Prichádza nová Tatra Phoenix

V Kopřivnici postavili nový model – Tatru Phoenix. Je výsledkom spolupráce českej Tatry a holandského DAF-u.

09.08.2011 11:50
Tatra Phoenix Foto:
Tatra Phoenix má otvoriť dvere na západoeurópske trhy.
debata

Podľa tvrdení predstaviteľov Tatry sa zákazníci nemusia obávať toho, že Tatra stratila využitím niektorých komponentov holandského DAF-u pôvodného ducha. Ktoré komponenty pochádzajú z vozidiel DAF však vedenie Tatry presne nešpecifikovalo, nahlas sa hovorí len o kabíne a motoroch.

K dispozícii budú konfigurácie pohonov 4x4, 6x6... Foto: Tatra
Tatra Phoenix K dispozícii budú konfigurácie pohonov 4x4, 6x6 aj 8x8.

Phoenix by sa mal v dohľadnej dobe stať kľúčovým modelom Tatry na všetkých svetových trhoch. Vďaka novým, vodou chladeným motorom a modernej kabíne spĺňajúcej nie len bezpečnostné kritériá, ale aj požiadavky na komfort a ergonómiu by sa mali Tatry konečne ľahšie presadzovať aj na západoeurópskych trhoch.

Kabína je z DAF-u, ale koncepciou sa Phoenix od... Foto: Tatra
Tatra Phoenix Kabína je z DAF-u, ale koncepciou sa Phoenix od doterajších Tatier nelíši.

Kabínu Tatre podaroval DAF

Trambusovú kabínu prebral Phoenix od DAF-u, čím sa Tatra vyhla neprimeraným investíciám do originálnejšej kabíny vlastných tvarov. Na jej vývoj totiž v Kopřivnici momentálne nie sú finančné prostriedky, ušetrené peniaze tak mohla automobilka investovať do vylepšení konštrukcie a odolnosti nového modelu.

Vodiči Tatier si teraz užijú lepšiu ergonómiu a... Foto: Tatra
Tatra Phoenix Vodiči Tatier si teraz užijú lepšiu ergonómiu a viac komfortu.

Základom ponuky bude krátka kabína s možnosťou inštalácie jedného alebo dvoch lôžok (na želanie). V ponuke bude aj elektrické sťahovanie okien, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním, v dvoch osiach nastaviteľný volant alebo automatická klimatizácia. Samozrejmosťou je aj nezávislé kúrenie.

Nosnú rúru si Phoenix zachoval

Tatra Phoenix si zachovala koncepciu podvozku s nosnou rúrou a nezávisle zavesenými výkyvnými polonápravami s uzávierkami nápravových diferenciálov (na želanie budú aj verzie s redukciami v kolesách). K rúre je následne privarený rám z priečnikov, ktorý s ňou tvorí mimoriadne tuhý celok. Nákladné Tatry sú tak v ohybe pevné a ich nadstavby sa zaobídu bez ťažkých prídavných rámov. Konštruktéri Tatry si tak môžu dovoliť užitočné zaťaženie svojich áut o niečo zvýšiť.

Nosná rúra k Tatre už neodmysliteľne patrí. Foto: Tatra
Tatra Nosná rúra k Tatre už neodmysliteľne patrí.

Predná náprava bude mať štandardne nosnosť 8 t, na želanie sa nosnosť zvýši na 9 t. Zadné nápravy (typu King Frame) budú mať nosnosti od 11,5 až po 16 t a podľa nosnosti odpruženie listovými pružinami, vinutými pružinami, vzduchovými mechmi alebo ich vzájomnými kombináciami.

Stredom rúry prechádza aj hnací hriadeľ. Foto: Tatra
Tatra Stredom rúry prechádza aj hnací hriadeľ.

Výhodou podvozku s nezávisle zavesenými polonápravami je aj schopnosť veľmi rýchlych presunov po nerovnom teréne. Vďaka nemu tak dokážu Tatry prekonávať terénne zlomy rýchlejšie, než konkurenčné značky s klasickými tuhými nápravami. Veľká tuhosť rámu v krute ďalej zlepšuje pevnosť auta pri prejazde zákrutami a nenamáha nadstavbu tak výrazne, ako vozidlá s klasickým rebrinovým rámom.

V teréne jej zospodu nič neublíži. Foto: Tatra
Tatra V teréne jej zospodu nič neublíži.

Vodou chladený motor

Napriek tomu, že Tatra disponuje vzduchom chladeným agregátom vlastnej konštrukcie (spĺňajúcim emisnú normu Euro 5), Phoenix bude využívať výlučne vodou chladený radový šesťvalec Paccar MX s objemom 12.9 l (Paccar patrí pod DAF). Vyladený bude na výkony od 265 kW/360 k až po 375 kW/510 k. Hodnoty krútiacich momentov sa pohybujú od 1775 do 2500 Nm.

Motor Paccar MX sa bude na menej náročné trhy... Foto: Tatra
Tatra Phoenix Motor Paccar MX sa bude na menej náročné trhy dodávať aj v nižších emisných normách.
Technické údaje – motor Paccar MX
Motor Max. výkon (kW/k) Krútiaci moment (Nm)
MX 265 265/360 1775
MX 300 300/408 2000
MX 340 340/462 2300
MX 375 375/510 2500

Motory budú spolupracovať so šestnásťstupňovou manuálnou prevodovkou ZF Ecosplit alebo so šestnásťstupňovou robotizovanou prevodvkou ZF AS-Tronic. Max. rýchlosť Tatry Phoenix je 85 km/h (s obmedzovačom).

debata chyba
Články podľa značiek