Porsche Boxster 25th Edition: Záchranca spomína na koncept z roku 1993

Z limitovanej edície výročného Boxsteru vznikne len 1 250 kusov. Bude to puristická nirvána. Ponúkne atmosférický 6-valec z GTS dokonca aj manuál.

14.01.2021 10:00
debata
Výročná edícia Boxsteru odkazuje na pôvodný... Foto: Porsche
Porsche Boxster 25th Edition - 2021 Výročná edícia Boxsteru odkazuje na pôvodný koncept z roku 1993. Práve odtiaľ pochádza kombinácia striebornej metalízy a bronzových doplnkov.

Ľahký roadster predstavilo Porsche v roku 1996. A nie je tajomstvom, že ak by tak neurobilo, mohla byť automobilka zo Zuffenhausenu dávno minulosťou. Na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov sa totiž Porsche nachádzalo tesne pred bankrotom. Nové modely 924 a 928 s motorom vpredu zákazníkov nenadchli a legendárne Porsche 911 malo skončiť svoju kariéru. Našťastie, nestalo sa tak. V Zuffenhausene nakoniec dali červenú práve modelom 924 a 928. Zároveň sa pustili do práce na novom Porsche 911 a úplne novom roadstere s motorom v strede. Ten debutoval v podobe konceptu na autosalóne v Detroite v roku 1993 a zožal obrovský úspech.

O tri roky nato bol na svete sériový Boxster, ktorý svojím vodou chladeným plochým 6-valcom predznamenal aj ďalší vývoj Porsche 911. To prišlo o rok neskôr a s Boxsterom malo spoločných 50 % komponentov. Bola to rana priamo do čierneho. Lacnejšie Porsche postavilo zakrátko automobilku opäť na nohy. Niet divu, že tento kľúčový moment sa rozhodli v Zuffenhausene pripomenúť limitovanou edíciou Boxsteru. Dostal prívlastok 25th Edition. Vznikne z neho 1 250 exemplárov. Jeho základom je už štvrtá generácia z roku 2016, ktorá medzičasom získala spolu s Caymanom v nomenklatúre nové označenie 718.

Interiér je čalúnený bordovou kožou a v... Foto: Porsche
Porsche Boxster 25th Edition - 2021 Interiér je čalúnený bordovou kožou a v rovnakom duchu sa nesie aj plátenná strecha. V sérii je paket Sport Chrono aj elektricky nastaviteľné sedadlá. V centre prístrojového panela je naďalej analógový otáčkomer.

Výročný Boxster sa však v skutočnosti vracia až do roku 1993. Preberá totiž množstvo odkazov z pôvodného konceptu. Napríklad strieborný lak karosérie GT Silver Metalic, kombinovaný s bronzovými povrchmi Neodyme. Tento odtieň nájdeme aj na nárazníkoch, bočných otvoroch na nasávanie vzduchu a tiež na 20-palcových diskoch kolies. Špecifikom je hliníkové viečko nádrže s nápisom Porsche z ponuky príslušenstva Exclusive Design. Čistotu línií podporuje čierny lem čelného okna. Slávny koncept nasleduje limitovaná edícia aj v interiéri koženým čalúnením Bordeaux a rovnako ladenou plátennou strechou.

Najväčšiu radosť urobilo Porsche priaznivcom... Foto: Porsche
Porsche Boxster 25th Edition - 2021 Najväčšiu radosť urobilo Porsche priaznivcom Boxsteru nepochybne kombináciou atmosférického 6-valca s objemom štyroch litrov v kombinácii s manuálnou prevodovkou. K dispozícii však bude aj 7-stupňová dvojspojka PDK.

V sérii dostanú zákazníci bohatšiu výbavu, napríklad elektricky ovládané sedadlá. Čo je však podstatné, Boxster 25th Edition poháňa pravoverná technika Porsche. Preplňované 4-valce tu nenájdete. Požičal si atmosférický plochý 6-valec z puristckej verzie Boxsteru 4,0 GTS. To znamená úžasný zážitok z jazdy s vysokootáčkovým motorom. A čo je ešte lepšou správou, svojich 400 koní (294 kW) prenáša k zadným kolesám cez 6-stupňovú manuálnu prevodovku a mechanický samosvorný diferenciál. K dispozícii však bude aj 7-stupňový dvojspojkový automat PDK. Jazdné vlastnosti ťažia z podvozku zníženého o 10 mm a aktívneho odpruženia Porsche Active Suspension Management (PASM).

Za takýchto okolností šprintuje Boxster 25th Edition na stovku so štandardne dodávaným paketom Sport Chrono za rovné štyri sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 293 km/h. Obmedzovač sa teda nekoná. To všetko bude sprevádzať sýty zvuk produkovaný športovou výfukovou sústavou. Za túto lahôdku si Porsche pýta v Nemecku minimálne 94 986 eur. Prvé kusy limitovanej série sa dostanú k zákazníkom koncom marca. Vyberať si budú môcť z viacerých lakov karosérie. Okrem spomínanej striebornej farby GT Silver Metalic aj čiernu Deep Black alebo bielu Carrara White. Bordovú strechu možno zameniť za čiernu.
Porsche Boxster 25th Edition - 2021
Porsche Boxster 25th Edition - 2021
+21Porsche Boxster 25th Edition - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Boxster #Porsche 718 Boxster
Články podľa značiek