Bugatti Chiron Sport: Nová ‘limitka‘ vzdáva hold leteckým esám

Molsheimský hyperšport prichádza s ďalšou výnimočnou verziou. Limitovaná edícia Chironu Sport s názvom „Les Légendes du Ciel“ poteší hlavne nadšencov letectva.

01.12.2020 10:00
bugatti-chiron-sport-les-legendes-du-ciel-three... Foto:
Automobilka upravila Bugatti Chiron Sport ako poctu za prínos letectvu, o ktorý sa zaslúžil zakladateľ spoločnosti Ettore Bugatti.
debata

Novodobá história značky Bugatti sa nepochybne zapíše do automobilovej histórie. Hoci na výrobných linkách vznikal vždy len jeden model, dizajnéri a konštruktéri vedeli dych berúcu techniku interpretovať hneď niekoľkými spôsobmi. Výnimkou nie je ani model Chiron. Z plánovanej 500-kusovej výrobnej série vznikli okrem základného Chironu aj deriváty Sport, Divo, Centodieci, Super Sport 300 či solitér La Voiture Noire.

Bugatti Chiron Sport Les Légendes du Ciel
Bugatti Chiron Sport Les Légendes du Ciel
+19Bugatti Chiron Sport Les Légendes du Ciel

Najnovšie sa úprav dočkal Chiron Sport, ktorý automobilka upravila ako poctu za prínos letectvu, o ktorý sa zaslúžil zakladateľ spoločnosti Ettore Bugatti. Limitovaná edícia s názvom Les Légendes du Ciel, čo v preklade znamená Legendy neba, odkazuje na slávu aviatiky špeciálnou sivou farbou laku karosérie s názvom Gris Serpent. Pretekársky duch z auta srší vďaka bielemu pásu tiahnucemu sa stredom karosérie.

Zboku zaujme francúzska trikolóra za prednými... Foto: Bugatti
bugatti-chiron-sport-les-legendes-du-ciel-rear-three-quarters Zboku zaujme francúzska trikolóra za prednými kolesami.

K ďalším dizajnovým vylepšeniam patrí čierne vyhotovenie typickej prednej masky v tvare podkovy a francúzska trikolóra na bokoch auta za prednými kolesami. Štvorica koncoviek výfukového potrubia je vyrobená zo zliatiny Inconel prostredníctvom 3D tlače. Predné blatníky zdobí logo vrtuľového leteckého motora.

Téma letectva sa samozrejme prenáša aj do... Foto: Bugatti
bugatti-chiron-sport-les-legendes-du-ciel-cabin-side Téma letectva sa samozrejme prenáša aj do interiéru.

Téma letectva sa samozrejme prenáša aj do interiéru. Spomínané logo sa nachádza aj na hlavových opierkach a na hliníkovej plakete spolu s poradovým číslom exemplára. Vnútro je čalúnené svetlohnedou kožou Gaucho a zdobené hliníkovými detailmi. Na výplniach dverí sa vyníma náčrt pretekov lietadla Nieuport 17 a automobilu Bugatti Type 13. Za príplatok je k dispozícii dvojdielna presklená strecha kabíny.

Z hľadiska techniky sa nič nemení. Bugatti Chiron Sport Les Légendes du Ciel poháňa osemlitrový zážihový šestnásťvalec W16 s výkonom 1 103 kW (1 500 k) a krútiacim momentom 1 600 Nm. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 420 km/h.

Z limitovanej edície, ktorá sa začne vyrábať ešte koncom tohto roka, vznikne 20 kusov. Cena je 2 880 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Bugatti #limitovaná edícia #Bugatti Chiron #Bugatti Chiron Sport
Články podľa značiek