Hyundai Staria: Kórejčania chcú zachrániť MPV. Stvorili dodávku ‘naruby‘

Nový Hyundai Staria naozaj vytŕča z radu. Sériové MPV inšpirované kozmickou loďou, možno prelomí smutný osud tejto vymierajúcej triedy.

24.03.2021 10:00
debata (3)
Napriek tomu, že ide čiastočne o dodávku,... Foto: Hyundai
Hyundai Staria - 2021 Napriek tomu, že ide čiastočne o dodávku, prekvapuje Staria svojím civilným dizajnom, takým typickým pre MPV.

MPV to majú už poriadne dlho „nahnuté“. Ich popularita dlhodobo klesá, a tam, kde kedysi kraľovali, úradujú SUV či luxusne vybavené dodávky. Hyundai však na túto triedu nezanevrel. Predstavuje veľmi inovatívny model Staria. Pod kožu sa chce zákazníkom dostať sviežim dizajnom, čo nebýva v kategórii jednodpriestorových áut práve zvykom. Aby ale príliš neriskoval, Staria bude sčasti aj úžitkovým modelom. Počíta napríklad s dvojmiestnou verziou a veľkým nákladným priestorom. Lenže kým súperi v podobe Mercedesu-Benz triedy V či Volkswagenu Multivan boli navrhovaní najprv ako „dodávky“, teraz je to naopak.

Luxusnejšia verzia Premium prináša parametrický... Foto: Hyundai
Hyundai Staria - 2021 Luxusnejšia verzia Premium prináša parametrický dizajn zadných svetiel či diamantový dizajn 18-palcových kolies s bronzovým nádychom.

Staria preto prekvapuje civilným charakterom, typickým pre MPV. Spája v sebe minimalizmmus a jemnú dávku futurizmu. Aj preto pôsobí na prvý pohľad ako koncept. Dizajnéri sa pri návrhu inšpirovali kozmickou loďou a uplatnili nový štylistický jazyk „inside-ou“, čo môžeme voľne preložiť ako „naruby“. Už základná osobná verzia vytŕča z radu originálnou maskou s integrovanými svetlami či svietiacou lištou po celej šírke kapoty“. Zboku má Staria výrazne zníženú líniu okien, čo je prísľubom dobrého výhľadu a presvietenej kabíny. Zadné vertikálne svetlá lemujú veľké výklopné veko.

V kabíne je nielen veľa miesta, ale aj svetla a... Foto: Hyundai
Hyundai Staria - 2021 V kabíne je nielen veľa miesta, ale aj svetla a prvkov typických pre luxusné osobné autá. Nechýba ambientné osvetlenie, moderný infotainment s digitálnym prístrojovým panelom ani pohodlné sedadlá.

Luxusná verzia Premium ide ešte ďalej. Pridáva chrómovú sieťovú štruktúru masky, full-LED svetlá, zadné svetlá s parametrickým vzorom, 18-palcové kolesá a mosadzný odtieň na kľučkách, logách, zrkadlách či samotných diskoch s diamantovým vzorom. Interiér je zas inšpirovaný svetom jácht. Luxusnejšie verzie ponúknu sedem až deväť sedadiel. Staria ale bude schopná odviezť až 11 ľudí v štyroch radoch. Verzia Premium umožní klubové usporiadanie s druhým radom sedadiel otočeným vzad. Chýbať nebude ani ambientné osvetlenie, digitálny prístrojový panel a infotainment s 10,25-palcovou obrazovkou. Počítať môžeme aj s asistenčnými systémami.

Staria síce dokáže odviezť aj 11 ľudí, ale v... Foto: Hyundai
Hyundai Staria - 2021 Staria síce dokáže odviezť aj 11 ľudí, ale v luxusnej verzii Premium pripomína skôr luxusnú limuzínu.
Zaujímavé je, že Hyundai ukázal svoju sériovú novinku ešte pred svetovou virtuálnou premiérou, ktorá sa má uskutočniť až začiatkom leta. A čo je dôležité, so Stariou počíta aj v Európe. Prvé autá by mali na starý kontinent doraziť v polovici roka. O technike sa Hyundai zatiaľ nezmienil. Nepochybne však Staria ponúkne aj úsporné naftové motory. A vôbec by sme sa nečudovali, keby časom dorazila aj plug-in hybridná alebo čisto elektrická verzia. Už teraz pôsobí Staria svojím úhľadným a aerodynamickým dizajnom ako stvorená pre bezemisný pohon.
Hyundai Staria - 2021
Hyundai Staria - 2021
+13Hyundai Staria - 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #MPV #Hyundai Staria
Články podľa značiek