Renault 5: Ikona sa vracia na scénu! A neostane sama

Je to tak, legendy Renaultu čaká reinkarnácia. Prvou bude Renault R5. Ako inak, pôjde o elektromobil.

18.01.2021 10:00
debata (1)
Legendárny Renault 5 opäť ožije. Ako inak,... Foto: Renault
Renault 5 Concept - 2021 Legendárny Renault 5 opäť ožije. Ako inak, pôjde o čistý elektromobil. Toto je jeho avízo – koncept, ktorý Renault označil ako prototyp. Takže od reality nemusí byť naozaj ďaleko.

Renault plánuje pod vedením nového šéfa Luca de Meo veľkú ofenzívu. Zbaví sa áut, ktoré ho ťažia, napríklad Espacu, Talismanu či Scénicu a naopak, privedie na svet celkom nové modely, prípadne oživí tie, ktoré ho najviac preslávili. Novú šancu majú dostať napríklad ikonické Renaulty 4 a 5. Ten prvý motorizoval Francúzsko v šesťdesiatych rokoch a ten druhý zas patrí do zlatého fondu aj vďaka nezabudnuteľnej verzii Turbo a úspechom v súťažiach rely.

Minimálne o R5 je už rozhodnuté. Napokon, šepkalo sa o tom už dávnejšie. Teraz však túto informáciu potvrdila sama automobilka na prezentácii novej stratégie. A okorenila ju hneď konceptom. „Dizajn prototypu vychádza z kultového modelu nášho dedičstva,“ povedal šéfdizajnér Gilles Vidal. A dodal, že zároveň stelesňuje všetko, čo má mať moderné auto súčasnosti. Asi preto neprekvapí, že nová generácia R5 dostane elektrický pohon. Renault je v tejto oblasti ako doma, tak prečo nevyužiť skúsenosti.

Päťdverový elektrický hatchback bude zadný pár... Foto: Renault
Renault 5 Concept - 2021 Päťdverový elektrický hatchback bude zadný pár dverí tajiť kamuflovanými kľučkami. To aby sa dizajnom čo najviac priblížil historickej predlohe.

Renault Zoe patrí k najpredávanejším elektromobilom v Európe a Kangoo Z.E. je zas najpredávanejšou elektrickou dodávkou. Nie je tiež tajomstvom, že Renault čoskoro predstaví elektromobil novej generácie na báze konceptu eVision Mégane. Ten bude postavený na úplne novej modulárnej platforme CMF-EV s variabilnými rozmermi aj škálovateľnou kapacitou batérií. Navyše je tu sesterský Nissan so svojím Leafom, takže možností, ako oživiť R5, je naozaj neúrekom.

Pôvodný sací otvor v kapote nahradí kryt... Foto: Renault
Renault 5 Concept - 2021 Pôvodný sací otvor v kapote nahradí kryt nabíjacieho konektora. Vnútorný transparentný displej zas bude komunikovať aj navonok.

Kým však pôvodný Renault 5 sa vyrábal takmer výlučne s trojdverovou karosériou, novinka bude plnohodnotným päťdverovým hatchbackom. Aby sa ale čo najviac priblížil historickej ikone, dizajnéri ukryli zadné kľučky. Rozšírené blatníky zas evokujú ostrú verziu Turbo, ktorá vznikla kvôli homologizácii špeciálu v rely. Nechýba ani odkaz na typický nasávací otvor v prednej kapote, tentoraz má ale funkciu krytu konektora na nabíjanie.

Pripomeňme, že Renault 5 vyrábala automobilka v dvoch generáciách v rokoch 1972 až 1996. Vo výrobe ho nahradilo Clio. Podobný recept by mal využiť Renault aj pri reinkarnácii R4. Jednoducho, máme sa na čo tešiť. R5 bude pritom len jedným zo 14 nových modelov, ktoré Renault predstaví do roku 2025. Polovica z nich má byť čisto elektrických.
Renault 5 Concept - 2021
Renault 5 Concept - 2021
+10Renault 5 Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Concept #koncept #elektromobily #Renault 5
Články podľa značiek