Mercedes-Benz SL: Radikálny prerod sa blíži. Legendárny roadster bude z AMG GT!

Po predlhých rokoch sa luxusný Mercedes-Benz SL vráti ku koreňom ikonickej „čajky“. Novú generáciu totiž postavia na základoch superšportu AMG. To znamená prevodovku vzadu a návrat plátennej strechy po dvoch dekádach.

17.03.2021 18:00
debata (1)
Šiestu generáciu roadsteru SL vyvíja priamo... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG SL - 2021 Šiestu generáciu roadsteru SL vyvíja priamo AMG. Dôvodom je zdieľaná platforma MSA s nadchádzajúcou generáciou kupé AMG GT. Testovacie prototypy už "fachčia" vo Švédsku.

Mercedes-Benz, presnejšie Mercedes-AMG opäť pripomína blížiacu sa premiéru novej generácie Mercedesu-Benz SL. Je to dobrá správa, pretože i keď tento model patrí k zlatému stuttgartskému fondu, jeho osud nebol ružový. Automobilka škrtá, kde sa dá, a tak musia malosériové autá z kola von. Príkladom sú škrty Mercedesu-Benz S Coupé a S Cabriolet, ktoré už nástupcov nedostanú. SL, ktorého korene siahajú až k legendárnej „čajke“, teda „gullwingu“ 300 SL z roku 1952, však áno. Doslova ho zachráni divízia AMG. Tá po prvýkrát v histórii vzala celý projekt pod vlastné krídla. Dôvod? Nové SL postaví na platforme MSA (Modular Sports Architecture) druhej generácie kupé AMG GT.

Tým sa znížia vývojové náklady, no zároveň sa vďaka tomu SL vráti k tej najrýdzejšej tradícii. Nová platforma totiž znamená príchod architektúry „transaxle“ s motorom vpredu a prevodovkou pri zadnej náprave. Perfektné rozloženie hmotnosti bude mať blahodarný vplyv na jazdné vlastnosti. A navyše, nové SL podstúpi radikálnu odtučňovaciu kúru. Po dvoch predchádzajúcich generáciách sa konečne zbaví ťažkej výklopnej strechy z pevných materiálov. Nahradí ju skladné a ľahké plátno. To prospeje nielen dynamike a emisiám, ale aj dizajnu. Interiér bude môcť byť, tak ako sa na roadster patrí, posunutý viac dozadu, čo predĺži prednú kapotu.

Veľkou novinkou je návrat k plátennej streche.... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG SL - 2021 Veľkou novinkou je návrat k plátennej streche. To SL zabezpečí lepšie proporcie aj nižšiu hmotnosť. A k tomu pridá konfiguráciu „transaxle“ s motorom vpredu a prevodovkou vzadu.

Stuttgartská automobilka tiež definitívne potvrdila, že šiesta generácia SL dostane štyri sedadlá v konfigurácii 2 + 2. To je ďalšia zásadná zmena. Tá súčasná je totiž výlučne dvojmiestna. Má to logiku. V ponuke má zaplátať dieru po triede S Cabrio. Štvormiestna kabína by tiež SL jasne vyhranila oproti dvojmiestnemu roadsteru AMG GT. Pod kapotou sa má objaviť 6– a 8-valcový mild-hybrid, ale aj 8-valcový plug-in hybrid. A nielen to, SL bude môcť po prvýkrát v histórii počítať s pohonom oboch náprav. Novinka je dnes vo finálnom štádiu vývoja, čo jasne dokumentujú snímky zamaskovaných prototypov v testovacom centre Immendingen aj na mrazivých cestách vo Švédsku.

SL ešte čaká finálne „doladenie“ na referenčnom okruhu Nürburgring. Kedy sériový model uvidíme, ešte Stuttgart neprezradil. Dlho by to ale byť nemalo. Sezóna kabrioletov, či v tomto prípade skôr roadsterov, sa rýchlo blíži.
Mercedes-AMG SL - 2021
Mercedes-AMG SL - 2021
+12Mercedes-AMG SL - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz SL #Mercedes-AMG SL
Články podľa značiek