale aj 8-valcový plug-in hybrid. Novinka je dnes vo finálnom štádiu vývoja, čo jasne dokumentujú testy zamaskovaných prototypov nielen v testovacom centre Immendingen, ale aj na bežných cestách.

Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020
Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020
+5Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #AMG #Mercedes-AMG #Mercedes-Benz SL
Články podľa značiek