Citroën C3 Aircross: Agresívny facelift, viac farieb a komfortu

Zákazníci milujú SUV, aj tie, ktoré sa na ne len hrajú. Modernizovaný Citroën C3 Aircross im v tomto smere ide v ústrety. Za nové čelné partie by sa nemusel hanbiť ani off-road.

16.02.2021 10:00
debata
Rozpoznať vynovený C3 Aircross nie je problém.... Foto: Citroën
Citroën C3 Aircross - 2021 Rozpoznať vynovený C3 Aircross nie je problém. Má totiž kompletne prepracovanú prednú časť s agresívnym vzhľadom a maskou podobnou novému Citroënu C3 a C4.

Citroën uviedol outdoorový C3 na trh v roku 2017. Bol to dobrý ťah, pretože odvtedy vyrobil a predal z tohto crossoveru viac ako 330 000 exemplárov. Aj v ťažkom pandemickom roku to bolo vyše 75 000 kusov. Na každé dva klasické Citroëny C3 tak pripadá jeden Aircross. Aby ho automobilka udržala v kondícii, prichádza s faceliftom. A nejde len o drobné retuše. Citroën sa rozhodol C3 Aircross ešte viac odlíšiť od bežného hatchbacku. Nová je preto celá predná časť. Prekvapuje najmä agresivitou, ktorou sa tento subkompakt s dĺžkou len 4 160 mm snaží posilniť svoj „off-roadový“ imidž.

Vidíme to na ochranných paneloch nárazníkov, asertívnej štruktúre otvorov pre vstup chladiaceho vzduchu či robustných strešných nosičoch. Takmer kolmá predná časť s vysoko situovanou kapotou prináša novú chrómovú masku v štýle konceptu CXperience, ktorú už Citroën aplikoval pri modernizácii C3, no najmä pri novom crossovere C4. Dve chrómové lišty sa po bokoch rozširujú a dotýkajú prepracovaných delených svetiel. Tie hlavné sú teraz podstatne menšie. Paradoxne, zadná časť je bez zmien. Z profilu však upútajú nové dizajny 16– a 17-palcových kolies, ktoré sú k dispozícii v dvojfarebnom „diamantovom“ alebo čiernom vyhotovení.

Novinka ponúka na výber až 70 farebných... Foto: Citroën
Citroën C3 Aircross - 2021 Novinka ponúka na výber až 70 farebných kombinácií, ktoré vznikajú vďaka siedmim lakom karosérie, štyrom farebným balíčkom dekorácií a novým 16- a 17-palcovým diskom kolies.

Zmenila sa aj grafika zadného stĺpika. „Žalúzie“ majú teraz lem, ktorý závisí od farebného paketu. Na výber sú celkom štyri a týkajú sa aj dekorácií v nárazníkoch či krytov spätných zrkadiel. A keď sme pri farbách, spomeňme, že k dispozícii ich je ich sedem vrátane dvoch nových odtieňov – oranžového Anodised Orange a modrého Anodised Dark Blue. Kombináciou lakov a farebných balíčkov vzniká celkom sedemdesiat originálnych kombinácií. Podobné možnosti majú zákazníci v interiéri, kde okrem základného farebného konceptu ponúka C3 Aircross ďalšie tri – moderný Urban Blue, útulný Metropolitan Graphite a sofistikovaný Hype Grey.

Pre dve najvyššie línie sú určené sedadlá so špecifickým prešívaním. Čo je však dôležitejšie, ide o sedadlá, ktoré sú súčasťou opatrení Citroën Advanced Comfort s novou penou rozličnej hrúbky a tuhosti, ktoré prinášajú viac pohodlia, ale aj lepšie držanie tela. Neprehliadnuteľná je nová 9-palcová obrazovka infotainmentu so zlepšenou konektivitou cez Apple CarPlay a Android Auto, ako aj indukčnou nabíjačkou smartfónov. Klasický prístrojový panel dopĺňa head-up displej. Nechýba ani paket asistenčných systémov, napríklad automatické prepínanie diaľkových svetiel, autonómne brzdy či parkovacia kamera Top Rear Vision.

Interiér sa môže pochváliť komfortnejšími... Foto: Citroën
Citroën C3 Aircross - 2021 Interiér sa môže pochváliť komfortnejšími sedadlami s novu penovou výplňou, ale aj 9-palcovou obrazovkou infotainmentu.

Pod prednou kapotou sa nič nezmenilo, a to je v dnešných časoch v podstate dobré. Okrem preplňovaných benzínových 3-valcov 1,2 PureTech s výkonom 81 alebo 96 kW, kde silnejší motor je spojený s automatickou 6-stupňovou prevodovkou, ponúka totiž C3 Aircross naďalej naftový 4-valec 1,5 BlueHDi s výkonmi 81 alebo 88 kW, čo je v triede subkompaktov takmer raritou. Opäť platí, že pre silnejší diesel je v sérii automat. A aby bolo jasné, že C3 Aircross je crossover, väčšiu svetlú výšku podvozka vybaveného tlmičmi s hydraulickými dorazmi dopĺňa trakčná kontrola predných hnaných kolies Grip Control pre jazdu na asfalte, šotoline či blate a snehu.

C3 Aircross si zachoval aj všetky prednosti svojho variabilného interiéru. Zadné delené sedadlá je možné posúvať v rozsahu 150 mm, a navyše sklopiť operadlo sedadla spolujazdca. Podľa usporiadania sa potom mení veľkosť úžitkového priestoru od 410 cez 520 až po 1 289 litrov. C3 Aircross si zároveň poradí s predmetmi dlhými až 2,4 metra. K tomu pridáva Citroën prepracovanú stredovú konzolu so zväčšeným úložným priestorom, ktorý slúži aj zadným cestujúcom. Na trh by sa mal modernizovaný C3 Aircross dostať už na jar.
Citroën C3 Aircross - 2021
Citroën C3 Aircross - 2021
+17Citroën C3 Aircross - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Citroen #Citroen C3 #Citroën C3 Aircross
Články podľa značiek