Mercedes-Benz EQA: Elektrické SUV pripomína premiéru

Tohtoročná elektrická megaexpanzia Mercedesu-Benz odštartuje už 20. januára premiérou kompaktného batériového SUV. Sľubuje výkon nad 200 kW a dlhý dojazd.

19.01.2021 18:00
debata (1)
Základná verzia EQA dostane predný elektromotor... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQA - 2021 Základná verzia EQA dostane predný elektromotor s výkonom 140 kW. Neskôr pribudne štvorkolka s výkonom cez 200 kW.

Mercedes-Benz má momentálne v ponuke len dva elektromobily – známe SUV EQC a elektrický van EQV. Ako ale vieme, to sa zakrátko zmení. Ešte tento rok predstaví päť elektrických noviniek. A prvou z nich bude kompaktné SUV EQA. Jeho premiéra je naplánovaná už na stredu 20. januára. A aby sa na to nezabudlo, automobilka priťahuje pozornosť prvou skicou interiéru, ale aj prvými technickými údajmi.

V podstate pôjde o elektrickú verziu už známeho SUV GLA s konvenčným pohonom, ktoré sa predstavilo predvlani. Mercedes-Benz sľubuje hneď dve verzie. Tá základná EQA 250 bude mať výkon 140 kW a predný náhon. Neskôr však pribudne štvorkolka, ktorá bude disponovať výkonom vyšším ako 200 kW a spotrebou elektrickej energie 15,7 kWh na 100 km. Samozrejmosťou majú byť škálovateľné batérie. Ich kapacitu sme sa ale nedozvedeli.

Aj interiér novinky vychádza z SUV GLA. Bude... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQA - 2021 Aj interiér novinky vychádza z SUV GLA. Bude však obsahovať infotainment so špecifickými funkciami elektrického pohonu. Napríklad inteligentnú navigáciu.

Práve od akumulátorov bude závisieť dojazd. No aby boli majitelia zbavení stresu z vybitia, pomôže im navigácia Electric Intelligence. Tá vypočíta optimálnu trasu, rýchlosť aj zastávky potrebné na dobitie akumulátorov, aby ste danú trasu prešli v čo najkratšom čase. Čakať na kúpu nebudú potenciálni záujemcovia dlho. Po premiére, kde odhalí automobilka všetky detaily, zamieri EQA do showroomov prakticky okamžite. Výrobu zabezpečí závod v nemeckom Rastatte.

Pripomeňme, že ešte v tomto roku nás čakajú elektrické modely EQB, sedan EQE a vlajková loď EQS. V budúcom budú nasledovať ďalšie dve elektrické SUV. Celkovo má mať v roku 2025 automobilka na trhu osem elektromobilov a do roku 2030 majú elektrifikované modely tvoriť viac ako polovicu jej predajov vrátane plug-in hybridov. Elektromobily bude vyrábať okrem Nemecka aj v USA a v Číne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #elektromobily #Mercedes-Benz EQA
Články podľa značiek