Fiat Tipo: Facelift aj verzia Cross. Ale bez 4-valcov

Po piatich rokoch modernizuje Fiat svoj kompakt Tipo. Najväčšou zmenou je príchod verzie, ktorá sa nebojí zísť z asfaltu. Novinka však ťaží aj z technológií predstavených len nedávno v elektrickej päťstovke. Mimochodom, spája ich nové logo.

29.10.2020 10:00
debata (2)
Najväčšou novinkou Tipa je outdoorová verzia... Foto: SITA/AP, Fiat
Fiat Tipo Cross - 2021 Najväčšou novinkou Tipa je outdoorová verzia Cross s podvozkom zvýšeným o 40 mm a lepšie chránenými spodnými partiami karosérie.

Fiat oprášil názov Tipo už pred piatimi rokmi. Nástupca Brava však veľkú dieru do sveta neurobil. Aspoň nie toho európskeho. Nepomohli ani tri karosárske verzie. Okrem hatchbacku sa totiž rodina rozrástla o sedan a kombi. Tipo síce v registráciách výrazne prekonalo svojho predchodcu, no na najlepších v triede to nestačilo. Vrcholom bol preň rok 2017, keď putovalo k zákazníkom viac ako 123 000 kusov. Vlani to už ale bolo menej ako 85 000. Len na ilustráciu. Z Golfu sa ročne predá takmer pol milióna kusov a z Octavie viac ako 200 000. Pomôcť má facelift, ktorý si Tipo pripravilo pre budúci modelový rok. A je pomerne rozsiahly.

Rozdiely sú zjavné na prvý pohľad. Tipo má úplne novú prednú masku, nárazníky so striebornými vložkami Ice Mate a nové logo Fiatu, ktoré malo premiéru len spolu s Fiatom New 500. Klasické svetlá nahradili sériovo dodávané full-LED reflektory, ktoré zabezpečia lepší výhľad. Fiat tiež osviežil ponuku 16– a 17-palcových diskov kolies. Tie väčšie majú módny „diamantový“ výbrus. V palete lakov karosérie pribudli odtiene – modrý Ocean Blue a oranžový Paprika Orange. No najväčšou novinkou je nepochybne outdoorová verzia Cross, odvodená z hatchbacku, ktorou chce Tipo pritiahnuť novú klientelu bažiacu po crossoveroch.

Všetky vynovené verzie dostali masku s novým... Foto: SITA/AP, Fiat
Fiat Tipo Cross - 2021 Všetky vynovené verzie dostali masku s novým logom Fiatu a tiež sériovo dodávané full-LED svetlá. Pribudli aj tri nové odtiene lakov.

Už sa to podarilo s Pandou Cross, tak prečo nie s Tipom. Off-roadový Tuning priniesol Tipu Cross strieborné ochranné prvky v nárazníkoch aj na prahoch dverí. Strieborné sú tiež spätné zrkadlá. Blatníky zas chráni čierny plast. Vzadu nechýba nápis Cross. Podstatnejšie ale je, že podvozok sa vzdialil od asfaltu v porovnaní s bežným Tipom takmer o 40 mm. Stoja za tým nielen zmeny v odpružení, ale tiež väčšie kolesá a pneumatiky, ktoré si Tipo Cross požičalo s Fiatu 500X. Celkovo však výška novinky narástla až o 70 mm. Dôvodom sú strešné nosiče, dostupné doteraz len pre Tipo s karosériou kombi. Škoda, že Cross nie je odvodený práve z tejto praktickejšej verzie.

V kabíne nájdete nový volant, ale hlavne novú... Foto: SITA/AP, Fiat
Fiat Tipo Cross - 2021 V kabíne nájdete nový volant, ale hlavne novú generáciu infotainmentu UConnect 5. Analógové prístroje nahradila 7-palcová obrazovka. V centre palubnej dosky sa zas nachádza 10,25-palcový dotykový displej.

Na palube sa Tipo prispôsobilo novým nárokom na konektivitu a bezpečnosť. Klasické analógové prístroje nahradilo 7-palcovým TFT displejom. V centre palubnej dosky sa objavuje 10,25-palcová obrazovka infotainmentu UConnect 5. Tipo je po New 500 druhým modelom Fiatu s touto technológiou. Systém umožňuje ľahké bezdrôtové prepojenie so smartfónmi cez Apple CarPlay a Android Auto. A to až dvoch telefónov súčasne. Zákazníci si môžu voliť päť profilov konfigurácie dotykovej plochy. Nový je ale tiež volant či čalúnenie sedadiel. Tipo dobieha náskok konkurentov aj v asistenčných systémoch. Konečne má adaptívny tempomat alebo udržiavanie v jazdnom prúde.

Zmeny neobišli ani priestor pod kapotou. Nová generácia motorov spĺňa prísnejšie emisné limity. Z tohto dôvodu sa muselo Tipo rozlúčiť s atmosférickým 4-valcom 1,4i (70 kW) aj preplňovaným 4-valcom 1,4 T-Jet (88 kW). Oba nahradí novučičký preplňovaný 3-valec 1,0 GSE T3 z rodiny FireFly. Ponúkne 74 kW a krútiaci moment 190 Nm už pri 1 500 otáčkach za minútu. Kým pôvodný atmosférický 4-valec vo všetkom prekonáva, na pôvodné „turbo“ sa nechytá. Alternatívou tak budú už len dve nové verzie naftového 4-valca 1,6 MultiJet s výkonom 70 alebo 96 kW. Oba spĺňajú normu Euro 6d-final. Výkonnejšia verzia si v porovnaní s tou predchádzajúcou polepšila o osem kilowattov.
Fiat Tipo Cross - 2021
Fiat Tipo Cross - 2021
+13Fiat Tipo Cross - 2021

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Tipo #Fiat Tipo Cross
Články podľa značiek