‘Nová‘ Lada Niva je tu. Aj keď sa vyrába 18 rokov!

Komplikovaný príbeh ruskej legendy má rozuzlenie. Bok po boku budú existovať Niva Legend a „nová“ Niva Travel, pôvodne z produkcie Chevroletu. Masívny facelift priblížil novšiu z dvojičiek k Toyote RAV4. To nie je práve dobrý nápad, keďže Lada patrí do aliancie Renault-Nissan.

22.12.2020 16:00
debata (1)
Pôvodný Chevrolet Niva je teraz Ladou Niva... Foto: AvtoVaz
Lada Niva Travel - 2021 Pôvodný Chevrolet Niva je teraz Ladou Niva Travel. Nevedno prečo, ale rozsiahlou modernizáciou pripomína novú Toyotu RAV4.

Na chaos okolo Lady Niva sme si už zvykli. Tú pôvodnú museli premenovať na Ladu 4×4, keďže výrobu novej generácie nerozbehol AvtoVaz, ale Chevrolet, ktorý v roku 1998 vytvoril s ruským partnerom spoločný podnik, čím ho zachránil. Názov Niva sa tak dostal do portfólia amerického General Motorsu (GM), čo aj patrične využil. Na trh poslal Chevrolet Niva. Odvtedy schádzali z linke v Togliatti obe „Nivy“ súčasne. A je tomu už 18 rokov. Veci sa začali dávať do poriadku až potom, čo sa GM rozhodol opustiť ruský trh. Najprv stiahol v roku 2015 Opel a vlani ohlásil ústup aj Chevrolet.

General Motors zároveň odpredal svoj podiel v spoločnom podniku AvtoVazu a s ním aj práva na názov Niva. Rusi neváhali a Chevrolet Niva premenovali prakticky zo dňa na deň na Ladu Niva. Lenže priaznivci terénnej klasiky z roku 1977 neboli nadšení. Názov totiž „prischol“ autu, ktoré nikdy za Nivu v skutočnosti nepovažovali. Takže nasledoval ďalší krok. Na jeseň spolu s faceliftom premenoval AvtoVaz Ladu 4×4 opäť na Ladu Niva, ale s prívlastkom Legend. Práve ten mal zabezpečiť, že si Nivu nik nespletie s „novou“ Nivou. No a do tretice tu máme ďalšiu zmenu.

Ako vidieť, Niva Travel bude v ponuke aj v... Foto: AvtoVaz
Lada Niva Travel - 2021 Ako vidieť, Niva Travel bude v ponuke aj v drsnom prevedení Offroad s lepšie chráneným podvozkom a zvýšeným nasávaním.

Z Lady Niva sa práve stáva Lada Niva Travel. A nielen to. Osemnásť rokov vyrábané SUV prešlo pri tejto príležitosti masívnym faceliftom. Niva Travel dostala úplne nové predné partie, akoby inšpirované Toyotou RAV4. To nie je práve dobrý nápad, keďže Lada patrí do aliancie Renault-Nissan. Nová je maska, svetlá, kapota, blatníky, jednoducho všetko, čo sa dá zmeniť so zachovaním pôvodného skeletu. Zadnú časť osviežil najmä nový nárazník a zadné LED svetlá. Svoje dielo predstavil AvtoVaz aj v drsnej verzii Offroad s lepšie chráneným podvozkom a „šnorchlom“ sania. Takže celé meno tejto modifikácie znie Lada Niva Travel Offroad.

Až na snímky exteriéru ruská automobilka nezverejnila žiadne bližšie informácie. Nepoznáme modernizovaný interiér ani techniku pod kapotou. Možno ale predpokladať, že tá sa nezmení. Nivu Travel bude teda s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej poháňať atmosférický 4-valec 1,7i s výkonom 58,5 kW, ten istý, ktorý nájdete aj v modernizovanej Nive Legend. Spojený bude s pohonom oboch náprav a redukčnou prevodovkou. Výrobu spustí AvtoVaz už v pondelok 28. decembra. Uvidíme však, dokedy Nivy vydržia na linkách. Obe totiž patria minulosti a dávno mali dostať nástupcov.

Chevrolet predstavil koncept Chevrolet Niva už v roku 2016 na autosalóne v Moskve a o dva roky na to mal na tom istom výstavisku premiéru koncept Lada 4×4 Vision, postavený na platforme aliancie Renault-Nissan. Práve druhý z projektov považujeme za nástupcu oboch Nív. Je totiž vylúčené, aby Lada použila techniku Chevroletu. S úplne novou Nivou sa stretneme asi za dva roky. No nie je vôbec vylúčené, že nejaký čas sa vo výrobe udržia všetky tri súčasne. A to kvôli cene aj tomu, že úplne nová Niva neponúkne redukciu ani tuhé nápravy. Samozrejme, v západnej Európe ani jednu z nich nečakajme. Lada to tu „zabalila“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Chevrolet Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek