Aptera: Elektromobil s dojazdom 1 600 kilometrov ide do predaja

Aptera je vďaka nízkej hmotnosti schopná jazdiť s deklarovanou rádovo nižšou spotrebou ako akýkoľvek iný elektromobil. Objednať si ju bude možné v štyroch verziách, už základná by mala na jedno nabitie zvládnuť približne 400 kilometrov.

08.12.2020 12:00
debata (14)
Aptera bude ponúkaná v štyroch verziách s... Foto: Aptera
Aptera Aptera bude ponúkaná v štyroch verziách s dojazdom od 400 do 1 600 kilometrov.

Aptera je zaujímavý projekt, ktorého príbeh trvá už vyše 10 rokov. Na prvé počutie vyzerá viac než dobre. Ide totiž o elektrickú dvojmiestnu trojkolku s dojazdom približne 1600 kilometrov. Navyše ju takmer netreba nabíjať.

Má totiž tak nízku spotrebu energie, že v bežných situáciách a pri bežnom jazdení jej veľká solárna strecha postačuje na dobíjanie batérie. Konkrétne to znamená, že solárne články s plochou tri štvorcové metre jej dodajú dostatok energie na prejdenie približne 70 kilometrov den­ne.

Veľkosť batérie bude variabilná, od 25 kWh až do 100 kWh. Aptera totiž ponúka z hľadiska dojazdu štyri verzie s dojazdom od 400 do 1600 kilometrov. Maximálna rýchlosť trojkolky, ktorá bude klasifikovaná ako motorka alebo autocykel, je 170 kilometrov a na stovku bude v najvýkonnejšej verzii potrebovať menej ako 4 sekundy.

Motor má výkon buď 100 kW, ktorý smeruje na predné kolesá, alebo 150, ak smeruje aj dozadu. Zaujímavý údaj je v špecifikácii uvádzaný pri počte mieste: dvaja cestujúci a zviera.

Apteru si možno predobjednať od začiatku decembra s cenou – v závislosti od výbavy a veľkosti batérie – približne od 22 tisíc až do takmer 40 tisíc eur (bez dane). Pri predobjednaní stačí zatiaľ zložiť vratnú zálohu 100 dolárov. Prvé Aptery by sa mali k svojim majiteľom dostať v bližšie nespresnenom termíne v priebehu budúceho roku.

Interiér pôsobí pomerne jednoducho. Foto: Aptera
Aptera (2020) Interiér pôsobí pomerne jednoducho.

Či sa tak stane, nie je úplne isté. Aptera sa totiž naozaj vyvíja už vyše dekády a projekt sa niekoľkokrát ocitol na hranici krachu. Peniaze sú pre spoločnosť stále problémom, zháňajú ich kde sa dá, vrátane podpory individuálnych investorov a verejných fundraisingových zbierok.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #trojkolka #aptera
Články podľa značiek