Hyundai Ioniq 5: Kórejci nás nechali nahliadnuť do kabíny

Už 25. februára predstaví Hyundai dlho avizovaný elektromobil novej generácie Ioniq 5. Sľubuje priestrannú a variabilnú kabínu. Na úvod príde limitovaná edícia Project 45.

16.02.2021 14:00
debata
Ioniq 5 bude mať nielen moderný infotainment s... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Ioniq 5 bude mať nielen moderný infotainment s dvojicou displejov, ale aj praktický posuvný box medzi prednými sedadlami. Umožňuje to rovná podlaha elektrickej platformy.

Hyundai pokračuje v odhaľovaní nového elektrického crossoveru Ioniq 5. Po prvých snímkach prednej a zadnej časti tu máme prvú fotografiu interiéru. Sústreďuje sa na priestor medzi sedadlami. Práve tu má byť totiž umiestnený praktický posuvný stredový box. Umožňuje to úplne nová elektrická platforma E-GMP s vodorovnou podlahou. Pod ňou bude uložená plochá batéria novej elektrickej architektúry. Vidíme tiež, že horizontálna palubná doska bude obsahovať dva integrované displeje. Stredovú konzolu má nahradiť akýsi „univerzálny ostrov“, ktorý má byť stredobodom zážitku z priestoru. Čo tým však Hyundai myslí, zatiaľ neprezradil.

Nový Ioniq 5 bude masívne čerpať z konceptu... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Nový Ioniq 5 bude masívne čerpať z konceptu Hyundai 45. Vidieť to už na prvých snímkach masky s pixelovou grafikou denných svetiel a ostrých prelisoch.

Sľubuje však veľa priestoru pre posádku, jednak vďaka veľkému rázvoru náprav a tiež vďaka použitiu o 30 % užších operadiel predných sedadiel. Celý interiér bude zariadený ekologickými materiálmi. Sedadlá pokrýva koža spracovaná pomocou oleja z ľanových semienok. Ďalšie mäkké textilné čalúnenia pochádzajú z prírodných vlákien, napríklad cukrovej trstiny, vlnenej a umelej priadze či z materiálov vytvorených z recyklovaných PET fliaš. Palubnú dosku, ovládače, volant a panely dverí pokrýva biofarba z olejov z repky olejnej a kukurice. Zákazníci sa budú môcť tešiť aj z elektricky ovládaných sedadiel.

Ioniq 5 bude moderným crossoverom s 5-dverovou... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Ioniq 5 bude moderným crossoverom s 5-dverovou karosériou. Naznačuje to zvýšený podvozok aj plastová ochrana blatníkov.

Dizajn exteriéru je inšpirovaný konceptom Ioniq 45. Dominovať mu budú ostré tvary aj špecifická „pixelová“ grafika svetiel. Motív pixelov sa má objaviť aj na 20-palcových diskoch kolies. No najväčšou „bombou“, ktorou Ioniq 5 zasadí úder konkurentom, bude jeho elektrická technológia. Platforma E-GMP bude totiž pracovať štandardne s napätím 800 V, podobne ako Porsche Taycan. Na supernabíjačkách siete Ionity s výkonom 350 kW to znamená krátky čas nabíjania – z 0 % na 80 % za 18 minút. Na predĺženie dojazdu o 100 kilometrov bude stačiť dokonca iba päť minút.

Vďaka novej generácii batérií, ktoré majú mať o 10 % vyššiu energetickú hustotu ako tie súčasné, má Ioniq 5 zvládnuť na jedno nabitie až 500 km. Nová platforma umožní použiť rôzne kapacity akumulátorov aj pohon oboch náprav. Na začiatok sa predstaví úvodná, bohato vybavená edícia Ioniq 5 Project 45, z ktorej vznikne 3 000 exemplárov. Majitelia týchto exemplárov dostanú ako bonus dvojročné nabíjanie zdarma v sieti Ionity. Rezervačný systém otvorí Hyundai 25. februára, teda v deň virtuálnej svetovej premiéry. Zatiaľ len vo Francúzsku, v Nemecku, v Spojenom kráľovstve, Holandsku a v Nórsku. Prvé kusy by sa mali dostať k zákazníkom v priebehu leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq 5
Články podľa značiek