Volvo C40 Recharge: Prvé švédske SUV-kupé jazdí na elektrinu

Volvo konečne prichádza s prvým zástupcom populárnej kategórie SUV-kupé. A hneď s elektrickým pohonom. Je súčasťou jeho stratégie skoncovať do roku 2030 so spaľovacími motormi.

04.03.2021 10:00
debata
Nové Volvo C40 Recharge je športovejším bratom... Foto: Volvo
Volvo C40 Recharge - 2021 Nové Volvo C40 Recharge je športovejším bratom SUV XC40 Recharge. Má nielen splývavú siluetu kabíny, ale aj odlišné nárazníky, masku či dizajn diskov kolies.

Aj Volvo patrí medzi automobilky so silným zastúpením SUV. Od kompaktného XC40 cez XC60 až po vlajkovú loď XC90. Na počudovanie však nikdy nezaútočilo v segmente stále populárnejších SUV-kupé. Pritom jeho rivali, ako BMW, Mercedes-Benz a Audi na tomto poli operujú už niekoľko rokov. To sa však práve mení. Volvo totiž predstavuje novinku C40 Recharge. Ako naznačuje číslovka, jeho základom je XC40, presnejšie elektrické XC40 Recharge, pretože premiérové SUV-kupé je súčasťou stratégie Volva presedlať do roku 2030 výlučne na elektromobily. Na rozdiel od svojho konvenčného súrodenca, ktorý je v ponuke aj s benzínovými a naftovými motormi, s iným ako elektrickým pohonom neráta.

Dynamický štýl podporujú efektné zadné svetlá... Foto: Volvo
Volvo C40 Recharge - 2021 Dynamický štýl podporujú efektné zadné svetlá či znížená kontrastná čierna strecha.

Technologicky to nie je problém, pretože novinka stojí na multienergetickej platforme CMA (Compact Modular Architecture), ktorá bola od počiatku vyvíjaná aj pre zástavbu veľkého paketu batérií a dvoch elektromotorov. Od XC40 Recharge sa C40 Recharge, odkazujúce na slávny hatchback C30, vyrábaný v rokoch 2006 až 2013, líši najmä dizajnom. Nejde len o nižší a splývavý profil kabíny. Rozdiely nájdeme aj v dizajne nárazníkov, zaslepenej masky či zadných svetiel, ktoré pôsobia oveľa dynamickejšie. Odlišná je tiež ponuka diskov kolies. V interiéri nájdeme palubnú dosku z XC40, vrátane najnovšej generácie infotainmentu, vyvinutého so spoločnosťou Google, založenom na operačnom systéme Android.

Interiér vychádza z XC40, čo znamená aj... Foto: Volvo
Volvo C40 Recharge - 2021 Interiér vychádza z XC40, čo znamená aj najmodernejší infotainment vyvíjaný so spoločnosťou Google.

To umožňuje neustále pripojenie k internetu a využívanie aplikácií ako Goole Maps, Google Assistant alebo Google Play Store. Samozrejmosťou budú aktualizácie softvéru na diaľku, vďaka ktorým Volvo sľubuje neustále vylepšovanie funkcií vozidla a dokonca aj dojazdu. Ten má byť vďaka batériám s kapacitou 78 kWh približne 420 km, a to podľa prísnejšej normy WLTP. O technických parametroch Volvo zatiaľ mlčí, no vychádzať môžeme zo sesterského XC40 Recharge. Takže o pohon sa postarajú dva elektromotory s výkonom 152 kW, čo znamená, že k obom nápravám putuje výsledných 304 kW. Vďaka nim bude elektrické SUV-kupé zrýchľovať na stovku za atraktívnych 4,9 sekundy.

Základom C40 je platforma C40, pripravená aj... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Základom C40 je platforma C40, pripravená aj pre čisto elektrický pohon. V tomto prípade používa dva elektromotory s výkonom až 304 kW.

Maximálna rýchlosť 180 km/h ladí s novou bezpečnostnou politikou švédskej automobilky, ktorá vyhlásila, že rýchlejšie jej nové autá jazdiť nebudú. Na rýchlonabíjacej stanici s výkonom 150 kW sa majú batérie dobiť na 80 % kapacity za 40 minút. Volvo C40 Recharge by si malo zachovať aj výhody dvoch batožinových priestorov. Objem zadného nepoznáme, no pod prednou kapotou by malo byť 30 litrov. Novinku bude Volvo vyrábať na linkách holandského závodu v Gente, kde montujú aj XC40 či čínske Lynk & Co. 01 a 05, postavené na spoločnej platforme. K zákazníkom sa C40 Recharge dostane na jeseň, no len prostredníctvom predaja cez internet.

Spolu s vozidlom dostanú majitelia aj balík starostlivosti, ktorý obsahuje položky ako servis, záruku, pomoc na ceste či poistenie a možnosti domáceho nabíjania.
Volvo C40 Recharge - 2021
Volvo C40 Recharge - 2021
+23Volvo C40 Recharge - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC40 Recharge #Volvo C40 Recharge
Články podľa značiek