Volvo XC60: Švédsky bestseller má facelift a nový infotainment

Po troch rokoch modernizuje Volvo svoj najpredávanejší model – SUV XC60. Dizajn prešiel len retušam, no zákazníci budú môcť využívať výhody digitálnych služieb Google.

12.03.2021 10:00
debata
Zmeny v exteriéri sú len retušami. Jemne... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2021 Zmeny v exteriéri sú len retušami. Jemne preštylizovaný je napríklad dizajn nárazníkov a masky.

SUV XC60 je pre Volvo doslova zlatým vajcom. Od roku 2009, keď prišla na svet jeho prvá generácia, predalo už takmer 1,7 milióna exemplárov. Aj vlani, v ťažkom pandemickom roku zaujalo XC60 post najpredávanejšieho modelu značky, keď si našlo približne 200 000 zákazníkov. Tvorilo tak 29 % z celosvetových predajov automobilky. Volvo tvrdí, že je tiež najpopulárnejším prémiovým SUV strednej triedy v Európe a zároveň na svete. Nepochybne mu pomohol v roku 2018 aj zisk titulu svetového auta roka WCOTY.

Najväčšou novinkou v kabíne je infotainmnet... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2021 Najväčšou novinkou v kabíne je infotainmnet vyvíjaný v spolupráci s Google. To umožňuje využívať všetky aplikácie ako Google Maps, Google Assistant či Google Play.

Teraz prišiel rad na malú modernizáciu. Facelift sa dotkol tvaru nárazníkov aj masky. Zadné svetlá dostali tmavšie pozadie. A keďže emisie nie sú v móde, XC60 schovalo svoje výfuky. V ponuke naďalej ostanú viaceré verzie – elegantná Inscription s väčšou porciou chrómu a športová R-Design. Očakávať môžeme aj osvieženie palety lakov karosérie, či diskov kolies. Za najväčšou novinkou ale musíme zamieriť do interiéru. Po menšom elektrickom SUV XC40 Recharge je totiž XC60 druhým Volvom, ktoré dostane celkom nový infotainment vyvinutý v spolupráci s firmou Google.

Vzadu Volvo schovalo výfuky pod zadný nárazník.... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2021 Vzadu Volvo schovalo výfuky pod zadný nárazník. Emisie dnes jednoducho nie sú v móde. A navyše ho plug-in hybridné verzie často ani nepotrebujú.

To znamená prístup k digitálnym službám Google od navigácie Google Maps cez hlasové ovládanie Google Assistant až po Google Play. Konektivita umožňuje vzdialený prístup k údajom vozidla aj aktualizáciu softvéru bez návštevy servisu. Zlepšené majú byť napríklad aj sedadlá. V ponuke pribudol materiál City Weave či voľba „vegánskeho“ interiéru. Balík asistenčných systémov bude ťažiť z nových ultrazvukových senzorov, radarov a kamier. O to presnejšia bude detekcia objektov a okolia vozidla, ktorú asistenti využívajú.

O technike nepadlo ani slovo. Šepká sa však o zlepšených plug-in hybridoch, ktorých dojazd by podľa normy WLTP mal dosahovať 53 km. Ostatné motorizácie budú spojené s mild-hybridným systémom s rekuperáciou brzdnej energie a malou li-ion batériou. Výroba vynoveného Volva XC60 má odštartovať v máji. Ako vieme, už od roku 2019 schádzajú z montážnych liniek čínskeho závodu v Čcheng-tu všetky benzínové a plug-in hybridné verzie, popri vlajkovej lodi S90. A tak to aj ostane. Z Číny putujú Volvá do Európy špeciálne upravenými vlakovými súpravami, po novodobej „Hodvábnej ceste“.
Volvo XC60 - 2021
Volvo XC60 - 2021
+6Volvo XC60 - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Volvo #Volvo XC60
Články podľa značiek