Jaguar šokuje. Od roku 2025 chce vyrábať len elektrické autá!

Britská značka luxusných áut Jaguar, ktorú vlastní indický koncern Tata Motors, bude od roku 2025 vyrábať iba elektrické vozidlá. A reštrukturalizuje svoje nevýrobné prevádzky v Spojenom kráľovstve.

17.02.2021 14:00
debata (1)
Jaguar Land Rover Project Vector - aj takto si... Foto: Jaguar Land Rover
6191714 Jaguar Land Rover Project Vector - aj takto si automobilka predstavuje svoju elektrickú budúcnosť.

„V polovici dekády prejde Jaguar obnovou, stane sa z neho čisto elektrická luxusná značka,“ tvrdí sa vo vyhlásení spoločnosti s dodatkom, že „podstatne zníži a zracionalizuje svoju nevýrobnú infraštruktúru v Británii“. Nový generálny riaditeľ Thierry Bollore si dal za cieľ, aby celá skupina Jagiar land Rover (JLR) do roku 2039 znížila emisie uhlíka na nulu.

Všetky modely Jaguar aj Land Rover preto budú do konca desaťročia ponúkané aj v čisto elektrickej verzii, pričom Jaguar bude od roku 2025 výlučne na elektrický pohon. Land Rover medzitým v priebehu nasledujúcich piatich rokov uvedie na trh šesť čisto elektrických vozidiel, pričom prvé z nich chce začať predávať až v roku 2024.

Jaguar I-Pace bol v roku 2019 pomerne úspešným... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2019 Jaguar I-Pace bol v roku 2019 pomerne úspešným krokom automobilky do sveta elektromobilov.

Jaguar Land Rover zároveň informoval, že nemá v pláne zavrieť žiadny zo svojich „základných výrobných závodov“ a ponechá si „výrobné a montážne závody na domácom britskom trhu aj vo svete“. Do konca tejto dekády sa zameria na to, aby 100 % vozidiel značky Jaguar a 60 % Land Roverov bolo plne elektrických a do roku 2026 bola úplne ukončená výroba naftových áut.

V najbližších piatich rokoch chce preto investovať do postupnej elektrifikácie modelov a vývoja príslušných technológií 3,5 miliardy dolárov.

V minulom roku sa Jaguaru príliš nedarilo, medziročne mu klesol odbyt temer o 37 percent, zatiaľčo pri Land Roveri sa znížil len o 18. Automobilka zároveň v Európe musela zaplatiť na emisných pokutách za minulý rok takmer 56 miliónov eur.

.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #elektromobily #Jaguar Land Rover #Tata Motors
Články podľa značiek