Elektrický Smart ED ide do predaja

Doteraz to bola len overovacia séria pre vyvolených, od budúceho roka si však bude môcť elektrický Smart kúpiť ktorýkoľvek smrteľník.

30.08.2011 10:24
Smart ED Foto:
Testovací piloti sa sťažovali na slabý výkon, sériový Smart preto dostane silnejší elektromotor.
debata

Elektrický Smart nie je žiadnou novinkou. Flotila prvých 100 elektrifi­kovaných Smartov jazdila v Európe už od roku 2007, ešte na báze prvej generácie. Išlo však skôr o overovaciu sériu používanú výhradne vybranými zákazníkmi. Tá druhá, predstavená v roku 2009, sa dostala už aj do USA, stále však nie ako produkt určený bežným zákazníkom. Aj keď z nej vzniklo takmer 2000 kusov. Elektrické Smarty tak jazdili a jazdia iba v službách rôznych organizácií. To však zmení od budúceho roka jeho modernizovaná verzia, ktorá sa má stať prirodzenou súčasťou modelovej ponuky.

Vraj ho dokážete nabiť aj za hodinu. Foto: Smart
Smart ED Vraj ho dokážete nabiť aj za hodinu.

Výrobca na nej zmenil presne to, k čomu mali prví užívatelia najväčšie výhrady. V prvom rade bude preto nový Smart Fortwo Electric Drive silnejší. Bosch preň vyvinul nový elektromotor, ktorého výkon vzrástol z pôvodných 30 (stály výkon 20 kW) na 55 kW (stály výkon 35 kW). To zlepšilo jeho dynamiku.

Na stovku akceleruje za 13 sekúnd a dosahuje maximálnu rýchlosť 120 km/h. Napriek tomu jeho dojazd mierne vzrástol, zo 135 na 140 km. Pôvodné batérie z dielne americkej spoločnosti Tesla Motors zamenil totiž Smart za akumulátory nemeckého výrobcu Deutsche Accumotive. Majú kapacitu 17,6 kWh (+ 1,1 kWh) a z bežnej siete sa nabijú za osem hodín. Z rýchlonabíjacej stanice však netrvá úplné dobitie dlhšie než jednu hodinu.

Nebude lacný, ale pozornosť pritiahne. Foto: Smart
Smart ED Nebude lacný, ale pozornosť pritiahne.

Zvonku ho spoznáte vďaka väčšej prednej maske a diódovým denným svetlám. Vyrábať sa bude vo francúzskom Hambachu aj vo verziách s panoramatickou strechou, aj ako kabriolet. Z montážnych liniek má v budúcnosti zísť celkovo 10 000 exemplárov. Na trh sa dostane už na budúci rok spolu so svojím dvojkolesovým súrodencom. Súčasne s novým elektrickým Smartom predstavil totiž výrobca aj elektrický bicykel „ebike“, s výkonom 0,4 kW. V asistenčnom móde dokáže pomáhať cyklistovi až na vzdialenosť 100 kilometrov.

debata chyba
Články podľa značiek