Alfa Romeo 4C Spider: Limitka 33 Stradale Tributo bude krásnou rozlúčkou

Toto auto sa ešte vyrába? Áno, nádherný Spider však už chystá derniéru. Posledné predstavenie si zahrá za Atlantikom.

16.12.2020 10:00
debata (2)
Rozlúčková séria Alfy Romeo 4C Spider s... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020 Rozlúčková séria Alfy Romeo 4C Spider s prívlastkom 33 Stradale Tributo, z ktorej vznikne len 33 exemplárov, dostala špecifický červený lak Rosso Villa d'Este. Jeho priehľadná verzia odkrýva ľahký karbónový monokok.

Priaznivci Alfy Romeo nemajú veľa dôvodov na radosť. Sedan Giulia ani SUV Stelvio rozhodne nepatria k predajným trhákom a na menší crossover Tonale si budú musieť počkať ešte rok. Čo je ale smutnejšie, z portfólia slávnej značky s bohatou športovou históriou sa úplne vytratili športové modely. Zišlo z plánov na oživenie kupé GTV aj nového superšportu 8C. Ostré verzie sériových modelov s prívlastkom QV (Qadrifoglio Verde) alebo Ti sú za ne slabou náhradou. No jedna výnimka tu predsa len existuje.

V sérii budú prvky, ktoré boli doteraz len na... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020 V sérii budú prvky, ktoré boli doteraz len na želanie. Napríklad dvojvetvový centrálny výfuk Akrapovič.

Pamätáte si ešte na ľahučké kupé Alfa Romeo Spider 4C? Ak nie, nemusíte mať výčitky. Kupé sa predstavilo už pred siedmimi rokmi, teda v roku 2013, a o rok neskôr nasledovala jeho otvorená verzia Spider. Naposledy sme o ňom počuli vlani, no nie v práve pozitívnych súvislostiach. Pôsobivý puristický model, ktorý dal pred výkonom prednosť nízkej hmotnosti, sa totiž vytratil z európskych cenníkov. Hovorilo sa o definitívnom konci. Ten však ešte nenastal. Alfa dokonca chystá novú „limitku“, no ako môžete tušiť, v Európe, posadnutej znižovaním emisií, sa jej nedočkáme.

Puristický interiér naďalej šetrí každý gram... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020 Puristický interiér naďalej šetrí každý gram hmotnosti. Tentoraz aj vďaka karbónovým sedadlám.

To napriek tomu, že toto auto má relatívne skromný preplňovaný 4-valec s objemom 1,75 litra a váži menej ako 900 kg. A to aj v otvorenej verzii. Na európske normy je i to priveľa. A tak zamieri novinka výlučne do USA. Limitovaná séria 4C Spider 33 Stradale Tributo si zaspomína na slávne rovnomenné Alfa Romeo z roku 1967 – na model, ktorý sa mohol tiež pochváliť architektúrou s centrálne umiestneným motorom. Kým však Alfa 4C mala v časoch príchodu na americký trh úlohu ambasádora značky, vracajúcej sa po rokoch do USA, „limitka“ bude finálnou rozlúčkou s týmto modelom. A krásnou.

Centrálne umiestnený preplňovaný 4-valec... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo-4C 2014 Centrálne umiestnený preplňovaný 4-valec ponúkne 174 kW a 350 Nm krútiaceho momentu. To stačí na šprint z 0 na 100 km/h za čarovných 4,1 sekundy.
Ultraľahký roadster so zadným náhonom, akých dnes veru veľa nenájdete, dostane trojvrstvový červený lak Rosso Villa d'Este, na karbónovom šasi priehľadný, 18– a 19-palcové kolesá s piatimi otvormi, karbónové sedadlá potiahnuté kožou Dinamica a plakety s poradovým číslom série. Do štandardnej výbavy sa dostanú prvky, ktoré boli pôvodne len na želanie. Napríklad výfuk Akrapovič, nastaviteľné tlmiče, bi-xenonové svetlá či spojler a zrkadlá s talianskou trikolórou. Čarovné zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy bude naďalej dielom celohliníkového 4-valca 1,75 T s dvojicou medzichladičov, priamym vstrekovaním paliva a variabilným časovaním ventilov.

Jeho 174 kW a 350 Nm krútiaceho momentu bude spracovávať 6-stupňová dvojspojková prevodovka Alfa TCT, ktorá potrebuje na zmenu prevodu len 0,13 sekundy, a posielať ich výlučne k zadným kolesám. Systém riadenia jazdných režimov DNA pridá ku klasickým módom Dynamic, Normal a All Weather pre horšie trakčné podmienky, okruhový režim Race. Chýbať nebude ani akceleračná pomôcka v podobe trakčného systému Launch Control. Alfa Romeo vyrobí len 33 exemplárov. Cenu zatiaľ automobilka neprezradila, no nemusí to byť zlá investícia. Či vôbec ešte niekedy Alfa vyrobí auto tohto typu so spaľovacím motorom, je totiž veľmi otázne.

Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020
Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020
+16Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo - 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo 4C #Alfa Romeo 4C Spider
Články podľa značiek