Dacia Bigster: Toto je nové 7-miestne SUV! Lacné už nebude

Daciu čakajú veľké zmeny. Do roku 2025 privedie na svet tri novinky. A medzi nimi aj veľké SUV, ktorému sa doteraz hovorilo Grand Duster. Bude sa tiež musieť viac zblížiť s ruskou Ladou.

15.01.2021 05:00
debata (20)
Dacia Bigster sa postaví nad súčasný Duster.... Foto: Dacia
Dacia Bigster Concept - 2021 Dacia Bigster sa postaví nad súčasný Duster. Napriek off-roadovému vzhľadu naznačenému konceptom však pravdepodobne nedostane pohon oboch náprav.

Nový šéf Renaultu Luca de Meo, ktorý vlani zamieril na čelo francúzskej značky zo Seatu, odhalil nový strategický plán skupiny. Okrem Renaultu sa dotkne aj značiek Dacia a Lada. A čakajú ich naozaj veľké zmeny. Obe budú musieť spolupracovať viac ako doteraz. Mieria totiž k podobným cieľovým skupinám, no dnes využívajú štyri rozličné platformy a ponúkajú 17 rôznych modelov. To je drahé a neefektívne. Výnimkou je Lada Largus, ktorá je dvojčaťom prvej generácie Dacie Logan MCV. Do roku 2025 tak nastane „veľké upratovanie“.

Základom Bigsteru bude predĺžená platforma... Foto: Dacia
Dacia Bigster Concept - 2021 Základom Bigsteru bude predĺžená platforma CMF-B skupiny Renault, ktorú už využíva nový Logan aj Sandero.

Luca di Meo prezradil, že Dacia a Lada zúžia počet platforiem na jednu jedinú. Pôjde o architektúru CMF-B, ktorú už Dacia používa v nedávno predstavenej tretej generácii Loganu a Sandera. Portfólio sa tiež zúži na 11 karosárskych verzií. Do roku 2025 má prísť celkom sedem noviniek na tejto platforme, z toho tri pripadnú na Daciu. A jednou z nich bude aj 4,6 metra dlhé 7-miestne SUV, o ktorom sa šuškalo už dávnejšie ako o Daciia Grand Duster a ktoré v ponuke vystrieda nie príliš úspešné MPV Lodgy.

Koncept Bigster predstavuje aj nové logo, ktoré... Foto: Dacia
Dacia Bigster Concept - 2021 Koncept Bigster predstavuje aj nové logo, ktoré bude Dacie sprevádzať v najbližších rokoch.

Jeho avízom je odhalený koncept Dacia Bigster. Priaznivcov SUV rozhodne potešia jeho tvary, ktoré akcentujú off-roadový imidž. Bigster má robustné blatníky, masívne chránený podvozok a tiež prezentuje nové, sviežejšie logo Dacie. Pravdou však je, že technika Bigsteru až taká off-roadová nebude. Platforma CMF-B totiž neponúka pohon 4 × 4. Ten preto ostane výsadou súčasného Dusteru. Otázkou je, dokedy ho Dacia udrží na linkách, pretože Duster kazí jej emisný priemer a nie je v ňom možné použiť žiadnu nízkoemisnú technológiu.

To Bigster sa elektrifikácii brániť nebude. Z hľadiska ceny sa však očakáva maximálne hybridný pohon E-Tech, známy z nových Renaultov. Zároveň to ale znamená, že Bigster bude i tak výrazne drahší ako všetky súčasné Dacie. Šéf automobilky Denis Le Vot, v tom však problém nevidí. Tvrdí, že vyššia priemerná cena Dacií bude pre rumunskú značku znamenať väčšie marže a vyšší zisk. Podobne to bude aj Ladou, ktorá tiež predstaví nový model segmentu C. Pravdepodobne pôjde o dvojča Bigsteru a možno o nástupcu legendárnej Nivy. Absencia pohonu 4 × 4 však Rusov asi veľmi nepoteší.

Dacia Bigster Concept - 2021
Dacia Bigster Concept - 2021
+12Dacia Bigster Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Lada
Články podľa značiek