Kia Sportage Ace: Nová generácia je tu, nie však pre Európu

Nám dobre známe SUV, vyrábané v Žiline, má nástupcu. Ale netešte sa. „Malé Sorento“ je určené len pre čínsky trh.

26.11.2020 10:00
debata
Pri prvom pohľade na nový čínsky Sportage Ace... Foto: Kia
Kia Sportage Ace - Čína 2021 Pri prvom pohľade na nový čínsky Sportage Ace si nemôžete nespomenúť na novú Kiu Sorento. Preberá z nej off-roadovejší štýl aj vertikálne situovanú masku.

Kia Sportage prišla na svet v roku 1993. Odvtedy dorazili na trh štyri generácie. Tá tretia sa dokonca v roku 2007 začala vyrábať v novom európskom závode Kie v Žiline a na tých istých montážnych linkách na ňu v roku 2015 nadviazala aj súčasná štvrtá generácia. To je už päť rokov, a tak neprekvapí, že Kia pracuje na ďalšej generácii. Ukázať by sa mala v tom nasledujúcom. Lenže Európa nie je celý svet, a tak tu máme úplne nový Sportage s prívlastkom Ace, ktorý už absolvoval premiéru v čínskom Kantone. Ide naozaj o novú generáciu Sportage?

Celkom nie, pretože táto verzia sa do Európy nechystá. Sportage Ace je v skutočnosti nástupcom čínskeho Sportage, predávaného v ríši stredu od roku 2018, ktorý bol len derivátom Hyundaia ix35. Zato novinka už nesie všetky znaky aktuálnych Kií. Dizajnom toto 4 530 mm dlhé SUV pripomína horúcu novinku Kie –veľké Sorento. Má podobne riešenú vertikálnu masku a off-roadovejšie proporcie. Typický „tigrí“ nos však obohacuje o vychytávku v podobe časti „neviditeľných“ svetiel, ukrytých v štruktúre masky, podobne ako konkurenčný Tucson.

Vystavený predprodukčný exemplár kombinuje... Foto: Kia
Kia Sportage Ace - Čína 2021 Vystavený predprodukčný exemplár kombinuje terénne pneumatiky so športovým paketom GT Line. Pôsobí to dosť nezvyčajne.

Zadné vertikálne svetlá sú zas inšpirované najväčším SUV z dielne Kie – americkým Telluride. V takejto podobe by sa Sportage Ace iste nestratil ani v Európe. Do interiéru ale zatiaľ Kia nikoho nepustila. No ani v tomto prípade niet pochýb o modernom infotainmente, na ktorý si čínski zákazníci potrpia. Pod kapotou by sa zas mal objaviť preplňovaný 4-valec 1,5 T-GDI s výkonom 147 kW. Drsný vzhľad a terénny dezén pneumatík vystaveného predprodučného exemplára zas naznačujú, že Sportage Ace sa nevzdá pohonu oboch náprav.

Označenie GT Line len potvrdzuje, že aj v Číne ťaží Kia úspešne zo stratégie ponuky športových derivátov. Či bude takto vyzerať aj európsky Sportage, je zatiaľ hádankou. No podľa špionážnych snímok zamaskovaných prototypov, ktoré sa objavili na internete, skôr nie. Európsky Sportage dá asi prednosť elegantnejším a aerodynamickejším tvarom, ktoré mu pomôžu ľahšie splniť extrémne prísne emisné normy. Tým napomôže aj rozsiahla elektrifikácia. Pripomeňme ešte, že Sportage, aký poznáme z Európy, predáva Kia aj v Číne, hoci s upravenou maskou a pod názvom KX5.
Kia Sportage Ace - Čína 2021
Kia Sportage Ace - Čína 2021
+9Kia Sportage Ace - Čína 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage #Kia Sorento #Kia Sportage Ace
Články podľa značiek