Lada Largus: Sedemmiestne kombi za 7 600 €? V Rusku je to možné

Niekdajšej Dacii Logan MCV prvej generácie sa stále darí. Pod značkou Lada prešlo toto extrémne lacné kombi dokonca veľkou modernizáciou. Bohužiaľ, len v Rusku, hoci auto tohto typu by si nepochybne našlo zákazníkov aj v západnej Európe.

01.03.2021 10:00
debata (3)
Lada Largus je ruskou verziou prvej generácie... Foto: AvtoVaz
Lada Largus - 2021 Lada Largus je ruskou verziou prvej generácie Loganu MCV. Z liniek v Togliatti schádza od roku 2012. A teraz sa po facelifte dizajnom viac priblíži k novej produkcii Lady.

Len nedávno Dacia predstavila tretiu generáciu Loganu a jeho sesterského Sandera. A ako vieme, kombi MCV sa už v tomto modelovom rade neobjaví. Je to veľká škoda. Rusi však smútiť nemusia. Z liniek závodu AvtoVaz v Togliatti totiž ešte aj dnes „veselo“ schádza Logan MCV, alias Lada Largus. A to nehovoríme o súčasnom Logane MCV, ale o jeho úplne prvej generácii, ktorá mala bližšie k MPV či dodávkam. Veď vo výbave môže mať až sedem sedadiel a cez zadné krídlové dvere doň naložíte v 5-miestnej verzii minimálne 700 litrov nákladu. Pod ruskou značkou ho vyrábajú od roku 2012, keď nahradil posledné lacné kombi – Ladu Riva.

Takýto priestor za takéto peniaze už v Európe... Foto: AvtoVaz
Lada Largus - 2021 Takýto priestor za takéto peniaze už v Európe nedostanete.

Largusu sa v Rusku dokonca darí natoľko, že ani po ôsmich rokoch sa do dôchodku nechystá. Práve naopak. Lada mu naordinovala veľký facelift, ktorý ho dizajnom približuje k novšej produkcii. Preto sa vpredu objavuje motív písmena X, podobne ako na Veste a crossoveri Xray. Nový je aj nárazník, blatníky, kapota a svetlá. Dobrou správou je, že pokračovať bude aj out-doorová verzia Cross so zvýšeným podvozkom a plastovou ochranou spodných partií karosérie. V kabíne sa objaví o čosi modernejší infotainment a kvalitnejšie materiály. Novou informáciou však je, že zmeny sa udejú aj pod kapotou.

Retušami prešiel aj interiér. Majú sa tu... Foto: AvtoVaz
Lada Largus - 2021 Retušami prešiel aj interiér. Majú sa tu objaviť predsa len o čosi kvalitnejšie materiály či novší infotainment.

Largus môže totiž počítať s modernizovaným základným atmosférickým 4-valcom 1,6i z dielne AvtoVazu. Vynovený motor dostal odľahčené piesty a ventily, k tomu účinnejšie chladenie a nový rozvodový remeň, ktorý urobí túto jednoduchú pohonnú jednotku ešte spoľahlivejšou. Spolu s tým vzrástol výkon z pôvodných 87 na 90 koní, teda zo 64 na 66 kW a krútiaci moment zo 140 na 143 Nm. Navyše je jeho maximum situované o 1 000 otáčok nižšie. Veľký a praktický Largus tak už v základnej verzii zvládne zrýchlenie na stovku za 14 sekúnd, o dve desatinky sekundy rýchlejšie. Pritom spotreba klesla zo 7,8 na 7,5 litra.

Novou základnou pohonnou jednotkou je ruský... Foto: AvtoVaz
Lada Largus - 2021 Novou základnou pohonnou jednotkou je ruský 8-ventilový 4-valec. Pod kapotou pôsobí modernejšie, keďže dostal vynovený plastový kryt. Čo je však dôležitejšie, je výkonnejší (66 kW) a úspornejší.

Predaj novinky odštartuje Lada v prvom polroku budúceho roka. Rusom môžeme toto auto len a len závidieť. Najmä ak sa na tamojšom trhu predáva s cenou od 690 900 rubľov, čo je iba 7 593 eur. No aj vo vrcholovej verzii s motorom 1,6 16v (78 kW) a výbave Lux si Largus zachová priaznivú cenu 914 900 rubľov (10 056 €). V tejto cenovej kategórii Európania na západ od Ruska jednoducho nič podobné nedostanú. Na rozdiel od novej Nivy, ktorej výskyt v západnej Európe potvrdil sám šéf Renaultu Luca de Meo, Largus nemá z emisných a bezpečnostných dôvodov šancu opustiť ruské teritórium, hoci by sa po ňom iste len tak zaprášilo.

Dacia plánuje namiesto Loganu MCV druhej generácie a 7-miestneho Lodgy celkom novú Daciu Bigster, čo bude predĺžená verzia Dusteru budúcej generácie. Tá však už bude stáť na novej koncernovej platforme CMF-B a hoci pôjde o jej lacnejšiu verziu Low Spec, na ruské ceny môžeme jednoducho zabudnúť. Rátať by sme mali s viac ako dvojnásobkom.
Lada Largus - 2021
Lada Largus - 2021
+5Lada Largus - 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Logan MCV #Lada #Dacia Logan #Lada Largus
Články podľa značiek