Morgan 3 Wheeler P101: Pôvabná 3-kolka sa lúči limitkou. Väz jej zlomil...

Legendárny Morgan 3 Wheeler končí. Dôvodom nie je nezáujem, ale motor s emisnou normou Euro 4. Čistejší už nedostane, a tak musí z kola von.

27.01.2021 10:00
debata (1)
Rozlúčkový 3 Wheeler P101 spoznáte vďaka... Foto: Morgan
Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021 Rozlúčkový 3 Wheeler P101 spoznáte vďaka aerodynamickým kolesám, okrúhlym svetlám Hella aj vďaka špecifickej grafike.

Morgan 3 Wheeler patrí k skutočným exotom automobilového sveta. Väčšie retro asi nenájdete. Legendárna 3-kolka, vyrábaná v rokoch 1932 až 1952, dostala druhú šancu presne pred dekádou. A na nezáujem sa sťažovať naozaj nemohla. Puristický stroj odvtedy oslovil viac ako 2 500 zákazníkov, takže sa stal vôbec najúspešnejším modelom malej britskej manufaktúry z Marveln Linku. Teraz sa jeho kariéra končí. Dôvodom je motocyklový vidlicový 2-valec S&S, ktorý plní nanajvýš emisnú normu Euro 4. A to 3 Wheeleru doslova zlomilo väz.

Automobilka sa rozhodla, že nový spaľovací motor už 3 Wheeler nedostane a radšej zastaví produkciu. No rozlúčka bude vskutku dôstojná. Morgan totiž postaví limitovanú 33-kusovú sériu P101 Edition, ktorá odkazuje na kódové označenie pôvodného projektu Project 101. A históriu akcentujú aj dizajnové úpravy. Každý exemplár dostane čiastočný kryt kabíny, ktorý prekryje sedadlo spolujazdca. Vyrobený je z transparentnej kompozitnej živice zlatistej farby. Neprehliadnuteľné sú aj nízko situované 9-palcové reflektory Hella a aero-disky vo farbe karosérie.

Časť kokpitu je prekrytá odnímateľným krytom... Foto: Morgan
Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021 Časť kokpitu je prekrytá odnímateľným krytom ako dobové pretekárske Morgany. Raritou sú aj dvojfarebné výfuky.

A keď sme už pri lakoch, spomeňme, že zákazníci dostanú na výber čierny odtieň Deep Black alebo strieborný Satin White Silver, ktoré je možné osviežiť unikátnymi polepmi. Grafika Dazzleship je inšpirovaná kamuflážou armádnych vozidiel, Aviator sfarbením stíhacích lietadiel RAF z druhej svetovej vojny a Race Car zasa odkazuje na sfarbenie pretekárskych Morganov dávnej minulosti. Raritou sú keramické výfuky odlišnej farby – biely vľavo a čierny vpravo! Celé dielo dotvárajú odhalené nity ľahučkej hliníkovej karosérie a plakety P101.

V interiéri si veľa luxusu neužijete. Ale o ten... Foto: Morgan
Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021 V interiéri si veľa luxusu neužijete. Ale o ten tu ani nejde. Morgan 3 Wheeler vám sprostredkuje dokonalý „nefiltrovaný“ zážitok z jazdy.

Technika ostáva pôvodná. Vidlicový 2-valec S&S dáva z objemu z 1 983 ccm 51 kW. To v prípade, ak plní normu Euro 4. O 10 kW silnejšia je verzia s nižšou normou Euro 3. Motory sú spojené s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou z dielne Mazdy. Asi neprekvapí, že všetkých 33 kusov je už beznádejne vypredaných. Lepšou správou preto je, že Morgan chystá nástupcu. Bude ale pravdepodobne iný, ako doteraz. Automobilka totiž už v roku 2015 experimen­tovala s konceptom Morgan EV3 s elektrickým pohonom, ktorý predstavila na kultovom festivale rýchlosti v Goodwoode.

Elektrický 3-Wheeler by mohol byť poriadnym adrenalínom. Veď koncept poháňal zadný elektromotor s výkonom 75 kW a napriek ťažkým batériám vážil len 450 kg, dokonca o 75 menej ako štandardný 3 Wheeler. To znamenalo výkonovú hmotnosť 227 koní na tonu. A to znie naozaj lákavo. Najmä ak novinka nepočítala so žiadnou trakčnou kontrolou. Morganu by toto riešenie otvorilo brány do celého sveta bez ohľadu na lokálne emisné pravidlá. Uvidíme, ako zareagujú zákazníci zvyknutí na typický zvuk 2-valca a vôňu benzínu, ktoré k tomuto dobrodružnému stroju pre nadšencov vždy patrili.
Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021
Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021
+15Morgan 3 Wheeler P101 Edition - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Morgan #Morgan 3 Wheeler
Články podľa značiek