BMW sa trápi. Dizajn nových modelov budí rozpaky

Nedávno unikli prvé špionážne fotografie budúcej limuzíny BMW radu 7, aj keď so silnou kamuflážou. Počítačové rendery však ukazujú, ako by mohlo vyzerať bez nich. A nie je to žiadna sláva.

23.12.2020 18:00
BMW radu 7 (2023) - render
BMW radu 7 (2023) bude zrejme mať nízko položené úzke a navyše aj delené predné svetlomety.
debata (21)

Veľkú kontroverziu vyvolala podoba nové elektrického SUV BMW iX. Kritika bola natoľko silná, že na ňu reagovala samotná automobilka. Ibaže spôsobom, ktorý vyvolal ešte väčšiu nevôľu.

„Vysvetľujúca“ kampaň bola totiž založená na tom, že auto vyzerá skvele, len jeho kritici to nechápu, pretože sú starí a nemoderní. Za tento nešťastný útok na vlastných priaznivcov sa automobilka neskôr ospravedlnila, pachuť však zostala. My sme o celej kauze písali v tomto článku.

Tento dizajn nového elektrického BMW vzbudil o... Foto: BMW
BMW iX - 2021 Tento dizajn nového elektrického BMW vzbudil o zákazníkov veľmi kontroverzné reakcie. Niektoré prvky z neho zrejme preberie aj nová limuzína radu 7.

A na optimizme nepridávajú ani počítačové rendery, vytvorené na základe uniknutých špionážnych fotografií. Pomocou počítača sa skutočnú podobu auta pokúsili demaskovať grafici ruského serveru kolesa.ru.

Výsledok bude totiž preberať niekoľko kontroverzných prvkoch práve z modelu BMW iX. Pozitívne je, že trende zväčšovania ikonických „ľadviniek“ až do rozmerov, v ktorých pripomínajú skôr karikatúru tých pôvodných asi skončí. Na novej „sedmičke“ by sa mohli zmenšiť – a to dokonca aj v porovnaní s aktuálnym modelom.

Zadné svetlá sú tak výrazne maskované, že ich...
BMW radu 7 (2023) - render Zadné svetlá sú tak výrazne maskované, že ich tvar na renderi je skôr odhadom, vychádzajúcim z najnovších modelov.

Ďalším zaujímavým dizajnovým prvkom je výrazne nižšie umiestnenie úzkych predných svetlometov, tvarovaných trochu podobne, ako v elektrickom modeli iX. Ich umiestnenie dáva tušiť, že automobilka pravdepodobne siahne po delených svetlometoch a v dolnej časti prednej masky pribudnú úzke denné LED svetlá.

Nižšie a dlhšie

Proporčne by auto malo oproti súčasnému modelu pôsobiť dynamickejšie a športovejšie . Silueta sa zníži a predĺži, aj vďaka výraznejšiemu prednému previsu. Dominantným bude prelis, ktorý sa bude tiahnuť od predných svetiel k zadným a nad ním budú zrejme zapustené kľučky dverí, ktoré využíva aj elektrické BMW iX. Otázne je, či sa tento dizajnový prvok stane poznávacím znamením všetkých nových modelov, ale sa bude presadzovať skôr v tých elektrických.

Mierne sa zmení aj tvar bočného presklenia. Zadné svetlá boli výrazne zakryté kamuflážou, čo dáva tušiť, že aj v ich prípade pôjde o zásadnú dizajnovú zmenu. Jednou z možných ciest je, že získajú ultraúzky a predĺžený tvar, čo je dizajnová cestou, ktorou ide aj už spomínaný kontroverzný elektromobil.

Na reálnu podobu siedmej generácie „sedmičky“ si ešte budeme musieť nejaký čas počkať. Auto sa nám predstaví zrejme až v roku 2022 a do predaja pôjde o rok neskôr.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW radu 7 #BMW iX
Články podľa značiek