Jeep Wagoneer: Návrat do vyššej spoločnosti. A hneď s motormi V8!

Jeep konečne predstavil svoju vlajkovú loď. Vlastne hneď dve. Wagoneer sa bude totiž vyrábať aj v prémiovej verzii Grand Wagoneer vyšľachtenej chrómom, silnejším motorom a luxusne vybaveným interiérom.

17.03.2021 05:00
debata (6)
Jeep Wagoneer nadväzuje na tradíciu... Foto: Jeep
Nový Jeep Wagoneer (2021) Jeep Wagoneer nadväzuje na tradíciu rovnomenného modelu, ktorý schádzal z liniek v rokoch 1963 až 1991. Verziou Grand Wagoneer sa vracia do najvyššej triedy SUV, kde vládne Cadillac Escalade alebo Lincoln Navigator.

Len nedávno predstavil Jeep svoj 7-miestny Grand Cherokee L. To ale nie je koniec jeho expanzie do vyšších segmentov. Skutočnou vlajkovou loďou sa totiž stáva dlho avizovaný Jeep Wagoneer, ktorému prechádzal vlaňajší koncept. Nadväzuje tak nielen na slávny rovnomenný model, ktorý schádzal z liniek v rokoch 1963 až 1991, ale aj na nie príliš úspešný Commander, z rokov 2005 až 2010. Zaujímavé je, že Wagoneer prichádza hneď v dvoch verziách. Tú základnú dopĺňa Grand Wagoneer. A ešte zaujímavejšie je, že rozmermi sa nelíšia. Rozdiel je vo výkone, imidži a výbave. Touto nevšednou stratégiou chce Jeep pokryť celý segment veľkých SUV.

Kým Wagoneer zaútočí na Chevrolet Tahoe, Ford Expedition alebo na Toyotu Sequoia, Grand Wagoneer si brúsi zuby na Cadillac Escalade, Lincoln Navigator alebo japonský Lexus LX. Odlišnú orientáciu dávajú novinky najavo už na prvý pohľad. Grand Wagoneer zdobí viac chrómu na prednej maske a lemoch okien, diódové podsvietenie, dvojfarebné lakovanie karosérie, aj väčšie disky kolies, ktoré môžu mať priemer až 22 palcov. Grand Wagoneer má nápis na kapote, kým Wagoneer priamo v maske. Celkový dizajn ale vychádza z konceptu a veľmi pripomína nový Grand Cherokee L. Prekvapením je fakt, že na karosérii nenájdete jediný nápis Jeep. Automobilka tvrdí, že to nie je potrebné. Identita je vraj jasná zo samotného charakteru.

Špičková verzia Grand Wagoneer je vyzdobená... Foto: Jeep
Jeep Grand Wagoneer (2022) Špičková verzia Grand Wagoneer je vyzdobená chrómom, dvojfarebným lakovaním aj 22-palcovými diskami kolies.

Logo tak zastúpi najmä tradičných sedem otvorov čelnej masky. Samozrejme, obe verzie sú majestátnejšie ako Grand Cherokee L, o čo sa postaral väčší formát. Bohužiaľ, presné rozmery zatiaľ nepoznáme. V interiéri má vládnuť kráľovstvo priestoru. Automobilka tvrdí, že ho je viac ako pri konkurentoch. Zmestia sa tu tri rady sedadiel pre sedem alebo osem cestujúcich. Zvlášť Grand Wagoneer prekypuje luxusnými materiálmi, napríklad obkladmi z amerického orecha alebo čalúnením z kože Palermo. Sedadlá môžu byť vyhrievané, ventilované aj masážne. Infotainment Uconnect 5 umožňuje aktualizáciu softvéru na diaľku. So smartfónmi si Wagoneer rozumie cez bezdrôtové platformy Apple CarPlay a Android Auto. Nechýba ani 11 USB portov, hlasové ovládanie Amazon Alexa alebo Amazon Fire TV.

Interiér poskytuje komfort „business class“ pre... Foto: Jeep
Jeep Grand Wagoneer (2022) Interiér poskytuje komfort „business class“ pre sedem alebo až osem cestujúcich. Tomu zodpovedá aj výber materiálov. Celková plocha obrazoviek dosahuje až 75 palcov.

Vrcholový Grand Wagoneer disponuje digitálnym kokpitom, 12,1-palcovým centrálnym displejom a ďalšou 10,25-palcovou obrazovkou pred spolujazdcom. Spolu s obrazovkami pre zadných cestujúcich tu máme displeje s uhlopriečkou 50 a v prípade Grand Wagoneeru až 75 palcov. Audiosústava McInthos s výkonom 1 375 W obsahuje až 23 reproduktorov a subwoofer s priemerom 12 palcov. O bezpečnosť sa stará 120 systémov vrátane pokročilých asistentov na úrovni SAE2, čo znamená udržiavanie v jazdnom prúde, asistenciu pri predbiehaní a v zápchach ale aj samočinné parkovanie či digitálne spätné zrkadlo. Ku komfortu prispieva špičkové odhlučnenie akustickými sklami. Jednoducho, Wagoneer má byť tým najluxusnejším Jeepom všetkých čias.

Pod kapotou pracujú výlučne atmosférické... Foto: Jeep
Nový Jeep Wagoneer (2021) Pod kapotou pracujú výlučne atmosférické 8-valce s objemom 5,7 alebo 6,4 litra. Spojené sú vždy s 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Tomu zodpovedá aj technika pod kapotou. To, čo si dnes v Európe nemôžeme dovoliť, je za Atlantikom medzi luxusnými SUV stále normou. Novinka tak dostáva hneď dva benzínové 8-valce. Pre „lacnejší“ Wagoneer je pripravený motor 5,7 V8 s výkonom 292 kW a krútiacim momentom 548 Nm. Spojený je s 8-stupňovým automatom TorqueFlite a 48V a mild-hybridnou sústavou eTorque, ktorá dokáže ponúknuť dodatočných 176 Nm. Väčší Grand Wagoneer sa ale s touto nádielkou neuspokojil. Do vienka dostal motor s objemom až 6,4 litra, ktorý posiela k prevodovke 351 kW a 617 Nm. O úsporu paliva sa snaží aspoň systémom deaktivácie štyroch valcov. Okrem zrýchlenia z 0 na 96 km/h za približne šesť sekúnd má byť výhodou obrovská ťažná sila. Grand Wagoneer zvládne prívesy s hmotnosťou 4,5 tony.

Napriek luxusu však Wagoneer nezabudol na svoje drsné korene. Stále využíva rámovú konštrukciu podvozka a pohon oboch náprav. Zákazníci majú možnosť voľby troch systémov. Od základného 4×4 Quadra-Trac I, cez Quadra Trac II až po Quadra Drive II. Už prvý dokáže meniť hnací moment v rozsahu 0 : 100 až po 100 : 0 medzi jednotlivými nápravami. Quadra-Trac II pridáva redukčný prevod a Quadra-Drive II aj elektronickú uzávierku zadného diferenciálu eLSD, ktorá zlepšuje trakciu v ťažkých podmienkach. V teréne pomôže systém jazdných režimov Select Terrain. Na výber sú módy Auto, Sport, Rock, Snow a Mud/Sand. Pneumatické odpruženie Quadra Lift, ktoré je štandardnou súčasťou Grand Wagoneeru, mení svetlú výšku v piatich úrovniach v rozsahu približne 254 mm.

Obe verzie zvládnu brody hlboké 610 mm. Vlajková loď Jeepu bude schádzať z výrobných liniek amerického závodu Warren v Michigane. Do Európy pravdepodobne nezavíta. Zákazníci v USA zaplatia za Wagonner najmenej 59 995 dolárov a za luxusnejší Grand Wagoneer od 88 995 dolárov. V tejto cene však dostanú od Jeepu špeciálny program starostlivosti. Napríklad päťročný servis zdarma a 24-hodinový asistenčný systém. Právo predávať Wagoneer budú mať len díleri, ktorí v minulosti získali ocenenie „Customer First“, od americkej spotrebiteľskej organizácie J.D. Power. Kvôli novinke musia dokonca zriadiť samostatný predajný priestor.

Jeep Grand Wagoneer (2022)
Jeep Grand Wagoneer (2022)
+13Jeep Grand Wagoneer (2022)
Nový Jeep Wagoneer (2021)
Nový Jeep Wagoneer (2021)
+10Nový Jeep Wagoneer (2021)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep #Jeep Wagoneer #Jeep Grand Wagoneer
Články podľa značiek