Dacia Logan/Sandero: Toto sú nové rumunské ikony. Lacno nevyzerajú!

Po 16 rokoch tu máme skutočne nový Logan a nové Sandero. Zdieľať budú totiž techniku aktuálneho Clia. Ale pozor. Ich cena má byť opäť bezkonkurenčná.

07.09.2020 18:20
debata (4)
Novinky budú pôsobiť oveľa solídnejšie. Aj... Foto: Dacia
Dacia Sandero Stepway - 2021 Novinky budú pôsobiť oveľa solídnejšie. Aj vďaka novej grafike svetiel s motívom písmena Y.

Pôvodne okrajový výrobca licenčných Renaultov, ktorého nebral nik príliš vážne, priviedol na svet v roku 2004 lowcostový Logan. Rýchlo sa ukázalo, že stratégia solídneho auta za málo peňazí nie je len témou východnej Európy. Dovtedajšia diera na trhu si okamžite našla zákazníkov vo Francúzsku aj v Nemecku. Nasledovali ďalšie modely – hatchback Sandero, MPV Lodgy, praktická dodávka Dokker, no najmä SUV Duster, ktoré je doslova fenoménom. A vo svojom ťažení Dacia pokračuje. Dnes ukázala dlho očakávanú novú generáciu Loganu a Sandera, vrátane out-doorovej verzie Sandero Stepway.

Pôjde o veľkú zmenu. Hoci ide už o tretiu generáciu, až teraz môžeme hovoriť o naozaj nových autách. Tie pôvodné totiž zdieľali platformu B0, ktorej korene siahali až do deväťdesiatych rokov ku Cliu druhej generácie. Lenže nové bezpečnostné a emisné predpisy ju už použiť neumožnili. Základom technologických dvojičiek sa tak stane aktuálne Clio a jeho platforma CMF-B. Aby ale mohli opäť útočiť bezkonkurenčnou cenou, čo Dacia nezabúda zdôrazniť, využila jej lacnejšiu verziu „Low Spec“. Napriek tomu pôjde o obrovský posun. Ako vidieť z prvých snímok, Logan aj Sandero budú omnoho sofistikovanejšími modelmi.

Základom Loganu a Sandera bude platforma... Foto: Dacia
Dacia Sandero Stepway - 2021 Základom Loganu a Sandera bude platforma aktuálneho Clia. Ale v lacnejšej verzii „Low Spec“.

Platí to aj o dizajne s novými svetlami s grafikou písmena Y, výraznejšou maskou a plynulejším profilom siluety, za čím stojí najmä viac sklonené čelné okno či detail v podobe antény presunutej vzad. Svetlá výška, naznačujúca odolnosť na zlých cestách ostane zachovaná na pôvodnej úrovni. Dacia uvádza, že dvojičky budú širšie a budú mať širší rozchod kolies. K pocitu kvality prispejú svalnaté blatníky a solídnejšie kľučky dverí. Motív písmena Y nájdeme aj v zadných svetlách. Sandero Stepway vytvorí samostatnú alternatívu s ešte výraznejším odlíšením. Špecifická bude predná maska s nápisom Stepway, klenutejšia kapota aj čierne ochranné prvky spodných partií karosérie.

Silueta Sandera, ale najmä Loganu bude omnoho... Foto: Dacia
Dacia Logan - 2021 Silueta Sandera, ale najmä Loganu bude omnoho splývavejšia. Podporí ju prudšie sklonené čelné okno.

Do interiéru nás zatiaľ Dacia nepustila. I tak možno očakávať priestrannejšiu kabínu aj batožinový priestor či modernejší infotainment s posilnenou konektivitou. Šušká sa o modernom, voľne stojacom „tablete“ či automatickej klimatizácii. Nová platforma zároveň umožní nasadiť viac asistenčných systémov, i keď v tomto smere bude rumunská značka istotne opatrná. Príklad Dustera však ukazuje, že minimálne monitorovanie slepých uhlov zrkadiel by sa mohlo stať realitou. Tajomstvom zahalený ostáva aj priestor pod kapotou, no takmer istý je príchod mild-hybridnej verzie. Tá má spojiť 4-valec 1,6 E-Tec so štartérom-generátorom a s malou li-ion batériou.

Výkon má vzrásť až na 140 koní (103 kW), čo znamená, že mild-hybrid bude vôbec najvýkonnejšou verziou Loganu. Väčšia elektrifikácia neprichádza kvôli cene do úvahy. Rátať môžeme aj s doteraz známymi motormi – trojvalcami 1,0 SCe (54 kW), štvorvalcom 1,0 TCe (66, 74 kW) a dieselom 1,5 Blue dCi (70 kW). Viac sa dozvieme 29. septembra, keď dvojičky absolvujú svetový statický debut. Podľa informácií z francúzskej tlače by mali zdražieť priemerne o 300 eur. To nie je naozaj veľa za taký zásadný kvalitatívny posun. Len škoda, že s nástupcu kombi Logan MCV už Dacia neplánuje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Logan #Dacia Sandero #dacia Sandero Stepway
Články podľa značiek