Dongfeng: Na Slovensko prišli tri nové čínske SUV. Cenou prekvapia

Čínska značka Dongfeng sa uchádza aj o priazeň slovenského publika. Zaútočí s SUV-kupé, 7-miestnym SUV aj elektrickým SUV.

26.01.2021 16:00
debata (4)
Najlákavejším z ponuky je Dongfeng Glory iX5.... Foto: Dongfeng
Dongfeng Glory iX5 Najlákavejším z ponuky je Dongfeng Glory iX5. Má totiž módnu karosériu SUV-kupé. V základnej výbave sú však len dva airbagy.

Dongfeng je síce v Číne dobre zavedenou značkou s takmer 50-ročnou tradíciou, no až teraz nastal čas na jeho európsku expanziu. O zákazníkov sa začne uchádzať hneď troma SUV. Nevyzerajú zle a, navyše, cenou môžu poriadne podkúriť zavedenej konkurencii. Uvidíme, či bude Dongfeng úspešnejší ako niekdajší Qoros. Zatiaľ je prezentácia značky dosť chaotická. Na jej slovenskej stránke chýbajú niektoré základné údaje a názvy modelov sa líšia na samotnej stránke a na facebookovom účte zastúpenia.

Dongfeng Glory 580 je klasickým SUV. Na jeho... Foto: Dongfeng
Dongfeng Glory 580 Dongfeng Glory 580 je klasickým SUV. Na jeho palube nájdeme až sedem sedadiel.

To však nemení nič na tom, že spoločnosť Plastonic, ktorá Dongfeng zastupuje na Slovensku a v Českej republike, chce mať už v marci vytvorenú distribučnú sieť. Asi najviac osloví dizajnom SUV-kupé Dongfeng Glory iX5 (alebo Glory Fengon 5). Model s dĺžkou 4 685 mm a rázvorom náprav 2 790 mm poháňa 4-valec 1,5 T s výkonom 107 kW. Spojený môže byť so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo prevodovkou CVT. Vždy s pohonom predných kolies. V cene 23 990 eur dostanete LED svetlá, automatickú klimatizáciu či 10,25-palcový displej infotainmentu.

Najmenšie SUV Seres E3 je najdrahšie. Dôvodom... Foto: Dongfeng
Dongfeng Seres E3 Najmenšie SUV Seres E3 je najdrahšie. Dôvodom je jeho elektrický pohon.

Viac informácií máme o 7-miestnom Glory 580, s rovnakým rázvorom náprav a rovnakou motorizáciou. Tentoraz však ide o klasické SUV, teda nie kupé. Jeho cena je 22 900 eur. V ponuke je v jedinom stupni vybavenia, paradoxne bohatšom ako pri iX5. Tretím do partie je model Seres E3 s dĺžkou 4 385 mm. Je výrazne najdrahším, pretože ide o elektromobil. Tých 33 000 eur však nie je vo svete elektrických áut veľa, ak si uvedomíme, že má výkon 120 kW a batérie s kapacitou 53,61 kWh. Ich nabíjanie z 20 na 80 % má zabrať len 30 minút.

Značka navyše sľubuje rýchle rozšírenie ponuky. Napríklad o benzínovú verziu Seres E3 s označením Glory 500, ktorá má byť jedným z vôbec najdostupnejších SUV na trhu, alebo väčšie SUV iX7 s pohonom oboch náprav.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dongfeng
Články podľa značiek