Mercedes-Benz vylepšil svoj naftový 4-valec. Má úžasné parametre

Stuttgart zatiaľ na naftu nerezignoval. Pre novú generáciu triedy C má dokonca pripravený nový dieselový 4-valec OM 654 M. Zvýšil výkon a spotrebu poslal prudko nadol.

05.11.2020 12:00
debata (8)
Naftová novinka Mercedesu sa môže pochváliť... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - naftový motor OM 654 M 2020 Naftová novinka Mercedesu sa môže pochváliť mierne zväčšeným objemom, novými vstrekovačmi a mild-hybridnou podporou v prevodovke.

V Európe sa zákazníci odvracajú od nafty, aspoň v nižších segmentoch, kde úmerne tomu klesá aj ponuka naftových modelov. Lenže na účinnosť dieselov zatiaľ žiaden benzínový motor nemá. Vyššia účinnosť pritom znamená nižšiu spotrebu paliva a nižšie emisie CO2. Jednoducho, aj napriek mohutnej hybridizácii a elektrifikácii dokážu diesely stále výrazne prispieť k eliminácii flotilových emisií. Dobre to vie aj Mercedes-Benz – automobilka historicky spätá s naftou. Na diesely preto nemieni len tak ľahko rezignovať. Dokonca predstavuje vylepšený 4-valec OM 654, ktorý je vôbec najfrekventova­nejším dieselom stuttgartských produktov, označovaný najčastejšie ako 220d.

Na svet prišiel v roku 2016 a už vtedy ohuroval svojimi parametrami – napríklad výkonom 143 kW a krútiacim momentom 400 Nm. Po hĺbkovej revízii dostal prívlastok M a k tomu pár technologických vychytávok, ktoré ho katapultujú do nových dimenzií. V prvom rade došlo úpravou zdvihu k miernemu zväčšeniu objemu – z pôvodných 1 950 na 1 993 kubických centimetrov. Tlak vstrekovačov nafty zas vzrástol z 2 500 na 2 700 barov. Motor bude navyše štandardne spojený so štartér-generátorom ISG, ktorý je súčasťou 9-stupňovej automatickej prevodovky 9G-Tronic. Samotný 48 V mild-hybridný okruh podporuje motor výkonom 15 kW a krútiacim momentom 200 Nm.

Táto infografika znázorňuje hlavné zmeny. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - naftový motor OM 654 M 2020 Táto infografika znázorňuje hlavné zmeny.

Vo výsledku tu tak máme agregát s výkonom 197 kW a krútiacim momentom 550 Nm – to sú na naftový 4-valec priam neuveriteľné čísla. V modeloch strednej triedy by mala novinka spotrebovať len 3,5 litra nafty na 100 km, teda ešte asi o štyri decilitre menej ako slabší predchodca. Ak uvážime, že nehovoríme o zložitom hybride ani plug-in hybride, ide o fantastický výsledok. A kde bude mať nový diesel OM 654 M premiéru? Šepká sa, že si ho Stuttgart „šetrí“ pre novú generáciu triedy C, ktorú predstaví v budúcom roku. Odtiaľ ale zmieri do oveľa širšieho portfóĺia – triedy E a celej plejády SUV. Spolu s týmto 4-valcom sa predstaví aj vylepšený benzínový 4-valec M254 s výkonom 202 kW a krútiacim momentom 400 Nm. Opäť s podporou ISG.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #dieselové motory
Články podľa značiek